Het karakter van een speler is vaak een onderdeel wat door de Football Managers links gelaten wordt. Veel speler staren blind op de sterren en attributen, terwijl het karakter juist voor een totaalplaatje van een speler zorgt. Het kan namelijk vooral bij jonge spelers een bepalende factor zijn in de ontwikkeling. Het karakter maakt of kraakt de ontwikkeling van een speler en daarom gaan we in twee delen induiken op de karakters die er te vinden zijn in Football Manager en de rol die mentorschap daarbij kan bieden.Â
Karakter van een speler
Het karakter dat een speler heeft bepaald veel over de speler en heeft veel invloed op zaken zowel in het veld als naast het veld. Het karakter van een speler heeft namelijk direct invloed op zijn prestaties op het veld, prestaties tijdens de training, zijn ontwikkeling, zijn tevredenheid, toekomstige plannen, omgang met spelers en trainers en omgang met de media. Dat zijn nogal aardig wat facetten waarop het karakter invloed heeft en daarom is het belangrijk om er niet te lichtzinnig over te denken.
Karakters van spelers worden op een bepaalde manier opgebouwd, namelijk via zeven verborgen eigenschappen en twee zichtbare eigenschappen. De verborgen eigenschappen zijn alleen via de editor te raadplegen. Echter kun je wel een indicatie van de verborgen eigenschappen krijgen door via het profiel van de speler te kijken naar zijn omgang met de pers. Daarnaast zijn de scoutingsverslagen en trainingsverslagen ook een tool om achter de verborgen eigenschappen van een speler te komen.
Je kunt het karakter van een speler raadplegen via zijn spelersprofiel. Het karakter is rechts onder het gelijknamige kopje te vinden.
Laten we de verborgen eigenschappen en de zichtbare eigenschappen doornemen.
Ambitie
Hoe hoog de speler de lat voor zichzelf legt. Een hoge waarde voor ambitie zorgt ervoor dat de speler alles uit de kast haalt, maar heeft als keerpunt dat hij ook sneller een stap hogerop wil maken.
Controverse
Hoe uitgesproken de speler is, zowel richting de media als richting teamgenoten. Het liefst wil je spelers hebben met een lage waarde voor controverse.
Druk
Hoe een speler met bepaalde situaties omgaat, bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd. Je wilt het liefst beschikken over spelers met een hoge waardering voor druk.
Loyaliteit
In hoeverre een speler trouw is aan de club of manager. Een loyale speler zal niet snel een stap hogerop willen maken, of om loonsverhoging vragen wanneer er een goede prestatie neergezet is.
Professionalisme
In hoeverre de speler zijn meegegeven taken zal volbrengen en er het maximaal mogelijke uit zal halen. Een hoge waardering voor professionalisme is dus een goed teken.
Sportiviteit
Hoe sportief de speler is. Spelers met een hoge waardering voor sportiviteit zullen niet snel een overtreding maken, waarvoor ze een rode kaart krijgen. Zij willen gewoon dat er een leuk potje voetbal gespeeld wordt.
Temperament
In hoeverre een speler het hoofd koel kan houden in bepaalde situaties. Je wilt graag spelers met een hoge waardering voor temperament. Deze spelers zijn in staat om het hoofd koel te houden, spelers met een lage waardering voor temperament zullen een korter lontje hebben.
De hierboven genoemde eigenschappen zijn dus niet zichtbaar in Football Manager, de twee laatste eigenschappen zijn wel zichtbaar en dus ook te raadplegen via het profiel van de speler.
Leiderschap
Een echte aanvoerder beschikt over een hoge waardering voor leiderschap. Spelers met een hoge waardering voor leiderschap zijn in staat om de lijnen in het veld uit te zetten. Daarnaast dienen zij als motivator voor de overige spelers.
Vastberadenheid
In hoeverre een speler wel of niet zal opgeven bij een tegenslag. Spelers met een hoge waardering voor vastberadenheid zullen alles uit de kast halen om er een resultaat uit te halen. Spelers met een lage waardering zullen het hoofd sneller laten zakken bij een tegenslag.
Al deze eigenschappen worden gewaardeerd van 1-20. Uiteindelijk zorgt deze mix van waarderingen voor de verschillende eigenschappen voor het karakter van een speler. We kunnen de karakters opdelen in drie groepen, namelijk positieve karakters, neutrale karakters en negatieve karakters. In het beste geval beschikken alle spelers in je team natuurlijk over een positief karakter, maar een neutraal karakter kan uiteraard ook weinig kwaad. Probeer spelers met een negatief karakter echter wel te vermijden, dit zijn de spelers die je niet in je elftal wilt hebben en vaak zijn dit ook de spelers die voor de meeste onrust in je elftal zorgen. De bestaande spelers uit de database van Football Manager zullen nooit over negatieve karakters beschikken, alleen newgens kunnen over negatieve karakters beschikken.
Soorten karakters
Om een filtering te maken tussen de drie soorten karakters gebruik ik de scoutingsverslagen van mijn scouts. Indien een karakter lichtgroen scoort vanuit het scoutingsverslag valt deze in de range van positieve karakters, indien een karakter geel scoort valt die binnen de neutrale karakters en een oranje of rood karakter valt binnen de negatieve karakters.
Het karakter voorbeeldige burger is één van de best mogelijke karakters en valt dus binnen de range van positieve karakters.
Positieve karakters
-Bevlogen
-Charismatische leider
-Geboren leider
-Gedreven
-Heel ambitieus
-Leider
-Modelprof
-Onverwoestbaar
-Perfectionistisch
-Professioneel
-Realistisch
-Resoluut
-Trouw
-Vastberaden
-Voorbeeldige burger
-Wilskrachtig
Neutrale karakters
-Ambitieus
-Eerlijk
-Gebalanceerd
-Hartelijk
-Heel trouw
-Luchthartig
-Redelijk ambitieus
-Redelijk loyaal
-Redelijk professioneel
-Redelijk sportief
-Redelijk vastberaden
-Sportief
-Toegewijd
Negatieve karakters (alleen newgens)
-Geldwolf
-Grillig
-Laf
-Laks
-Makkelijk ontmoedigd
-Niet ambitieus
-Nonchalant
-Onsportief
-Temperamentvol
-Weinig vastberadenheid
-Weinig zelfvertrouwen
Mentorschap is een belangrijk onderdeel dat kan helpen met het verbeteren van een karakter van een speler. Het is via die weg mogelijk om een speler van een negatief karakter aan een neutraal karakter te helpen en spelers die een neutraal karakter hebben aan een positief karakter te helpen. In deel twee gaan we aan de hand van voorbeelden kijken hoe je je mentoring op een goede manier kunt instellen.
Andere Football Manager hulpgidsen
Lower League Management in FM
Instellen van een salarisplafond in Football Manager
Huidig en potentieel vermogen in FM22
De eerste dagen bij een nieuwe club
Tien tips voor de beginnende FM speler
Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.