De old-school FM-speler kent het wel. Het schriftje waarin je jouw favoriete selectie zet, de tweede keuzes erbij schrijft en eventuele versterkingen en opkomende talenten aanstipt. Waar dit in de vroegere FM’s misschien wel onmisbaar was heb je deze sinds FM23 niet meer nodig.
Dit was namelijk de editie waarin de opstellingsplanner haar intrede deed. Een speciaal onderdeel waarbij je, zoals de naam al zegt, je selectie kan plannen. Wie is dit seizoen je eerste keuze, waar wil je de komende jaren naartoe en hoe ziet je selectie eruit als je nieuwe inkopen arriveren? Ideaal voor als je niet alles op wil schrijven of kan onthouden óf als je net een team overneemt.
Het niveau van je team
Om de kracht van de selectieplanner te laten zien zijn we ingestapt bij een zwalkend Hellas Verona in 2050. Een team dat de afgelopen jaren telkens in de top 6 eindigde maar nu halverwege op een 12e plek staat. Een eerste blik op de selectie laat zien dat deze op meerdere posities wel toe is aan versterking. Het is natuurlijk nooit verstandig om alleen op de sterren af te gaan, maar dat er op rechtsback een probleem is en dat ook de posities centraal op het middenveld kwaliteit tekort komen, komt hierin wel duidelijk naar voren.
Het bovenstaande is ingevuld op advies van mijn assistent-manager. Hierbij zien we dat de AMC-positie 2 sterren krijgt. Als we deze positie selecteren zien we echter iets anders. Schwarz, Leão en Alexandre zijn echter al de eerste keuze op een plek waar ze beter uit de voeten kunnen en worden dus niet meegenomen voor deze positie. Door zelf de regie in handen te nemen kan je spelers uitsluiten voor bepaalde posities.
De selectiebreedte
Naast het niveau kan je ook de selectiebreedte inzichtelijk krijgen. Handig als je net instapt bij een club en wil weten welke hiaten je moet invullen en op welke posities je juist kan snoeien in de selectie. Bij Hellas zie je dat er vooral veel aanvallende middenvelders rondlopen. Hier kunnen eventueel wat spelers verkocht worden, waarna de posities waarin er te weinig spelers zijn aangevuld kunnen worden. Deze posities liggen vooral in de achterste linies, waar eigenlijk alleen op linksback en in het doel geen personele problemen zijn.
Het volgende seizoen is de situatie nog zorgwekkender. Een oranje bolletje geeft aan dat de positie slecht is bezet in de diepte, rood is zeer slecht bezet. In de as zijn eigenlijk alleen de spitspositie en plek onder de lat voldoende bezet, voor de andere posities zullen spelers behouden moeten blijven óf nieuwe spelers aangeschaft moeten worden.
De ervaringsmatrix
Naast de selectiebreedte is ook de opbouw van het team belangrijk, vooral voor de lange termijn. In het ideale scenario heb je enkele ervaren spelers, de jongens die fysiek wat minder worden maar jongere spelers bij de hand kunnen nemen. Dit zijn vaak spelers van 33 of ouder. De topspelers zijn de jongens die op het hoogtepunt van hun carrière zijn qua kwaliteit, ervaring en vaardigheden.
De doorbrekende spelers gaan richting die piek. Ze komen meer en meer aan spelen toe en hoewel ze mentaal en fysiek nog wat moeten groeien tellen ze al echt mee in de selectie. Zij zullen op den duur de basisplaats van de topspelers over moeten nemen. Bij ontwikkeling zie je de spelers die zich fysiek nog door moeten ontwikkelen en nog niet echt een kans op een basisplaats hebben gehad. In een ideale situatie doorloopt een speler al deze stages.
Bij Hellas Verona zien we een duidelijk probleem. Er zijn veel spelers in de piek van hun carrière maar daarachter zijn er eigenlijk maar twee spelers die bezig zijn aan hun doorbraak. In de huidige situatie is een natuurlijk verloop onmogelijk. Om de selectie weer op orde te krijgen zijn er twee opties. De interne talenten in ontwikkeling meer kansen geven zodat zij de stap naar doorbreken kunnen zetten of op de transfermarkt doorbrekende talenten aan te schaffen.
Conclusie
De opstellingsplanner is een handige tool om te gebruiken als je een club overneemt of al enkele jaren bij een club zit en de selectie eens écht tegen het licht wil houden. Zo werd meteen inzichtelijk dat Hellas Verona een groot probleem heeft in het verloop van de selectie: Er is een tekort aan verdedigers, veel spelers vertrekken én de selectie heeft eigenlijk amper spelers in de leeftijdscategorie 21-25 die werken aan een doorbraak. Werk aan de winkel dus.
Voor veel FM-spelers zal dit geen situatie zijn waarin ze zich vaak terug zullen vinden. Spelers boven de 30 worden toch al vaak verkocht om plaats te maken voor het volgende wonderkind dat op jonge leeftijd de overstap maakt naar jouw club. Toch kan het leuk zijn om je selectie eens tegen de lamp te houden in de opstellingsplanner. Je kan er alleen maar wijzer van worden!