Lower League Management in FM

HomeMU's HulpgidsenLower League Management in FM

Auteur

Datum

Categorie

Als je op zoek bent naar iets nieuws of uitdagends in Football Manager, dan is Lower League Management ofwel LLM misschien wel iets voor jou! In deze gids leggen we uit wat dit principe precies inhoudt en waarom het een geweldige uitdaging is om aan te gaan.

Wat is Lower League Management?

Lower League staat voor Lagere competities. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat het gaat om clubs in de lagere divisies van een land. Bij Lower League Management (hierna LLM), neem je een club onder je hoede in de lagere regionen van het clubvoetbal. Dit zijn bijvoorbeeld amateur of semi-profclubs die werken met gelimiteerde budgetten, slechte faciliteiten en je speelt je wedstrijden op knollige grasvelden.

Het is vervolgens de uitdaging om van deze kleine regionale club een gigantisch voetbalbolwerk te maken dat meestrijdt om de zege in de Champions League.

De regels van LLM

Zei je nou regels? Jazeker! Als je een echte LLM uitdaging aan wilt gaan in Football Manager, zul je je aan enkele basisregels moeten houden. Dit maakt de game een stuk uitdagender en zal de voldoening die je krijgt na het behalen van je eerste prijs alleen maar groter maken!

De basisregels zijn:

 • Je mag alleen eigengemaakte tactieken gebruiken. Het downloaden van tactieken is niet toegestaan.
 • Je gebruikt niet het speler zoekscherm en contracteert alleen maar spelers die gevonden worden door je scouts
 • Je gebruikt niet het staf zoekscherm en contracteert alleen coaches/scouts via het plaatsen van advertenties.
 • Het gebruiken van FM tools zoals Genie Scout is niet toegestaan
 • Geen rage quits! Verliezen betekent verliezen in LLM!
 • Geen exploits gebruiken van de Match Engine (zoals corner exploit)
 • Realistische transfers. Dus geen legio Nederlanders in Engelse 9e divisie
 • Gebruik Attribute Masking

Competities voor LLM

In de standaard database van Football Manager zijn er flink wat mogelijkheden die je hebt. De ene is wat lastiger dan de ander en sommige landen gaan qua hoeveelheid competities wat verder dan de anderen.

Landen met goede Lower Leagues zijn:

 • Engeland
 • Italië
 • Spanje
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • België
 • Brazilië
 • Zweden
 • Noorwegen
 • Noord-Ierland

Als je een beginnende LLM’er bent is het aan te raden om in één van de grotere landen te starten. De echte uitdagingen vind je in landen zoals Zweden, Noord-Ierland en in diverse landen buiten Europa.

Extra landen & competities downloaden

Het is uiteraard ook altijd mogelijk om extra competities toe te voegen aan je database. De communities op het internet bieden diverse downloads aan, maar ook in de officiële workshop vind je veel verschillende soorten. Zo heb je de lagere divisies van Nederland maar kun je ook tot het 20e niveau in Engeland gaan.

Lees meer over hoe je competities toevoegt via de Steam Workshop.

Tips & Trucs voor LLM

Nu je de basisprincipes van het LLM kent, kun je de volgende tips gebruiken als je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Kiezen van een club

Maak hierbij gebruik van de dingen die je ziet, zoals het logo of de clubkleuren en shirts. Je weet namelijk van te voren dat elke club dramatische spelers, financiën of faciliteiten heeft. Kies daarom een club op gevoel. Kies voor een club met een heel tof logo of een gaaf stadion of zelfs gave kleuren. Een LLM start je voor meer dan 10 seizoenen, dus je zult er even een tijdje naar moeten kijken!

Korte contracten

Werk ten alle tijden met korte contracten. Bij LLM is het de bedoeling dat je snel de weg omhoog vindt. Hogere divisies hebben vaak betere spelers nodig en dan wil je niet opgezadeld zitten met langdurige contracten van spelers die je niet kunt gebruiken.

Kwaliteit boven potentie

In LLM draait het niet om de lange termijn, maar in eerste instantie vooral om de korte termijn. Je moet presteren en promoveren en dan heb je niets aan die 16-jarige die over 5 seizoenen geweldig is. Kies altijd voor kwaliteit!

Leer alles over Huidig en Potentieel vermogen in FM.

Niemand is onvervangbaar

In de top van het voetbal zijn sommige spelers onvervangbaar, denk aan een Lionel Messi. Maar in de krochten van het amateurvoetbal is IEDEREEN te vervangen. Als een speler niet wilt verlengen is dat zijn probleem, als je een goed bod krijgt op een speler moet je dit gelijk doen!

Kies Fysiek boven Techniek

In de lagere divisies kunnen ze er helemaal niets van. Je gaat niet iemand vinden die geweldige technische attributen heeft. Wat je wel tegenkomt zijn spelers met hoge snelheid of enorme kracht en die kunnen het verschil betekenen tussen kampioen worden en de grijze middenmoot.

Bijvoorbeeld: een spits met 1 voor afwerken kan nog steeds 30 doelpunten maken in een LLM save, simpelweg omdat hij voor snelheid 20 heeft en dus veel sneller zal zijn dan de gemiddelde verdediger die je tegenkomt.

Huren van spelers is essentieel

Hoe kun je spelers aantrekken zonder veel geld te spenderen? Huren! In lagere divisies kun je vaak bij jeugdteams van de grotere clubs shoppen. De grote teams betalen dan vaak ook nog het volledige salaris, waardoor je gratis een nieuwe speler contracteert.

Zoek een senior affiliate

Als je geluk hebt kun je een samenwerkingsverband aangaan met een grote club (soms zelfs met de grootste club van het land!). Die grote club kan dan elk seizoen gratis spelers naar je toe sturen. Ander voordeel is dat spelers sneller accepteren om bij je club te gaan spelen. Zo kun je soms spelers huren die eigenlijk veel te goed zijn voor de divisie waarin je speelt.

Lees meer over samenwerkingsverbanden in FM.

Bekijk de vrije transfermarkt

Je hebt geen geld of vrijwel geen geld en dus zul je slim moeten zijn. De lijst met vrije transfers is immens in FM en je kunt daar altijd wel wat transfervrije pareltjes op vinden. Zoek ook naar ervaren (30+) spelers. Soms vind je nog een oude rot van 39 die op basis van zijn ervaring en mentaliteit de beste speler in je elftal is.

Neem spelers op proef!

Je hebt niet veel scouting budget, dus zul je slim moeten zijn. Als je een speler voor meerdere weken op proef neemt kun je achter zijn attributen en potentie komen. Als hij goed genoeg is kun je hem dan direct een contract aanbieden. Gratis scouting dus!

Zoek multifunctionele spelers

Omdat je niet veel geld hebt, is het soms lastig een grote selectie samen te stellen waarin elke positie dubbel bezet is. Zoek daarom naar spelers die op twee of meerdere posities uit de voeten kunnen. Zo heb je toch alle posities dubbel bezet, maar heb je minder spelers nodig!

Hef je jeugdopleiding op

Als je niet bezig bent met een jeugd-challenge is het hebben van een jeugdopleiding bij LLM eigenlijk alleen maar geldverspilling. Er zullen vrijwel nooit spelers uit de jeugd doorstromen en kun je dus dat geld beter spenderen aan het eerste elftal. Later kun je dan altijd nog een verzoek indienen bij je bestuur voor het opnieuw actief maken van de jeugdteams. Door het opheffen bespaar je geld en dat is essentieel bij LLM.

Houd je tactieken simpel

Je spelers kunnen er vaak geen reet van, dus verwacht ook niet van ze dat ze in rollen als de Mezzala of de Roaming Playmaker uit de voeten kunnen. Je tactiek en de instructies moeten simpel zijn. De meest gekozen tactiek bij LLM is de standaard 4-4-2.

Hoe maak je een basistactiek in FM?

De nul is niet heilig

Bij LLM gaat het niet om een geweldige organisatie of restverdediging. Uitslagen als 4-4, 7-5 zijn bij LLM best normaal. Jou enige doel is meer doelpunten maken dan de tegenstander. Verwacht dus niet veel clean sheets en stel je tactiek er ook niet op in.

Gebruik een klein veld

De grootte van het veld is ook belangrijk bij LLM. Je spelers zullen conditioneel niet de sterksten zijn, waardoor een groot veld vaak funest kan zijn voor de conditie van je spelers. Heb je spelers die wél een hele goede conditie hebben, kies dan juist voor een groot veld. Er komt dan veel ruimte en die ruimte kun je gebruiken om lange ballen af te vuren naar je spitsen.

Slot

Een vrij lang artikel met veel informatie over LLM. Deze informatie zal je in elk geval voldoende houvast moeten geven om je eerste save te starten! Overigens is het bij LLM natuurlijk ook van belang dat je lol hebt. Dus als je één van de regels niet wilt hanteren, doe je ding! Lol maken in Football Manager is veel belangrijker!

Als je een tof avontuur met LLM hebt, breng dan een bezoekje aan het Managers United forum en plaats een reactie of maak zelfs een eigen verhaal!

Andere Football Manager hulpgidsen

Instellen van een salarisplafond in Football Manager
Huidig en potentieel vermogen in FM22
De eerste dagen bij een nieuwe club
Tien tips voor de beginnende FM speler
Wat te doen voordat je een nieuwe FM-save start

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen