Instellen van een salarisplafond in Football Manager

HomeMU's HulpgidsenInstellen van een salarisplafond in Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

Het salarisbudget in Football Manager is een onderdeel waaraan je aandacht dient te besteden wanneer je een club financieel gezond wilt houden, of een club financieel gezond wilt maken. Ook wanneer je een club vanuit de krochten van het voetbal naar de wereldtop wilt brengen, kan het handig zijn om gebruik te maken van een salarisplafond. In deze gids leggen we je uit hoe je het gebruik van een salarisplafond kan toepassen op jouw team. Het is niet lastig om een salarisplafond in te voeren. Wat wel lastig kan zijn is om je aan het salarisplafond te houden en er geen uitzondering voor te maken.

Disclaimer: deze gids is een vertaling van een Engelstalig artikel van onze partner Football Manager Inside. Voor de link naar het originele artikel klik je hier.

Stap 1: leer je team kennen

Om te beginnen met een salarisplafond dien je je team te kennen. Welke spelers zitten er in je team en welke afgesproken speeltijd hebben zij? Schrijf op een kladblok het aantal sterspelers, belangrijke spelers, regelmatige starters, selectiespelers, reserves en jeugdspelers.

In een ideale situatie bestaat je team uit 23 tot 26 spelers. Met dit aantal spelers zou je een seizoen met veel wedstrijden moeten kunnen overleven.

Stap 2: creëer drie groepen

Verdeel je team in drie groepen. Aan de hand van die drie groepen wordt uiteindelijk bepaald hoeveel elke speler per groep maximaal kan verdienen. De drie groepen zijn:

*Sterspelers: een ideale selectie bestaat uit een aantal sterspelers en belangrijke spelers. Dit zijn de spelers die jouw team naar succes kunnen leiden.

*Eerste elftalspelers: deze spelers zullen regelmatig in de basis starten, maar kunnen ook gemakkelijk gerouleerd worden met andere spelers.

*Reserves: in de laatste groep vallen de reserves. Deze spelers zullen het grootste deel van de wedstrijden niet in de basis starten of het zijn de jeugdspelers die hun eerste speelminuten in het eerste elftal gaan maken.

Stap 3: aantal spelers per groep

Het wordt tijd om het maximaal aantal spelers per groep te gaan verdelen.

*Sterspelers: 4 spelers maximaal. Dit zijn de spelers die meestal de 90 minuten vol zullen maken.

*Eerste elftalspelers: 7 spelers maximaal. Met deze zeven spelers maak je het elftal compleet.

*Reserves: 12 (of 15, afhankelijk van je selectie) spelers. Dit zijn de spelers die meestal vanaf de bank zullen starten.

Maak drie kolommen op je kladblok en verdeel de spelers van je selectie over de drie groepen.

Stap 4: percentages per groep

In de volgende stap ga je bepalen wat je salarisplafond wordt en hoeveel salaris je maximaal wilt spenderen.

Om de formule goed uit te kunnen leggen gebruiken we een salarisbudget van €1 miljoen als voorbeeld. Het team is inmiddels al in drie groepen ingedeeld en het totale salarisbudget wordt verdeeld over deze drie groepen. Elke groep kan maximaal 30% van het salarisbudget gebruiken. In dit voorbeeld kunnen we dus €300.000 verdelen per groep. De resterende 10% van het salarisbudget kan gebruikt worden voor de jeugdspelers.

Dus samengevat krijg je de volgende verdeling per groepen:

*Sterspelers > 30% > €300.000
*Eerste elftalspelers > 30% > €300.000
*Reserves > 30% > €300.000
*Jeugdspelers > 10% > €100.000

Stap 5: maximale salaris per speler

In deze stap gaan we bepalen wat het maximale salaris per speler in een groep is. Ook dit gebeurt aan de hand van een formule:

Totale bedrag per groep / aantal spelers in de groep = het maximale salaris per speler.

*Sterspelers

Als we deze formule toepassen bij de sterspelers dan krijg je de volgende uitkomst:

€300.00 / 4 sterspelers = €75.000 per speler

Het maximale bedrag dat een sterspeler mag verdienen is dus €75.000.

*Eerste elftalspelers

€30.000 / 7 eerste elftalspelers = €42.850 per speler

*Reserves

€300.000 / 12 reserves = €25.000 per speler

Stap 6: situaties vergelijken

Nu we bij stap zes zijn aanbeland moet je ongeveer een idee hebben over de werking van een salarisplafond in Football Manager. Je hebt drie groepen gemaakt en berekend hoeveel een speler in elke groep maximaal mag verdienen.

Tijd om het kladblok er weer bij te pakken (of een programma als Excel of Google Spreadsheets). Het wordt tijd om nu echt te bepalen welke spelers je als sterspeler, eerste elftalspelers en reserves beschouwd. Plaats ze in de juiste groep.

Vergelijken

Vergelijk nu de actuele salarissen van je selectie met de visie die je hebt opgesteld voor je salarisplafond. De kans is aanwezig dat de huidige situatie niet overeenkomt met de situatie die je voor ogen hebt met het salarisplafond. Het zou zo maar kunnen dat je in de huidige situatie zes sterspelers hebt en misschien maar acht reserves.

Stap 7: maak keuzes!

Het wordt nu tijd om echt keuzes te maken. Welke spelers staan niet in de juiste groep? En nog veel belangrijker; welke spelers verdienen te veel salaris?

Verander de actuele speeltijd van de spelers en biedt ze contracten aan met salarissen die passen bij de groep waarin ze horen in het salarisplafond. Gaan de spelers hier niet mee akkoord, dan wordt het tijd om ze te verkopen. Het salarisplafond is er niet voor niets en dat is dan ook iets om je aan te houden. Wanneer een speler te veel verdiend dan moet hij akkoord gaan met een lager salaris, of hij moet de club verlaten. Zo simpel is het uiteindelijk.

Let op:

Als je een speler probeert weg te werken uit de club kan dat ertoe leiden dat teamgenoten ongelukkig worden of dat je uiteindelijk met minder goede spelers opgescheept blijft. Houdt echter wel in het achterhoofd dat een salarisplafond zorgt voor een goede financiële basis. Het is iets van de lange adem.

Wees sterk als manager en maak de keuze die juist is. Het toepassen van een salarisplafond kan zorgen dat je de prijzen die je pakt met de club kan vieren als Dagobert Duck, zwemmend in het geld!

Stap 8: evalueren

Wanneer er een seizoen voorbij is, wordt het weer tijd om het elftal te evalueren. Staan de spelers nog in de juiste groep, of is een eerste elftalspeler teruggevallen tot een reserve?

Geen indruk gemaakt

Hebben bepaalde spelers geen indruk gemaakt? Dan wordt het weer tijd om keuzes te maken. Krijgt de speler nog een tweede kans, laat je iemand een groep terugvallen (met het daarbij horende salaris), of ga je de speler verkopen?

Het is misschien niet eerlijk om de speler te verkopen, maar houdt wel in het achterhoofd dat het geld dat je verdiend aan de transfer weer kan herinvesteren in bijvoorbeeld spelers die boven verwachting hebben gepresteerd of spelers uit de jeugdopleiding.

Beloon de spelers die presteren

Welke spelers hebben er boven verwachting gepresteerd? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een reservespeler de status van een eerste elftalspeler heeft verdiend. Of dat een eerste elftalspeler wordt gezien als een sterspeler. Beloon de spelers weer naar de status die ze hebben. Het salarisplafond is levendig en kan elk seizoen daardoor anders zijn.

Stap 9: verhogen van het salarisplafond

Uiteindelijk ga je op een moment komen dat je het salarisplafond weer kan verhogen. Hierdoor kun je je beste spelers een beter contract aanbieden, of kun je spelers halen die met het vorige salarisbudget niet haalbaar waren. Wanneer je een verhoging van het salarisplafond kan veroorloven gebruik je weer dezelfde percentages die in stap vier zijn aangereikt.

Om af te sluiten

Door deze gids te lezen heb je een goed idee gekregen over het toepassen van een salarisplafond in Football Manager. Hou in het achterhoofd dat het salarisplafond alleen kan werken als je je ook aan de harde regels houdt die er aan verbonden zijn. Soms moet je een harde beslissing maken, maar dat is de enige manier om het salarisplafond goed te laten werken.

Andere Football Manager hulpgidsen

Huidig en potentieel vermogen in FM22
De eerste dagen bij een nieuwe club
Tien tips voor de beginnende FM speler
Wat te doen voordat je een nieuwe FM-save start
Logos, faces & kitpacks toevoegen aan FM

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen