Wat als je een blik kon werpen in de toekomst van het voetbal? Stel je voor dat je 100 jaar vooruit kon kijken en kon ontdekken welke ongelooflijke veranderingen, triomfen en verrassingen de wereld van voetbal te wachten staan. Wel, het is tijd om je voorstellingsvermogen te overtreffen en je te laten meeslepen door onze nieuwste serie artikelen. Vandaag werpen we onze blik op onze eigen Eredivisie. Zijn jullie ook benieuwd wat er van jullie favoriete club geworden is? Of waarom er geen 4 ‘Jong-teams’ meer in de Keuken Kampioen Divisie spelen? En waarom staat er een bijna 85.000 plaatsen tellend Wesley Hoedt Park?
De kans dat je minimaal één seizoen in de Eredivisie hebt doorgebracht is vrij groot. Veel managers spelen minimaal één save in hun eigen competitie of met hun favoriete club. Wellicht dat het jullie dan ook opgevallen is, maar Ajax is best goed in FM23. Sterker nog, Ajax is erg dominant. Goed nieuws voor de niet-Ajacieden onder ons; dat blijft niet zo. Het slechte nieuws is dat het wel even gaat duren…
De Nederlandse recordkampioen heeft dat gedaan met een aantal bepalende spelers. Jurriën Timber, Kenneth Taylor en Gerrit van der Steen speelden allemaal ruim 700 duels voor de Amsterdammers en kwamen allen uit de eigen jeugd. Zij hebben allemaal een plekje in het sterrenteam. Bij Feyenoord vinden we ook wat bekende namen terug, want met Quinten Timber, Justin Bijlow en Myron Boadu is de generatie welke wij kennen best prima vertegenwoordigd. Na honderd jaar is dit echt niet slecht hoor. Bij Fortuna Sittard staat Bozan Türker in de spits. Nu was Burak een boze Turk, maar dit is toch een andere spits. En wie 130 keer scoort in 334 duels voor Fortuna verdient ook wel een allstarplekje. PSV heeft de meeste bekende namen in de hall of fame opgenomen. Armando Obispo, Ibrahim Sangaré, Lukas Nmecha, Walter BenÃtez en Mauro Júnior vinden we in de lichtstad terug. En ja, dat gaat wat zeggen over het niveau van de Eindhovenaren in de komende jaren…
De traditionele top-3 is ook niet meer. Niet dat de clubs niet meer bestaan, maar dat ze in de top-3 eindigen is geen traditie meer. De grootste clubs zijn ze ook niet allemaal meer. In 2059 zal de top-3 voor het laatst gevormd worden door Feyenoord, Ajax en PSV, dat al ruim honderd jaar wacht op een landstitel. Ajax daarentegen speelt met zoveel sterren op de borst dat het op de vlag van de Verenigde Staten begint te lijken. Ook qua landstitels zijn Feyenoord en PSV geen 2 en 3 meer, want er is een club die zich tussen Ajax en de rest genesteld heeft.
2023 – 2040: Wie ‘A’ zegt, moet ook ‘jax’ zeggen.
Vanaf het eerste volledige seizoen na corona, tot aan het begin van de jaren ’40, is een verschrikking voor het Nederlandse voetbal. Niet vanwege het niveau of omdat we de kampioen niets gunnen, maar omdat er totaal geen spanning zit in de strijd om de landstitel. Nou, bijna niet dan. In 2025 is het gat met PSV slechts 3 punten en een jaar later wordt de strijd op doelsaldo beslist, maar nóg een jaar later is het gat 30 punten. Uiteindelijk is het heel simpel: Ajax harkt alle landstitels binnen en de gemiddelde voorsprong over 18 seizoen zal uitkomen op ruim 11 punten.
De vraag is natuurlijk hoe het zo ver heeft kunnen komen. In tegenstelling tot wat Sven Mislintat voor Ajax deed, mocht John Heitinga nu wél blijven zitten. Dit zou hij ook vier jaar doen en dat bleek de opmaat voor een fameuze trainerscarrière, die hem na Ajax langs Real Sociedad, Internazionale, Real Madrid, Aston Villa, AS Monaco, Borussia Dortmund en Chelsea leidt. Niet slecht.
De opvolging van Heitinga verliep wat exotischer, maar mede daarom kan Ajax een prachtige lijst met ex-managers overleggen: Mauricio Pochettino, Vincent Kompany, Simone Inzaghi, Mikel Arteta, Matias Almeyda en Fernando Diniz. Feyenoord moest het, na het ontslag van Slot in februari 2023, doen met Giovanni van Bronckhorst, Kjetil Rekdal, Dirk Kuyt (tien jaar lang) en Benoît Haegeman en in Eindhoven stonden na het vertrek van Van Nistelrooij in 2027 Paolo Bento, Domenico Tedesco, Mikael Stahre en Edwin de Graaf aan het roer.
Verder waren er nog opvallende namen bij AZ, die Kjetil Knutsen, René Hake, Viktor Goncharenko, Jaroslav Plasil, Yann Sommer en Jimmy Floyd Hasselbaink als trainer kende. Bij FC Utrecht zwaaide Lars Unnerstall de scepter, terwijl bij FC Twente Andriy Shevchenko een tijdje de baas was en Rubén Baraja in Arnhem de sleutels van de poort had.
Transfers
Als we kijken naar de grootste transfers van de eerste jaren zien we bijna alleen maar Ajax staan. Zij gaven het meeste geld uit, waren ook in de positie om dat te doen en zagen dat beloond worden met louter kampioenschappen. Pas veel later zouden ADO Den Haag (dat in Italiaanse handen is) en Feyenoord zich ook een beetje kunnen mengen in dat transfergeweld.
Kruimels
Ajax, we noemen ze inderdaad nog een keer, is de meest dominante factor die het Nederlandse voetbal ooit gezien heeft. De periode 2020-2040 is een ongekende suprematie van de Amsterdammers. Wat rest zijn slechts kruimels, die af en toe door de veelvraat zelf worden opgeslurpt en af en toe verdeeld worden onder het ‘normale’ volk.
De KNVB-beker is daar een mooi voorbeeld van, want deze wordt slechts vijfmaal op de erelijst bijgeschreven. De kruimels zijn voor PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en ADO Den Haag:
De nationale supercup, de Johan Cruijff Schaal, die wordt wel gedomineerd. Feyenoord, AZ, PSV en FC Utrecht mogen hem allemaal één keer vasthouden, de rest blijft in Amsterdamse handen.
Verder zijn er nog een paar opvallende zaken. Zo gaat het seizoen 2039-40 van start met AZ als meest noordelijk gelegen ploeg, als het jaar ervoor zowel FC Groningen als SC Heerenveen degradeert. Zo is er ook Willem II, dat in 2027 promoveert als nummer 10 van de KKD. Een aantal jaar later zouden zowel FC Dordrecht als Telstar promoveren als nummer 8.
Helemaal bijzonder is echter het seizoen 2024-2025, waar na 34 duels het het verschil tussen de nummer 8 en 18 slechts 7 punten is en Sparta uiteindelijk degradeert op basis van het aantal doelpunten voor. In 2040 zou de ploeg opnieuw degraderen met een gelijk puntenaantal, maar toen was het verschil twee doelpunten in het doelsaldo.
De eindstand van het seizoen 2024-25
Als laatste benoemen we dan nog de prestatie van Roda JC. De ploeg wordt knap zesde en plaatst zich voor de voorrondes van de Conference League. Het hoofdtoernooi halen ze echter niet, waarna ze er in het nationale bekertoernooi uitvliegen tegen Sparta. Het blijkt de opmaat voor een rampzalig seizoen, want de ploeg uit Kerkrade degradeert roemloos naar de KKD.
Europese successen?
Op de coëfficiëntenranking staat Nederland keurig zesde. Dat betekent twee teams rechtstreeks de Champions League in en één team de voorronde in. Het gat met nummer zeven Portugal is groot, maar het gat met nummer vijf Frankrijk is gigantisch. Europese succes zijn echter zeer schaars, want het niveau is gewoon te hoog, zeker in de Champions League. Ajax doet het daar nog het beste en haalt de kwartfinale in 2025 en 2037 en de halve finale in 2035, waar het over twee duels van Monaco verliest (0-3).
Ook in de Europa League is de halve finale het beste resultaat. PSV lukt dat als eerste, zij verliezen twee keer met 1-0 van Liverpool in de halve finale van 2030. Vier jaar later lijkt Feyenoord dicht bij een stunt als ze het heenduel op Old Trafford met 1-2 winnen van gastheer Manchester United. In eigen huis zouden de Rotterdammers echter hun droom uiteen zien spatten na een 0-4 nederlaag.
Het succes zou dan uit de Conference League moeten komen, maar ook dat blijkt te hoog gegrepen. AZ is nog het dichtste bij, plaats zich zeer knap voor de finale van 2024, maar verliest met 2-1 van
Manchester United.
In 2038 lijkt ADO Den Haag hard op weg naar een plek in de finale, maar uiteindelijk verliezen ze over twee duels met 3-1 van het Italiaanse Cagliari, dat de hoofdprijs aan Arsenal moet laten.
2040 – 2060: Die ene uitzondering
Wie denkt dat een dominante fase nooit zo lang aan kan houden, komt van een koude kermis thuis. Waar we in andere landen vooral spanning zien, moeten we ons in Nederland jarenlang vasthouden aan 2043, wat een legendarisch jaar lijkt. Waarom? Heel simpel, Feyenoord wordt kampioen. Alle overige titels tot 2060 waren een prooi voor Ajax.
Wat wel spanning brengt is de strijd achter de Amsterdammers. Naast de traditionele top 3, draaien ook Vitesse, FC Twente en ADO Den Haag nadrukkelijk bovenin mee. En eigenlijk gaat dat een beetje ten koste van PSV, dat we steeds minder vaak zien en AZ, dat de laatste paar jaar enkele keren ontsnapt is aan een plaats bij de onderste drie teams.
Er vallen wel enkele opvallende feiten te noteren in de Eredivisie. Dat bepaalde records (13-0 van Ajax, de 43 goals van Dillen) niet verbroken worden is geen verrassing. Maar dat er zó weinig gescoord wordt als in dat ene seizoen dat Feyenoord kampioen werd, dat is wel bijzonder. Er vallen heel weinig goals in de Eredivisie, maar dit seizoen was een dieptepunt, met slechts drie teams met minimaal 50 treffers (en vrijwel niets meer dan dat).
De topscorer van Ajax: Gerrit van der Steen
Op 25 mei 2023 zag Gerrit van der Steen het levenslicht in Huizen, vlakbij Amsterdam en al op jonge leeftijd zou hij de jeugdopleiding van Ajax versterken. Ruim een maand vóór zijn zestiende verjaardag maakte de aanvaller zijn debuut in het betaalde voetbal, voor Jong Ajax tegen Roda JC. Een half jaar later zou hij namens hetzelfde Jong Ajax tegen Cambuur zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal maken. Zijn debuut in het eerste elftal kwam echter pas in 2041, toen hij al 18 jaar was. In de slotfase van het 2041-42 seizoen kwam Van der Steen zeven keer in actie voor de Godenzonen, zonder te scoren. Vervolgens bracht hij een jaar door in Portugal, bij Vitória Guimarães, waar hij op het tweede Portugese niveau in dertien duels zes keer het net wist te vinden. Dit deed Van der Steen voornamelijk als linkshalf of als nummer 10. In 2045 zag de nieuw aangestelde manager Wesley Hoedt echter iets in Van der Steen wat nog niemand gezien had. De man fungeert het beste als spits.
En inderdaad, de spits met rugnummer 6 wist dat vertrouwen direct uit te betalen en scoorde in zijn eerste seizoen onder Hoedt zestien eredivisietreffers.
Van der Steen op zijn 29e, als ongekende topspits in Amsterdamse dienst.
De kwaliteiten en loyaliteit van Van der Steen waren bijzonder. Meerdere topclubs toonden interesse, maar al die tijd bleef het duo Hoedt/Van der Steen intact. In die tijd zou Van der Steen zich overigens maar liefst negen keer tot topscorer van de eredivisie kronen, waarvan acht keer op rij tussen 2048 en 2055. Pas na het 2056-2057 seizoen, van der Steen was toen al 34, kwam er een einde aan het sprookjeshuwelijk. Na al die jaren alle interesse afgeslagen te hebben, vonden beide partijen het tijd om verder te kijken en vertrok Van der Steen gratis naar Real Madrid, waar hij nog drie jaar basisspeler was, voordat de 116-voudig international (31 goals) zich zou richten op zijn trainerscarrière. En waar die begon? Bij Ajax onder 19 natuurlijk.
Hoe een Alkmaarder zonder Ajax-verleden Johan Cruijff deed vergeten
Enigszins gechargeerd natuurlijk, want Johan Cruijff vergeten we nooit in Nederland. Lange tijd had de grootmeester van het voetbal dan ook zijn eigen stadion, naast dat de nationale supercup zijn naam draagt. De Johan Cruijff Arena stond in Amsterdam en was de thuisbasis van Ajax gedurende vele jaren, hoewel het stadion eerst als Amsterdam Arena door het leven ging.
Tegen het einde van de jaren vijftig van de eenentwintigste eeuw kwamen er echter plannen voor een nieuw stadion en dat betekent ook een nieuwe naam. Hoewel er geopperd was om het nieuwe onderkomen óók gewoon naar Cruijff te vernoemen, vond de meerderheid dat de dominante laatste decennia ook geëerd moesten worden. “Cruijff, dat is nog van voor grootvaders tijd”.
En dus gebeurt het onvermijdelijke. Het nieuwe Ajax-stadion gaat de naam krijgen van iemand anders. Van één van de grootste trainers allertijden. Een a-typische Ajaxtrainer eigenlijk, met een voetbalverleden dat voornamelijk in het buitenland lag en bij AZ. Een carrière die leidde langs Lazio, Celta, Southampton, Antwerp, Anderlecht, Watford, Rennes, Club Brugge en Alaves. Iemand die als trainer onderaan de ladder begon bij Top Oss en via Willem II, Volendam en Utrecht bondscoach werd en na een jaar Hoffenheim voor de rest van z’n carrière Ajax onder zijn hoede nam. Met bijna negentien dienstjaren als hoofdtrainer en een 100 procent score in de Eredivisie als het gaat om landstitels mag hij dan ook wel als de beste Ajax-trainer ooit gerekend worden.
We hebben het natuurlijk over Wesley Hoedt, die in 2062, twee jaar voor zijn pensioen, vereerd wordt met zijn eigen Amsterdamse onderkomen en daarmee Johan Cruijff opvolgt als naamgever van Ajax’ thuisbasis:
De kruimels
Wederom rest er niets anders dan een paar kruimels voor de Nederlandse clubs. Ajax kampioen, we kennen het wel. We zijn Feyenoord dankbaar voor dat ene seizoen, om aan te tonen dat niets onmogelijk is en dat geeft hoop voor de bekertoernooien. Het verandert ook de perceptie rondom het bekertoernooi, wat veel serieuzer genomen wordt en veel strijd oplevert. En naast Amsterdams succes zijn ze ook in Rotterdam en Enschede vaker succesvol. Zo ontstaat er een mooi rijtje met winnaars.
Zo in het midden van het seizoen is één slechte wedstrijd voldoende om uitgeschakeld te worden. Aan het begin van het seizoen of als verlengde van de voorbereiding was het toch wel een heel stuk lastiger om de Amsterdammers van de troon te stoten. Vaak bleken ze daar toch de zaakjes al vroeg op orde te hebben of in ieder geval goed genoeg om de concurrentie nog even een tikje uit te delen bij de officiële start van het seizoen. Slechts vijf keer grepen de Amsterdammers naast de supercup, met FC Twente en Vitesse tweemaal als overwinnaars en ADO Den Haag één keer.
Nederlandse clubs in Europa
Is die dominantie van Ajax dan nu wel een opmaat voor Europees succes? Of blijkt het gebrek aan nationale tegenstand juist een belemmering te zijn in het doorgroeien richting de Europese top?
Er komt zeker nationaal succes. Niet in de Champions League, want hoewel Ajax het ieder jaar weer probeert en ook andere clubs zich plaatsen, komt de Eredivisie niet verder dan één kwartfinale van Ajax in 2043 waarin Chelsea veel te sterk is (4-1 over twee duels).
In de Europa League was er evenmin succes, al haalden zowel FC Utrecht, Vitesse, AZ, Feyenoord en FC Twente één keer de kwartfinales en kwam het beste resultaat van PSV, met een halve finale finale in 2043, resulterend in een 1-6 pandoering tegen Hoffenheim over twee duels.
Met zo weinig ereplaatsen kan je wel stellen dat de Conference League het redmiddel moet zijn voor Europese prijzen voor de clubs uit de Eredivsie en dat zal uiteindelijk ook zo blijken te zijn.
De eerste tekenen van mogelijk succes vormen zich in 2043, als niemand minder dan Vitesse de finale haalt. In het Estádio do Dragão blijkt OGC Nice niet zo vriendelijk voor de Arnhemmers, die tot de rust nog gelijk opgaan met de Fransen, maar uiteindelijk met 1-3 ten onder gaan. Twee jaar later heeft AZ meer succes, want in een halve thuiswedstrijd wordt Dean van Aken de matchwinner tegen Napoli. Zijn doelpunt vlak voor rust zou de winnende goal zijn en AZ in het Philips Stadion een fraaie Europese prijs schenken.
Dat smaakt natuurlijk naar meer en in 2052 is het wederom AZ dat de finale haalt. In een finale waarin Metz in de eerste anderhalve minuut een rode kaart krijgt én een doelpunt maakt, wordt een Frans tiental geklopt met 3-2.
In 2056 vinden we Feyenoord terug in de finale en nu was de slotfase bijzonder. De Rotterdammers keken tegen een 1-0 achterstand aan, maar komen door een benutte strafschop in de voorlaatste minuut langszij. In de tweede helft van de verlenging was het Przemyslaw Olczak, een Poolse Duitser die Feyenoord nota bene in Warszaw naar de overwinning schoot. Saillant detail; in vier jaar Feyenoord kwam Olczak niet verder dan een handvol competitieduels voordat hij transfervrij naar Almere City trok.
Stadions
Om financieel een beetje bij te kunnen blijven met Ajax en de rest van Europa was er een hoop nodig. Eigenlijk is Nederland te klein om grote stappen te kunnen zetten, maar toch zagen we de laatste jaren een aantal grote stadions verrijzen in Nederland. Van het ruim 50.000 mensen tellende Vitesse Stadion en de aangekondigde Wesley Hoedt Park waar ruim 84.000 mensen in passen tot het Jakov-Anton Vuknic Stadion in Alkmaar (41.500 plaatsen) en de Albert van der Haar Arena in Zwolle, met een capaciteit van bijna 25.000. Je zou zeggen dat de Eredivisie in trek is…
De man die het Tijjani Reijnders-stadion voorkwam
Jakov-Anton Vuknić (3 december 2007, Sibenik, Kroatië) was een professioneel voetballer die bij voorkeur als centrale middenvelder speelde. Vuknić begon zijn carrière op jonge leeftijd bij Hajduk Split en vertrok in 2027 voor ruim vier miljoen euro naar RB Leipzig. Na vier verhuurperiodes bij evenveel clubs (Dinamo Zagreb, PSV, SC Freiburg en AZ) besloot laatstgenoemde de benodigde twee miljoen over te maken om Vuknić definitief vast te leggen. Uiteindelijk zou de Kroaat, die ook 89 keer voor zijn land uit zou komen, tot 380 Eredivisieduels voor AZ komen, voor hij via Brighton zijn carrière afsloot bij Sturm Graz. In 2041 won Vuknić, die enorme populariteit genoot onder de fans, zijn enige prijs met de winst van de KNVB-beker.
Bij een stemming in 2052 voor de naam van het nieuwe stadion won Vuknić verrassend de strijd van all-time recordhouder Tijjani Reijnders, die 444 competitieduels speelde voor AZ en die ploeg tot zijn pensioen trouw bleef.
2060 – 2080: Het einde van de Ajax-dynastie.Â
Zo pak je 44 titels in 45 jaar en zo grijp je vier jaar op rij mis. Het kan verkeren. Voetbalminnend Europa was in rep en roer, want na al die jaren komt er een einde aan de hegemonie van de Amsterdammers en die viel precies samen met het afscheid van Wesley Hoedt. Hoedt ging in 2064 met pensioen en prompt ging het grootste deel van de titels weer naar andere clubs. En niet de traditionele toppers als PSV en Feyenoord. En al helemaal niet naar AZ, want in Alkmaar spelen ze tegenwoordig vaker in de Keuken Kampioen Divisie, na degradatie in 2065. Doordat Jong AZ en AZ niet in dezelfde competitie mogen uitkomen, verdwijnt Jong AZ naar de derde divisie en komt voormalig amateurclub Katwijk als nieuwste profclub in de Keuken Kampioen Divisie binnen. Bij Vitesse en FC Twente worden de meeste titels verdeeld, Feyenoord pakt er één. ADO komt een paar keer akelig dichtbij, maar blijft zonder succes, PSV blijft al twintig jaar verstoken van een top-3 klassering.
Maar er zijn meer verrassingen, want inmiddels behoren clubs als Go Ahead Eagles en FC Dordrecht ook al meerdere jaren tot de subtop. Zeker in het geval van de Dordtenaren is dit bijzonder, want zij hebben met een capaciteit van ongeveer 18.000 het kleinste stadion van de Eredivisie in 2080.
In Doetinchem speelt men tegenwoordig in de Nacho Fuster Arena en dat is opvallend. Fuster kende drie periodes als manager van de Superboeren, waar hij vlak voor de Kerst van 2042 aantrad. Toen hij datzelfde seizoen degradeerde en in maart 2044 bleek dat promotie er niet in zat, werd hij ontslagen. In 2057 keerde Fuster terug, waarna hij na bijna drie jaar de deur weer achter zich dicht trok, dit keer wel met een promotie in de tas. Nog eens acht jaar later keerde hij weer terug, om vervolgens nogmaals De Graafschap naar de Eredivisie te leiden. Ook nu was hij bijna drie jaar in dienst, voor hij opstapte. Blijkbaar was dit al genoeg om een stadion vernoemd te krijgen, dat in 2073 gebouwd werd en plaats biedt aan ruim 47.000 toeschouwers.
KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal
Geen kruimels meer die Ajax overlaat, maar ook gewoon twee mooie prijzen die gepakt kunnen worden. Vitesse en FC Twente bevestigen hun status als nieuwe top-3, samen met Ajax, terwijl ook Feyenoord een beker mee naar huis neemt. Grootste stunts komen echter van Helmond Sport, dat tiende eindigt in de eredivisie, maar toch de beker pakt en zich zo plaatst voor Europees voetbal en van FC Groningen, dat hetzelfde doet als nummer 12.
Vanzelfsprekend maakt de ‘nieuwe top-3’ ook de dienst uit in de strijd om de nationale supercup:
De kruimels van Europa
Europees gezien is succes halen nog steeds lastig. In de Champions League is het Wesley Hoedt Park host van een finale, maar behalve een scheidsrechter links of rechts is het Nederlandse voetbal niet terug te vinden in de Champions League als de lente is begonnen.
In 2063 haalde Ajax nog wel een keer de halve finales, maar de 5-0 nederlaag over twee duels tegen Liverpool gaf het krachtsverschil goed weer.
Groot succes was er wel in de Europa League. Feyenoord was in 2002 de laatste winnaar van deze prijs, die toen nog UEFA Cup heette. In 2069 was het echter FC Twente, dat na een uitstekende run langs onder meer Lyon, Lazio en Villarreal in de finale na strafschoppen te sterk was voor Stade Rennes.
In de Conference League was er helaas geen Nederlands succes, al was ADO tweemaal erg dichtbij. In 2065 strandde de ploeg in de finale tegen Real Sociedad, waarin ADO wel vroeg op voorsprong kwam, maar uiteindelijk ruim verloor (3-1).
Twee jaar later was de prestatie nog heldhaftiger, maar was het Ubeydullah Alihaydaroglu die in de 111e minuut Everton op 3-2 schoot in de finale, een klap die ADO niet meer te boven kwam.
Veranderde verhoudingen
In de eredivisie is weinig meer zoals we het kennen. AZ is gedegradeerd, PSV strijd al een aantal jaar tegen degradatie en clubs als FC Dordrecht, ADO Den Haag en Go Ahead Eagles draaien bovenin mee in de schaduw van Ajax, Vitesse en FC Twente. Feyenoord haakt nog een beetje aan, maar kan de stap naar de top ook niet echt meer zetten. Aan het einde van het seizoen 2079/2080 ziet de Eredivisie er als volgt uit:
2080 – 2100: De ‘nieuwe’ traditionele top-3 houdt stand
Hoogtepunt van de periode rond de eeuwwisseling is de strijd tussen Ajax en Vitesse. De Arnhemmers zijn een ware plaag voor de Amsterdammers en zo nu en dan is het FC Twente dat eens weet te profiteren. Van grote invloed bij Vitesse is het in 2092 opgeleverde nieuwe stadion, dat plaats biedt aan bijna 80.000 mensen. Het Heiko Reuther Stadion is vernoemd naar de Duitse manager die bijna zeventien jaar aan het roer stond in Arnhem en daarin 5 landstitels, 5 bekers en 5 supercups wist te winnen.
Van de oude top 3 doet Feyenoord het nog het beste. De ploeg haakt aan, maar echt meestrijden om de titel zit er niet meer in. Het is in ieder geval een stuk beter dan bij PSV, waar in 2093 het absolute dieptepunt bereikt wordt: de ploeg degradeert voor het eerst in de historie naar de Keuken Kampioen Divisie. Een jaar later keren ze wel al terug, maar de ploeg blijft een degradatiekandidaat.
Door degradatie van de Eindhovenaren verdwijnt Jong PSV een niveau lager. Omdat AZ inmiddels al 25 jaar in de Keuken Kampioen Divisie speelt kan Jong AZ niet terugkomen, maar zal De Treffers haar intrede doen in het betaalde voetbal en blijven alleen Jong Ajax en Jong FC Utrecht over. Ook SC Heerenveen behoort tot de gedegradeerde clubs, want na hun degradatie in 2082 is terugkeer niet meer haalbaar voor de Friezen, die inmiddels een vaste middenmoter zijn op het tweede Nederlandse niveau.
Als we naar de transfers kijken zien we ook wel wat opvallende zaken. Inkomend is het vooral Vitesse dat de laatste jaren met geld smijt, maar als we kijken naar de uitgaande transferrecords zien we ook mooie dingen. Zo hebben Vitesse, Ajax, ADO, FC Dordrecht, FC Twente, Feyenoord en SC Heerenveen in het verleden een uitgaand transferrecord van meer dan 100 miljoen voor één speler, waarbij Ajax en ADO de boventoon voeren met beiden 148 miljoen euro. Voor PSV staat het record nog op naam van Xavi Simons, die in 2026 zo’n 76 miljoen euro opleverde toen hij naar Newcastle vertrok. Het record van AZ is 82 miljoen, voor de transfer van Edward Tromp in 2049 naar Bayern. Dat waren nog eens tijden.
KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal
De nationale beker is nog steeds een mooie prijs om te winnen en het is voor sommige teams de enige manier om eventueel nog Europees voetbal af te dwingen. Iets dat PSV nog tweemaal op rij lukt, na een negende en zevende plaats in de competitie winnen ze de beker, waarmee ze toch nog Europa ingaan. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een topclub in verval. Verder is Ajax nog steeds vrij actief in het winnen van prijzen en is er ook een beker voor FC Dordrecht, dat daarmee haar status als subtopper in Nederland nogmaals serieus weet te benadrukken.
De strijd om de nationale supercup ziet tegenwoordig ieder jaar Vitesse, Ajax of beide clubs terug in de eindstrijd. Met een score van precies vijftig procent scoort Vitesse deze periode het beste.
Nederland in Europa
Europees gezien verandert er weinig aan de status van de Eredivisie. Het blijft qua reputatie een beetje de zesde competitie van Europa en ook op de coëfficiëntenranglijst staat de Eredivisie stabiel zesde, al komt het in verval zijnde Spanje wel langzaam in het vizier. Die zesde plaats is overigens niet altijd zo geweest, want tussen 2085 en 2099 stond de Eredivisie zevende en zelfs even achtste.
Niet geheel verrassend dus, maar Nederland is niet in staat om potten te breken in de Champions League. Sterker nog, de laatste twintig jaar is Ajax er één keer in geslaagd om de zestiende finales te bereiken, waarin het kansloos gelaten werd door Manchester United (1-6).
De successen komen evenmin uit de Europa League. Daar is Vitesse de best presterende ploeg, met een plaats in de halve finales in 2089. Uiteindelijk blijkt Aston Villa, ondanks dat Vitesse thuis met 2-1 wint, in Birmingham veel te sterk (3-0)
Uiteindelijk blijkt ook de Conference League nog een brug te ver, al halen Go Ahead (1-3 tegen Hertha in ’82), FC Twente (0-6 tegen Burnley in ’96) en Fortuna Sittard (2-5 tegen Chelsea in ’98) nog wel de halve finales.
2100 – heden: De tiende ster en een kleine Europese opleving
De laatste jaren staan in Nederland volledig in het teken van de strijd tussen Vitesse en Ajax. Vitesse is zowaar de meest dominante club in Nederland geworden, maar het is vooral de prestatie van Ajax die de mensen bij blijft. In 2111 pakken de Amsterdammers namelijk hun honderdste Eredivisietitel, waarmee er inmiddels 10 sterren op de borst staan. Dat moet er raar uitzien! Van harte ging het allemaal niet, want van de 22 titels die deze eeuw verdeeld zijn, gingen er liefst 15 naar Arnhem.
Degradaties waren er natuurlijk ook weer. PSV is vaste klant en pendelt tussen de hoogste twee divisies in, maar het was ook FC Utrecht dat degradeerde, in 2121. Omdat dit echter samenviel met de promotie van PSV wordt Jong FC Utrecht weer vervangen door Jong PSV.
In de Keuken Kampioen Divisie speelt AZ ook nog steeds, de Alkmaarders zijn daar vaker laatste geworden dan dat ze mee hebben kunnen strijden om promotie en zijn één van de slechtst presterende clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal in deze eeuw.
De laatste eindstanden, van het seizoen 2121/2122:
Keuken Kampioen Divisie:
KNVB-Beker & Johan Cruijff Schaal
De beker blijft een leuke, maar lastige prijs om te winnen. We zien veelal dezelfde clubs wel terug, maar alleen FC Twente en Ajax weten hem drie keer op rij te winnen. Al kan Feyenoord zich komend jaar ook in dat rijtje voegen. Dat de beker serieus wordt genomen is wel duidelijk, als we naar de winnaars en finalisten kijken, want daar zijn weinig verrassingen.
n de strijd om de Johan Cruijff Schaal is het natuurlijk ook vooral Ajax en Vitesse die regelmatig met de eer strijken. Niet gek als de strijd gaat tussen de bekerwinnaar en landskampioen. Liefst veertien keer al ging het deze eeuw tussen beide kemphanen, waarbij Vitesse het meest succesvol is.
Europa: Spanje binnen bereik
Inmiddels staat Nederland weer waar het bijna de gehele 100 jaar stond, namelijk op plek 6. De achterstand op Spanje is inmiddels heel hard geslonken en één goed seizoen zou al goed genoeg moeten zijn om een plek te stijgen, al vormen de Zwitsers ook een enorme bedreiging. Voor het Spaanse voetbal zou het komende seizoen nogal desastreus kunnen worden, doordat ze in één klap van drie directe tickets naar één CL-ticket zullen gaan als Nederland en Zwitserland er voorbij komt. Al maakt Oostenrijk ook een goede kans.
Deze eeuw is het Nederland dan ook wat fraaier gezind qua Europese prestaties. De Champions League is echt nog steeds ver buiten bereik, maar Vitesse was in 2121 de laatste ploeg die de zestiende finales wist te bereiken, waar het verloor van Chelsea (2-3). Het was voor de Arnhemmers de vierde keer op rij, want de jaren daarvoor verloren ze in diezelfde ronde achtereenvolgens van AS Roma  (2-4), Arsenal (1-5) en Manchester City (2-3). In 2114 was het de eerste keer dat Vitesse zo ver kwam, toen was Brest met 0-5 te sterk. Ajax is de tussenronde deze eeuw nog niet doorgekomen.
In de Europa League was er meer succes. Vitesse was in 2103 na strafschoppen te sterk in een gelijk opgaande finale tegen Hoffenheim (1-1). Drie jaar later won Ajax in het monumentale De Kuip, dat alleen nog voor finales en Oranje gebruikt wordt, met 3-2 van Sassuolo.
In de Conference League was er één finaleplaats, maar ADO Den Haag wist deze niet te verzilveren. Manchester City was door twee vroege treffers van de Nederlander Bob Zwart met 0-2 te sterk.
Stadions
Al met al staat het Nederlandse voetbal er niet heel verschillend voor als je het vergelijkt met toen de game gestart werd in 2022. Wel lijkt na honderd jaar Spanje in zicht voor de coëfficiënten, dus er komt mogelijk wel een historisch moment aan. Het Nederlandse voetbal lijkt daar ook wel klaar voor, want de laatste jaren is er een hoop verbeterd. Als we alleen al naar de stadions kijken…
Helaas heeft tijdens het simuleren de taal enige tijd op Engels gestaan, waardoor er wat inconsistentie is bij de namen van de stadions (of in dit geval: stadiums).
Er zijn flinke uitbreidingen geweest en een hoop nieuwe stadions gebouwd. Helaas zijn ze bij FM niet heel creatief met de namen van de stadions. Ook op het tweede niveau zijn een hoop nieuwe stadions en het afgelopen KKD-seizoen kreeg FC Utrecht het nog voor elkaar om gemiddeld ruim 47.000 mensen naar het stadion te lokken. Dat zijn pas aantallen.
Records
Als we kijken naar de records is er weinig veranderd. De 21 zeges op rij van Ajax vormen een mooie reeks en de negen rode kaarten in één seizoen is eigenlijk PSV-onwaardig, Verder vallen de toeschouwersaantallen op, maar dat kan ook niet anders met zulke stadions.
Bij de spelers is er zelfs een nieuwe jongste doelpuntenmaker én een jongste speler. De records van Coen Dillen en Afonso Alves zijn nooit meer in zicht gekomen.
Hiermee komt er een einde aan het overzicht van de Nederlandse Eredivisie. Daarmee zijn ook de grote competities afgerond. Er zullen nog wel overzichten komen met wat algemene zaken, maar diep inzoomen op een bepaalde competitie gebeurt niet meer. We hopen wel dat jullie hier van genoten hebben en we zullen binnenkort de savegame online zetten en beschikbaar maken voor jullie eigen game. Zodra dat gedaan is, zullen we dat aankondigen op onze  homepage, X en Facebook.
We hopen dat jullie genoten hebben van deze serie en als er nog aanvragen of commentaren zijn, laat het dan gerust weten  op ons forum.
Eerder in deze serie verschenen:
Jupiler Pro League
Wereldkampioenschappen
Bundesliga
Serie A
Ligue 1
La Liga
Premier League
En van onze ‘spin-off’-series:
FM 100 jaar later onderzocht: Puntenaantallen
FM 100 jaar later onderzocht: De (on)zin van de play-offs