De vijf keuzes van MU: Nederlandse spelers met een amateurcontract

Niet elke club heeft een geldboom in de achtertuin staan. Sterker nog, bij de meeste verenigingen moet je als kersverse manager creatief omgaan met het startbudget dat je bij aanvang van een game krijgt. Soms is het dan handig om te weten waar je een relatief goede speler zo goedkoop mogelijk op kunt pikken. Voornamelijk spelers met een amateurcontract kunnen dan uitkomst bieden. Bepaalde landen, waaronder Nederland, kennen amateurdivisies waar voetballers rondlopen die nog gerust op een niveau hoger mee kunnen spelen. Wat zijn de vijf beste Nederlandse spelers met een amateurcontract?

Fernando Lewis

Een van de meest opvallende moves na afloop van het vorige seizoen was ongetwijfeld die van Fernando Lewis. De verdediger, die in zijn jeugd bij Ajax, Haarlem en AZ speelde, verliet Willem II na drie seizoenen voor de amateurs van Quick Boys. Naar eigen zeggen had hij niet direct verwacht hier te spelen, maar na het verstrijken van zijn contract in Tilburg kwam van het één het ander. Wat wellicht nog opvallender is, is dat hij in Katwijk niet meer als rechtsback speelt, maar als diepe spits. Het leidde in ieder geval tot twee goals in de 2-0 zege op IJsselmeervogels.

Eerlijk is eerlijk: Lewis is momenteel, met alle respect, veel te goed voor Quick Boys wanneer we kijken naar zijn eigenschappen in FM. Zelfs bij bepaalde Eredivisieclubs zou de oud-speler van onder andere Dordrecht en Go Ahead Eagles niet misstaan. De rechtsback, die ook over de Zuid-Afrikaanse nationaliteit beschikt, kan de gehele rechterflank bestrijken en draait zijn hand er niet voor om om hetzelfde aan de linkerkant van het veld te doen. Overigens wil Lewis niet direct van club wisselen; hij zit nog wel lekker in Katwijk. Na een half seizoen zijn de kansen om hem aan te kunnen trekken gelukkig al flink gestegen.

Tim Siekman

Door met nog een speler die afgelopen zomer het profvoetbal (tijdelijk) vaarwel zei. Tim Siekman zullen we vooral kennen van zijn zesjarige dienstverband bij FC Emmen, waarvan hij in het laatste jaar eindelijk met die club in de Eredivisie mocht spelen. Het niveau bleek net iets te hoog liggen, want een seizoen later trok Siekman naar Lommel SK, dat uitkwam op het tweede niveau van België. Vanaf de winterstop speelde hij plotseling niet meer en achtte Siekman de tijd rijp om terug te keren naar het amateurvoetbal. Als hij dat zou doen, zo citeerde Dagblad De Stentor, zou dat bij HHC Hardenberg zijn, de club waar hij tussen 2010 en 2013 al actief was.

Evenals Lewis is Tim Siekman niet direct bereid om van club te wisselen. Logisch, want in FM wacht hij nog op zijn terugkeerdebuut. Na een half jaar moet het mogelijk zijn om hem transfervrij aan te trekken. Wij zouden het in ieder geval aanbevelen wanneer je met een club in bijvoorbeeld de Keuken Kampioen Divisie speelt. Siekman kan op elke positie in de verdediging uit de voeten, al rendeert hij het beste als centrale verdediger. Als een speler die graag mee naar voren trekt zou hij zelfs nog als verdedigende middenvelder ingezet kunnen worden.

Paul Kok

Terug naar Katwijk. Nu niet naar Quick Boys, maar naar VV Katwijk. Daar speelt sinds dit seizoen namelijk Paul Kok, de 26-jarige linksback die zijn jeugdopleiding bij AZ genoot. In Alkmaar wist hij het niet tot het eerste elftal te schoppen, maar bij Telstar, TOP Oss en FC Volendam kwam hij tot een respectabel aantal optredens op het tweede niveau van Nederland. Toen zijn contract bij de Palingboeren afliep, vertrok hij naar de Koninklijke HFC uit Haarlem. Daar kende hij een goed seizoen, maar toch was hij na een jaar weer vetrokken. VV Katwijk had namelijk interesse in hem, en tegen een van de grootste amateurclubs van Nederland kon hij geen nee zeggen.

In tegenstelling tot Lewis en Siekman heeft de FM-versie van Kok minder gewetensbezwaren als je hem bij aanvang van het spel een aanbod doet om naar je club over te stappen. Wij probeerden het met De Graafschap en de verdediger was bereid een contract te tekenen. Overigens is dit gelijk het niveau waarop Kok nog goed mee zou kunnen draaien. Bovendien is het een speler die gezien zijn leeftijd aan de start van een game (25 jaar) nog geruime tijd mee kan draaien of op een later moment met winst kan worden doorverkocht.

Norichio Nieveld

2008/2009 was het seizoen waarin veel jonge Feyenoorders hun debuut mochten maken in De Kuip. Zo ook Norichio Nieveld, de inmiddels 31-jarige verdediger van Kozakken Boys. Verder dan drie wedstrijden in het rood-wit kwam het niet. Wat volgde was een tocht over de Nederlandse velden met wedstrijden in de Eerste Divisie en de Eredivisie. Excelsior, PEC Zwolle, FC Eindhoven, Go Ahead Eagles, Top Oss: Nieveld deed een schat van ervaring op. In 2019 besloot hij het profvoetbal (tijdelijk) vaarwel te zeggen met een overstap naar de ploeg uit Werkendam, waar hij afgelopen jaar een basisspeler was.

Dat Nieveld nog oren heeft naar een hernieuwd avontuur in het profvoetbal wordt snel duidelijk wanneer wij hem aan proberen te trekken. Met zijn 31 jaar zou je een ervaren centrale verdediger naar je club kunnen halen die als mentor kan dienen voor de jonge garde. Zelfs na zijn actieve carrière als voetballer is er wellicht nog een rol voor hem weggelegd: in FM heeft Nieveld de ambitie om veldtrainer te worden.

Boy de Jong

Tot slot een speler die een eventueel keepersprobleem van een KKD-club kan oplossen. Evenals Nieveld is Boy de Jong afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Zonder een minuut voor de Rotterdammers te hebben gespeeld in de competitie trok hij op huurbasis naar Excelsior. Ook daar mocht hij de bank warmhouden, evenals bij zijn volgende club: PEC Zwolle. Pas bij zijn vierde club, Telstar, mocht hij eindelijk een seizoen lang laten zien wat hij in huis had. Twintig wedstrijden later had Anderlecht voldoende gezien om hem naar Brussel te halen. Een mooi avontuur, maar competitiewedstrijden speelde hij er niet voor het eerste elftal. Het grootste avontuur volgde echter nog: een jaar spelen in Zuid-Afrika bij Stellenbosch FC, dat uitkomt in de Premier League. Nu is De Jong weer terug in Nederland en probeert hij het doel van VV Katwijk schoon te houden.

Aangezien hij in FM pas net bij de Katwijkers in dienst is getreden, wil De Jong niet direct de overstap maken naar een andere club. Daarvoor zul je in de meeste gevallen een half jaar moeten wachten. Wie hem aantrekt, heeft daarentegen wel een relatief jonge doelman onder de lat staan of op de bank zitten die in een later stadium misschien met winst kan worden doorverkocht.

Andere Nederlandse spelers met een amateurcontract

Volgens de makers van FM waren de bovenstaande vijf spelers de beste Nederlanders die gratis kunnen worden opgepikt. Uiteraard zijn er nog veel meer spelers die de stap omhoog waard zijn. We sommen er nog vijf voor jullie op: Giliano Wijnaldum (27 jaar, CION Vlaaderingen), Kevin Vermeulen (29, Dordrecht), Mart Dijkstra (29, Harkemase Boys), Collin Seedorf (25, Eindhoven) en Ilias Bronkhorst (23, Telstar).

We zijn vooral benieuwd welke spelers met een amateurcontract jullie nog zouden aanbevelen. Laat het ons vooral weten via het forum!

Andere artikelen in de serie de vijf keuzes van MU

Spelers om naar te kijken na de winterpatch
Spelers met een afkoopsom onder 1 miljoen euro
Wonderkids onder 5 miljoen euro

CATEGORIEËN