De vijf keuzes van MU: spelers met een afkoopsom onder de 1 miljoen euro

HomeFootball Manager 2021De vijf keuzes van MU: spelers met een afkoopsom onder de 1...

Auteur

Datum

Categorie

Wie kent het niet? Met je club, die nog volop in ontwikkeling is, wil je een speler overnemen die op dat moment eigenlijk te goed is voor het niveau van de club. Tijdens de contractonderhandelingen wordt er regelmatig ingezet op een minimale afkoopsom voor clubs van een hoger niveau of voor buitenlandse clubs. Levert dit ook voordelen op? Vandaag kijken we naar vijf interessante spelers die een gelimiteerde afkoopsom van minder dan één miljoen euro in hun contract hebben staan.

Fernando de Paul

We starten met een speler die gedurende zijn carrière nog nooit in zijn geboorteland heeft gespeeld: Fernando de Paul. Deze doelman werd geboren in Argentinië en besloot op zijn zeventiende levensjaar het geluk na te jagen door de verhuizen naar Chili. Hier wilde hij zijn droom verwezenlijken om profvoetballer te worden. Het lukte. In 2010 bood San Luis de Quillota hem een contract aan, waarna hij op negentienjarige leeftijd zijn debuut maakte als professional. Bijna 140 competitiewedstrijden later kwam topclub Universidad de Chili aankloppen. Voor drie ton werd hij overgenomen. De eerste twee jaar mocht hij de bank warmhouden, maar naarmate de tijd vorderde kreeg hij als ervaren doelman steeds vaker de voorkeur om onder de lat plaats te nemen. Het leidde zelfs tot zijn debuut als international voor Chili.

De Paul is bij de start van een FM-game 29 jaar oud en de onbetwiste nummer 1 onder de lat bij Universidad, al kan ook gesteld worden dat dit komt door de zeer beperkte concurrentie. Met een contract van €12.500,- per maand dat doorloopt tot eind 2021 wordt zijn marktwaarde geschat op €450.000,-. Voor een halve ton meer is hij al op te pikken, want in zijn contract staat vermeld dat clubs hem voor een half miljoen euro mogen kopen; een schappelijk bedrag voor een redelijke allround-doelman.

Gilberto

Door met een speler die er al een heel voetballeven op heeft zitten wanneer we kijken naar zijn carrière. Gilberto begon in 2009 bij het Braziliaanse Santa Cruz, dat hem tijdens zijn dienstverband een seizoen uitleende aan Vera Cruz. Hij vertrok daarna naar het grote Internacional, waar hij tot een respectabel aantal wedstrijden kwam. Daarentegen werd hij door deze club ook twee keer uitgeleend richting Sport Recife en Portuguesa. Nadat hij voor vijf clubs in zijn geboorteland gediend had, volgde een overstap naar MLS-club Toronto. Opnieuw werd hij een jaar uitgeleend, nu aan Vasco da Gama. Via Chicago Fire en São Paulo kwam Gilberto uiteindelijk in Europa terecht, waar hij twaalf wedstrijden voor het Turkse Yeni Malatyaspor speelde. Sinds 2018 speelt hij echter weer in Brazilië met Bahia als werkgever.

Ondertussen is Gilberto 31 jaar wanneer je een game in FM opstart en heeft hij het alles behalve slecht bij Bahia. Maandelijks strijkt hij meer dan €50.000,- op en zijn contract loopt nog door tot het einde van 2021. Wat deze prima aanvaller zeer interessant maakt, zijn de clausules in zijn contract. Voor binnenlandse clubs is hij onbetaalbaar: maar liefst 58 miljoen euro moet hij dan kosten. Bij buitenlandse clubs is het echter een ander verhaal. Voor slechts €375.000,- moet Bahia al akkoord gaan met een transfer. Een schijntje, als je het ons vraagt!

Dor Micha

Voor de derde speler in dit rijtje gaan we naar Cyprus. Daar speelt namelijk Dor Micha, de 28-jarige Israëlische aanvallende middenvelder van Anorthosis Famagusta. Het is het eerste buitenlandse avontuur van de viervoudig international. In Israël speelde hij zijn gehele binnenlandse carrière voor Maccabi Tel Aviv, waar hij tot 31 goals in 282 competitiewedstrijden kwam. Toen zijn contact afliep, waagde hij de gok om in een ander land te gaan spelen. Dat werd dus Cyprus. Bij Anorthosis dwong Micha direct een basisplaats af en daarmee lijkt hij een juiste keuze te hebben gemaakt.

Dat Dor Micha sinds het begin van dit seizoen bij zijn nieuwe club speelt, zal het niet makkelijk maken om hem direct te kopen in FM. Desondanks heeft de spelverdeler een zeer interessante clausule in zijn contract staan die het overwegen waard is om halverwege het seizoen te gebruiken. In zijn eerste van de twee contractjaren mogen clubs hem namelijk voor €100.000,- overnemen. Dat is slechts een fractie van zijn marktwaarde die in het spel wordt geschat op zeven ton. Let op: deze clausule vervalt per 31 augustus 2021. De ideale tijd om hem te benaderen zou daarom tijdens of vlak na het verstrijken van de winterse transferperiode zijn.

Lucas Sasha

We gaan door naar de tweede Braziliaan uit onze lijst: Lucas Sasha. Deze verdedigende middenvelder begon in 2006 bij Corinthians, maar wist daar nooit door te breken. Ook bij Grêmio, Pinheiros en São José lukte het niet om voet aan de grond te krijgen. Opgeven deed hij echter niet, want CSKA Sofia wilde het wel eens proberen met de speler die ook over de Italiaanse nationaliteit beschikt. Het lukte: Lucas Pecheco Affini, zoals zijn geboortenaam luidt, werd een vaste kracht in zijn eerste seizoen in Bulgarije. Een seizoen later nam Hapoel Tel Aviv hem gratis over. Ook in Israël maakte hij indruk en toen zijn contact daar afliep was men hem in Bulgarije nog niet vergeten. Ludogorets Razgrad haalde hem terug naar Oost-Europa. Hij speelde er veel wedstrijden, deed het goed en diende keurig zijn contract uit. Een nieuwe, transfervrije overstap volgde. Sinds 2019 speelt hij bij het Griekse Aris Thessalonikis.

In de Super League 1 is Lucas Sasha een vaste waarde voor Aris. Met zijn inzet en felle spel is het een speler die snel de harten van de Griekse fans wist te veroveren. Het is echter de vraag hoe lang zij nog van hem kunnen genieten, want gezien zijn transferclausule is hij zeker in FM een aantrekkelijke speler om naar je club te halen. Waar binnenlandse clubs €1.200.000,- op tafel moeten leggen, betalen buitenlandse clubs de helft. Zo kan er voor het bedrag van €600.000,- een prima speler worden aangetrokken. Maar let op, zijn contract loopt aan het einde van het seizoen af, dus wie het slim speelt, kan hem eind december via het Bosman-arrest al een contract aanbieden.

Omri Altman

Om de een of andere reden staan er in deze lijst veel spelers die ergens in hun carrière in Israël hebben gespeeld, of van Israëlische komaf zijn. Dat laatste geldt voor Omri Altman, de 26-jarige polyvalente aanvallende middenvelder van Hapoel Tel Aviv. Overigens speelde hij niet zijn gehele carrière in zijn geboorteland, want in 2011 nam Fulham hem voor twee seizoen over van Maccabi Tel Aviv. De potentie die de Engelsen dacht te zien, kwam er niet uit, waarop hij terugkeerde naar Israël. Na dienstverbanden bij opnieuw Maccabi, Hapoel Petah Tivka en Hapoel Tel Aviv trok Panathinaikos hem aan voor zo’n €150.000,-. In Griekenland werd hij nooit een volwaardige basisspeler en toen zijn contract daar afliep, keerde hij terug naar Tel Aviv. Voor Hapoel maakte hij afgelopen seizoen elf doelpunten in de competitie; zijn meest productieve jaar ooit.

Met 26 levensjaren op de teller kan Omri Altman nog wel een tijdje mee. Bij zijn huidige club is hij een absolute sterspeler met een alleraardigst contract. Kortom, niet de speler die ze normaliter voor een schijntje laten vertrekken. Maar, en dat is het mooie, in zijn contract staat vermeld dat clubs voor €300.000,- contact mogen opnemen voor een directe transfer. Wil je hem wil hebben en er liever niets voor betalen, dan loont het om even af te wachten in de hoop dat zijn aflopende verbintenis niet wordt verlengd.

Heb je zelf ook een speler ontdekt die dankzij zijn contract een schappelijk bedrag op te halen is? Deel het vooral in de spelerssectie van ons forum!

Andere artikelen in de serie ‘de vijf keuzes van MU’

Wonderkids onder de vijf miljoen euro.

Koop FM21

Bestel Football Manager 2021 en ontvang tot wel 15% korting!

Laatste Artikelen