Hulpmiddel bij het opstellen van trainingsschema’s

Een goede coach maakt zijn spelers beter. Dat is wat we graag geloven en wat we vaak horen van spelers die tevreden waren met de werkwijze van de trainer. Alhoewel, soms lijkt tevredenheid eerder samen te hangen met de hoeveelheid speeltijd, maar wij blijven graag in de illusie dat we in FM niet alleen een populaire manager worden vanwege de prestaties op het veld. Alleen, hoe maak je nou een goed trainingsschema? Je kunt het overlaten aan je assistent of je gaat zelf eens kijken of je het maximale eruit kunt halen. Voor die laatste optie hebben we sinds kort een handig hulpmiddel: een trainingsoverzicht.

User Hwb viel het op dat er in de trainingsomgeving van Football Manager veel informatie voorhanden is. De trainingen zijn onderverdeeld in tien categorieën, die op hun beurt weer meerdere subcategorieën kennen. Om telkens al die informatie tot je te nemen, wordt er nogal wat gevraagd van je eigen werkgeheugen.

image.thumb.png.d833c5ed4893f61a83590938f9a51f3b.png

Een nog volledig in te plannen trainingsschema met direct een enorme hoeveelheid aan informatie.

Om tot meer overzicht te komen creëerde Hwb een Excelsheet waarin alle verschillende trainingsonderdelen zijn opgenomen, gekoppeld aan het effect dat het betreffende onderdeel heeft. Hieruit is een uitgebreid bestand ontstaan waarin duidelijk wordt welke training wat precies beïnvloedt. In vier tabbladen wordt het volgende weergegeven:

  1. Een algemeen overzicht van de effecten van de training op tevredenheid, conditie, tactische bekendheid, aankomende wedstrijd, etc.
  2. Een overzicht van de effecten van de training op de attributen voor de aanvallende unit.
  3. Een overzicht van de effecten van de training op de attributen voor de verdedigende unit.
  4. Een overzicht van de effecten van de training op de attributen voor de unit doelverdediging.

Een voorbeeld uit de Excelsheet:

image.thumb.png.f14f66ec71801328188b9465958310a2.png

Zoals je kunt zien, richten we ons nu op het trainingsonderdeel match preparation (wedstrijdvoorbereiding). Hier zien we nu namelijk heel duidelijk in beeld gebracht wat de directe effecten van deze keuze zijn op je elftal. Je spelers worden er zeer tevreden van en de teamsamenhang wordt aanzienlijk beter. De keuze heeft echter ook nadelige gevolgen. Zo neemt het risico op blessures significant toe en is het, vergeleken met andere trainingsonderdelen, een aanslag op de conditie van je spelers.

Het is direct iets om rekening mee te houden in een weekschema waarin je twee tegenstanders gaat treffen, zeker als een van die twee tegenstanders een nietszeggende ploeg is aan de start van het bekertoernooi. Immers, willen we onze spelers niet zo lang mogelijk fit houden?

Een ander voorbeeld:

image.thumb.png.906ec2ee34cccf42733c707c226f9436.png

We kijken nu naar het trainingsonderdeel creation (kansen creëren), dat onder de noemer technical valt. Binnen creation richten we ons op de aanvallende unit. Via de kruisjes kunnen we zien waar deze specifieke training effect op heeft. Zo ontdekken we dat het effect heeft op drie technische attributen (voorzetten, passen en techniek) en op vier mentale attributen (beslissingen, flair, zonder bal en inzicht). Zouden we naar hetzelfde trainingsonderdeel kijken in het tabblad van de verdedigende unit, dan zullen we zien dat het hierop geen specifieke effecten heeft en dat er louter individuele spelersrollen worden getraind.

Wat kunnen we met deze informatie als we een schema aan het opstellen zijn? Het belangrijkste inzicht dat we hebben verkregen, is welke attributen getraind worden. In het eerste tabblad kunnen we daar overigens de belasting ook nog aan koppelen. Aangezien we graag ook de andere attributen willen ontwikkelen bij onze spelers, gaan we in het schema op zoek naar een aanvallend, technisch trainingsonderdeel dat hierop aansluit. Conversion (kansen afronden in de Nederlandstalige versie) zou een geschikte kandidaat zijn, aangezien er drie nieuwe technische attributen worden getraind.

Zo zouden we nog veel meer voorbeelden kunnen geven, maar het is veel leuker om dit allemaal zelf te ontdekken. Ben je dus druk bezig een zo uitgebalanceerd mogelijk training op te zetten voor je spelers en kun je dit handige overzicht daarbij goed gebruiken? Download hem dan nu op ons forum!

CATEGORIEËN