MU’s Hulpgids: Mentorschap

Wie het meeste uit de ontwikkeling van de jonge spelers wil halen, kan haast niet om het mentorschap heen. Toch  zien we in de praktijk weinig mensen die er echt gebruik van maken. Sinds de aanpassing van het systeem een aantal edities geleden is het misschien iets lastiger te vinden, maar dat betekent niet dat het lastiger te gebruiken is. Sterker nog, er zijn nu juist veel meer mogelijkheden. Vandaag zoomen we er op in.

Het koppelen van een speler aan een ervaren speler is niet meer van deze tijd. Waar dat vroeger de makkelijkste manier was om een positief effect te hebben op de persoonlijkheid van een speler, gaat het nu met heuse mentorgroepen. Voor we daar echter naar gaan kijken, moeten we weten wat mentorschap precies met een jonge speler kan doen en welke zaken het eventueel kan beïnvloeden.

Veel invloed

Er zijn eigenlijk een hoop zaken die mogelijk beïnvloed worden door mentorschap. Hierbij geldt wel dat er een hele boel randvoorwaarden precies op hun plek moeten vallen voordat het maximale er uit gehaald kan worden. Als je echter een succesvol mentorschap toepast, kan het invloed hebben op de spelerseigenschappen (PPM’s) die een speler heeft. Daarnaast kan mentorschap door iemand met een sterke persoonlijkheid ook invloed hebben op de persoonlijkheid van de jonge speler in kwestie, op zijn mentale attributen en dan met name zijn vastberadenheid en op de sociale groep waar een speler in verkeert.

Er zit wel een limiet aan welke spelers er precies kunnen profiteren van een mentorschap. Zo zullen spelers ouder dan 24 niet meer in aanmerking komen voor verbeteringen via mentorschap en werkt het ook niet op spelers die reeds meer dan honderd professionele duels hebben gespeeld. Daarnaast kan mentorschap alleen nog tussen spelers die in hetzelfde elftal zitten, dus het koppelen van je jongste jeugdspelers aan je meest ervaren spelers zit er in principe alleen nog in als je deze spelers naar het eerste elftal promoveert. Iets dat we overigens afraden, omdat spelers onder de 18 vooral gedijen bij een goede training en de meeste trainingstijd vinden ze meestal in de jeugdelftallen.

Geschikte mentor

Het hebben van een geschikte mentor is wel van levensbelang als je een mentorgroep creëert. Een geschikte mentor is vaak een speler uit de hogere lagen van de sociale rangorde, beschikt over een positieve en sterke persoonlijkheid, een hoge rating voor vastberadenheid en heeft erg veel ervaring.  Als een speler ook nog eens spelerseigenschappen heeft is dat ook iets om in de gaten te houden.

Om dit in de praktijk toe te gaan passen, maken we een game aan met AC Milan. De Italiaanse topclub beschikt over een aantal ervaren jongens met een fijne persoonlijkheid, die hun bij uitstek geschikt lijken te maken voor mentorschap. Daarnaast zitten er wat jongere spelers in het eerste elftal die nog niet heel veel ervaring hebben en dus wellicht wel wat begeleiding kunnen gebruiken.

Mentorschap toepassen

Om het mentorschap daadwerkelijk toe te passen moet je eerst weten waar in Football Manager 2024 dit terug te vinden is. Daarvoor gaan we naar training en selecteren we het tabblad mentorschap.

image.thumb.png.13a08d76b9f883be34a2e221d22c851c.png

Een eerste blik op de selectie, hiervoor gebruiken we in dit geval een gepersonaliseerde weergave, geeft al een aantal fraaie indicatoren weer. Zo zien we meerdere ervaren, invloedrijke spelers met een hoge rating voor vastberadenheid én een zeer sterke persoonlijkheid. Zo telt de selectie twee modelprofs, een echte luxe en één van de beste persoonlijkheden die je kan hebben in het spel. Daarnaast zijn dit ook de twee meest ervaren spelers, met gezamenlijk ruim 900 gespeelde competitieduels in hun carrière. Zo gaan Simon Kjaer en Olivier Giroud een grote rol spelen in de ontwikkeling van overige talenten.

image.png.d001b2fb0b1fa9a50e50b857bf0ab142.png

Een verdere blik op de selectie maakt me direct duidelijk dat er best wel wat leuke groepjes te maken zijn. Daarbij dienen we wel rekening te houden met de grootte van de groepjes, die liefst niet groter zijn dan vier of vijf spelers. We gebruiken dan onze modelprofs als eerste mentors, daarna gaan we kijken of er nog meer winst te behalen valt. Via het tabblad mentorschap maken we twee groepen aan. Het mooie is dat je deze zelf kunt hernoemen, dus we noemen ze voor nu ook Groep Kjaer en Groep Giroud.

image.thumb.png.0395563f75ad5aa9f7195a32ffb1e52f.png

Zo zien we direct dat een groep minimaal drie spelers moet hebben om te kunnen functioneren, zien we dat de verwachte invloed van de twee mentors ‘aanzienlijk’ is en dat er géén verwacht effect is op de groep. Dat komt natuurlijk omdat er nog geen groep gevormd is, want beide heren zijn nog eenzaam in hun groepje.
Belangrijk om te weten is dat Simon Kjaer een rating van 20 heeft voor vastberadenheid en hij heeft één spelerskwaliteit: probeert de lange bal. Dat is geen vervelende kwaliteit, zelfs niet voor een spits, dus mocht iemand deze in het proces overnemen is er geen man overboord. Zo hoeven we eigenlijk weinig rekening te houden met de positie van Kjaer (centrale verdediger). Dat is bij Giroud anders. Hij heeft ook 20 voor vastberadenheid, maar heeft meerdere spelerskwaliteiten: speelt met de rug naar het doel, speelt één-tweetjes en probeert schoten in één keer. Niet ideaal voor een centrumverdediger als hij met z’n rug naar het vijandelijke doel speelt en in één keer op doel schiet. Het betekent nog niet dat een speler de kwaliteit op zeker overneemt, maar de mogelijkheid bestaat wel.

Als we gaan kijken naar welke spelers er in aanmerking zouden komen voor extra begeleiding, zijn dat er best wel wat. We gaan even uit van minimaal 18 en maximaal 23 jaar oude spelers met minder dan 100 competitieduels achter hun naam. Spelers van 24 zouden ook nog kunnen, maar die hebben al allemaal meer dan 100 duels ervaring. Spelers onder de 18 laat ik liever in het hoogste jeugdelftal om de trainingstijd maximaal te benutten.

image.png.80ba00064d13ddd79dff6ee742ed7f2e.png

Zo zien we dat Gabbia, Kalulu, Thiaw, Terracciano, Roback, Zeroli én Simic in aanmerking komen voor extra begeleiding. Als we kijken naar posities en spelerseigenschappen komen we uiteindelijk tot de volgende verdeling:

image.thumb.png.78f519084e0228a12c9dd0cf25ed8fe7.png

Het spel helpt je een handje. Je krijgt direct te zien wat de verwachte invloed op de groep is van een speler en wat het effect van de groep is op een speler. Als we kijken naar de Groep Giroud valt op dat Giroud de mentor is en dat hij aanzienlijke invloed heeft op de groep. Roback en Zeroli gaan daar waarschijnlijk het meeste van opsteken, terwijl Terracciano dat in iets mindere mate zal doen. Daarnaast oefenen alle drie de spelers slechts een lichte invloed uit op de groep.

De dynamiek in Groep Kjaer is beduidend anders. Uiteraard is Kjaer daar de grote mentor, als ervaren modelprof. Maar we zien ook dat Kalulu en Gabbia, twee al wat ‘oudere’ spelers met wat ervaring, een gemiddelde invloed uitoefenen op de groep. Daarbij pikt Kalulu ook aanzienlijk effect op van de groep, net als Simic. Thiaw heeft al flink wat ervaring ondanks zijn 21 jaar (zo speelde hij al 2 interlands voor Duitsland) en hij zal dus ook iets minder oppikken, net als Gabbia, maar nog wel voldoende om van te kunnen profiteren.

De resultaten

Het is lastig om te zeggen op welk punt je resultaat gaat zien. Zo simuleerden wij een half jaar, maar zagen we nergens enig verandering. Richting het einde van het seizoen werd dat beter, wat het beste te zien is bij de jonge Italiaan Kevin Zeroli, hier te zien aan het begin van het seizoen:

image.thumb.png.a2594bba79d3a628ebae3b388452480c.png

Zeroli vond zichzelf terug onder de vleugels van Olivier Giroud en dat wierp zijn vruchten af. Zo is zijn karakter veranderd van redelijk professioneel naar resoluut, iets dat niet los gezien kan worden van de toename van liefst twee hele punten bij vastberadenheid. Ook zijn kalmte is een punt gestegen, zonder dat Zeroli speeltijd in het eerste elftal gekregen heeft. Uiteraard valt er met meer micro-management veel meer uit zijn ontwikkeling te halen, maar de effecten van het mentorschap zijn in ieder geval duidelijk:

image.thumb.png.5c2e4701b70286fd0c9d291f0af173ff.png

Toch zijn we nog niet volledig overtuigd. Bij de rest van de spelers ontbrak de ontwikkeling, terwijl bij Thiaw en Kalula zelfs een puntje in de vastberadenheid verdween. Zo is mentorschap eigenlijk slechts één enkele factor in de gehele (jeugd)spelerontwikkeling. Daartegenover staat echter wel weer dat Kalula wat meer invloed heeft gekregen binnen de selectie, al zou dat ook door zijn flinke aantal speelminuten kunnen komen.

Wil je geen gebruik maken van het mentorschap of heb je geen zin om je er in te verdiepen? Er zijn zat voorbeelden van spelers die hun top hebben bereikt zonder mentorschap, dus het kan wel. Toch kan dit helpen om je net dat kleine beetje extra uit je talenten te laten halen.

Wil je er wel gebruik van maken maar geen moeite in steken? Dan is er nog altijd de optie ‘vraag assistent’, waarbij je assistent de mentorgroepen voor je in orde maakt. Je vindt deze optie rechtsboven in het tabblad mentorschap.

Heb je zelf ook talenten ontwikkeld via het mentorschap of heb je andere tips voor de ontwikkeling van talenten? Dan vind je uiteraard een hoop mede-managers op ons forum die je daarbij kunnen helpen.

CATEGORIEËN