De beste jeugdopleidingen van de VK & Ierland

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag is het de beurt aan het Verenigd Koninkrijk & Ierland.

Engeland

De Engelsen zijn de pioniers van het voetbal. De oudste clubs zijn in Engeland te vinden en van oudsher is het Engelse voetbal qua niveau steevast wereldtop. Enerzijds omdat ze dus de eerste waren, maar ook omdat nergens het voetbal commercieel zo wordt benut als in Engeland. Het levert de laatste jaren ook wel absurde financiële transacties op, in een competitie waar tegenwoordig de jeugd vergeten lijkt en het spelletje ‘wie heeft de diepste zakken’ door menig club gespeeld wordt. Kijk maar eens naar de nummer twee op deze lijst, want een van de beste opleidingen ter wereld behoort toe aan Chelsea. Inderdaad, de club die de laatste paar jaar met honderden miljoenen smeet. Hetzelfde geldt ook wel voor de andere clubs in de top-3, want een treetje onder Chelsea vinden we Liverpool en de oliegelden van de City Group zetten de opleiding van Manchester City bovenaan de apenrots.

Mocht je nog talenten zoeken, kan je ze echter overal in Engeland wel tegenkomen.

image.thumb.png.9fe211866371964ee343ea48f824c4c9.png

Top 3:

  1. Manchester City
  2. Chelsea
  3. Liverpool

Ierland

Op het andere eiland aan die kant van het Kanaal vinden we Ierland terug. Het Ierse voetbal staat niet bol van de talentvolle spelers, al breekt er af en toe wel eens eentje door. Zo mogen we de Ieren bedanken voor de McGeady-spin en mogen we ze ‘bedanken’ voor het uitschakelen van Oranje in de kwalificatiereeks voor het WK 2002. Wraak voor de kopbal van Kieft, nog langer geleden. Nee, de Ieren zijn niet de pioniers die de Engelsen zijn, maar ze zijn er vaak genoeg toch wel bij of bijna bij, als er geen Franse hand tussendoor komt.
Qua talenten valt het deze FM nog wel een beetje tegen, want eigenlijk is Evan Ferguson het enige Ierse wonderkind. Maar ja, dat is dan wel weer gelijk een goede.

Op clubniveau zijn de faciliteiten ook niet fantastisch, maar het kan een stuk erger. Wil je graag beschikken over Ierse talenten of een Ierse club overnemen die nog wel eens een talent produceert, kan je het beste kijken bij Shamrock Rovers. De club uit de hoofdstad Dublin is zowel recordkampioen als regerend kampioen en de Hoops hebben dus ook de beste opleiding van het land.

Niet dat er momenteel iets loopt dat het ver zal schoppen, maar áls er wat doorkomt is de kans vrij groot dat het daar gebeurt.

image.png.78506223ce08f4326c45af8dcaba8ba9.png

Top 3:

  1. Shamrock
  2. St Pat’s Athletic
  3. Bohemians

Noord-Ierland

Als we iets omhoog gaan komen we vanzelf in Noord-Ierland terecht. Wat niet omhoog gaat, is het niveau van de jeugdopleidingen. Noord-Ierland is nog net een tandje minder dan de Republiek Ierland, wat komt door de geografische beperkingen. Noord-Ierland is een heel stuk kleiner dan de buurman, want anders had dat wel Zuid-Ierland geheten. Toch zijn de Noord-Ieren goed vertegenwoordigd in de voetbalwereld, met spelers als Stuart Dallas, Paddy McNair en Jonny Evans. Daar staat één groot talent tegenover, die nu in de jeugd van de Londense club Tottenham speelt: Jamie Donley. Die achttienjarige aanvaller behoort tot een van de grootste talenten die de opleiding van de Spurs momenteel bezit. In Noord-Ierland zelf is het erg karig momenteel, al is de zestienjarige doelman Joshua Gracey nog wel iemand die in sommige games tot een goede eredivisiedoelman zou kunnen uitgroeien.

Als we op clubniveau kijken is het dus niet heel best, maar het beste wat Noord-Ierland te bieden heeft speelt allemaal in de top van de Danske Bank Premiership, zoals het hoogste niveau aldaar heet. Glenavon onttrekt zich het meest aan de malaise, voor recordkampioen Linfield en Crusaders.

image.png.44e6e8e19a7dfa03e84ad3bfbd5bb936.png

Top 3:

  1. Glenavon
  2. Linfield
  3. Crusaders

Schotland

Wie verwacht dat in Schotland je niet voor verrassingen komt te staan, komt bedrogen uit. De grote twee, Celtic en Rangers, bezitten niet de sterkste opleiding van het land. Sterker nog, Celtic staat niet eens in de top drie, Rangers sluiten het podium af. Of het komt doordat ze het niet nodig hebben, daar het de rijkste en meest succesvolle clubs van Schotland zijn of door andere redenen dat is maar de vraag. Feit is wel dat Hibernian een andere manier heeft bedacht om de grote twee clubs aan te vallen, wat leidt tot het bezitten van de beste jeugdopleiding van Schotland. Hamilton Athletic zit daar achter, maar nog wel voor de Rangers.

Vraag is wel wat het in feite nu oplevert. Het Schotse voetbal loopt niet over van kwaliteit, maar de toppers die het voortbrengt komen doorgaans al snel op Engelse bodem terecht. Zo lopen er vier Schotse wonderkinderen rond, die allemaal bij Engelse Premier League Clubs spelen: Aaron Hickey, Nathan Patterson, Ben Doak en Elliot Anderson.

Ligt de focus op de Schotse Cinch Premiership komen we vooral Rangers- en Celtic-import tegen: Odin Holm uit Noorwegen en de Engelse Archie Stevens. Toch gloort er ook Schotse hoop, met Hibernian-doelman Murray Johnson en Hearts-middenvelder Alex Lowry onder meer als lichtpunten voor de Schotse toekomst.

Top 3:

  1. Hibernian
  2. Hamilton
  3. Rangers FC

Wales

Wales is altijd een beetje de vreemde eend in de bijt als het gaat om het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben een afwijkende vlag, een afwijkende taal en qua voetbal blijven ze ook nog eens mijlenver achter op de rest, zeker als het om clubvoetbal gaat. Internationaal is er net een mooie generatie afgezwaaid met onder meer Aaron Ramsey en Gareth Bale. Toch hebben ze in Wales min of meer hetzelfde probleem als in Schotland en Ierland; de meeste Welshe talenten spelen inmiddels bij Engelse clubs, zoals Will Sweet en Omari Benjamin, die in de opleiding van Arsenal zitten.

Op clubniveau blijft Wales helemaal achter, want we spreken niet echt over de beste opleidingen, maar over minst slechte. Zoals éénoog die koning is in het land der blinden.

Dus, voor de managers die van een stevige uitdaging houden, bij Barry Town vind je de minst slechte Welshe jeugdopleiding. Daarnaast heeft de club de laatste jaren flink wat tegenslag gekend met wat degradaties en recentelijk weer wat promoties, wat het een mooie uitdaging maakt om recordkampioen The New Saints van de troon te stoten met voornamelijk jeugdspelers. Vanaf daar is het bijna een klein stapje naar de Europese top.

Ook de overige twee clubs met een goede opleiding zijn niet stabiel, want Haverfordwest is ook een degradatiekandidaat op het hoogste niveau en Port Talbot vinden we zelfs pas terug op het derde niveau in de Welshe voetbalpiramide. Uitdaging genoeg dus!

image.png.8d261cefab441fff6a62a7087c9474c6.png

Top 3:

  1. Barry Town
  2. Port Talbot
  3. Haverfordwest

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

CATEGORIEËN