De beste jeugdopleidingen van West Afrika

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingenDe beste jeugdopleidingen van West Afrika

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag ligt onze focus op West Afrika.

Benin

Het voetbal in Benin is qua niveau vergelijkbaar niet fantastisch. Als we het gehele Afrikaanse continent pakken, is de competitie van Benin een beetje onderaan het spectrum terug te vinden. Dat zien we ook terug in de talenten, want op dit moment is in Benin Rodolfo Aloko het grootste talent. De pas zestienjarige dribbelaar van Dynamo FC d’Abomey zal het echter niet heel ver te schoppen, al kunnen we hem wellicht in de toekomst wel in de tweede divisie van een Europees land terugvinden. Nee, het is hopen dat er wat fantastische newgens landen in Benin, anders heb je er weinig te zoeken. Die kans is overigens vooral aanwezig bij Buffles FC, ASPAC of bij Ayéma FC.

image.png.f52255f25832aefbd520341672e0bfa5.png

Top 3
1. Ayéma FC
2. ASPAC
3. Buffles FC

Burkina Faso

Als we de ranking pakken aan het begin van de game, zien we dat de competitie van Burkina Faso nagenoeg dezelfde reputatie heeft als die van Benin. Dat belooft niet heel veel goeds, maar het is beter dan in Benin. Althans, de talenten die in Burkina Faso nog actief zijn dan, want in Europa vinden we onder meer Assan Ouédraogo, Adamo Nagalo, Dango Ouattara, Issa Kaboré en Lassana Traoré terug. Stuk voor stuk grote talenten.
In Burkina Faso zelf zitten ook nog wel wat spelers welke we een grote kans toedichten om ook de stap naar Europa te zetten. De zestienjarige Karim Sanou is daar het goudhaantje van, want deze vleugelflitser van Royal FC heeft alles in zich om een uitstekende speler te kunnen worden. Opvallend wel, want met Axel Zakro noemen we nóg een talent en hij speelt voor Sporting Football des Cascades. Dat is opvallend omdat geen van deze teams in onze top drie staat als we kijken naar de jeugdfaciliteiten. Dus is de kans groot dat je nog betere newgens zal krijgen bij CF Rahimo, Faso Athletic en Réal du Faso.

image.png.f669b98fcf2d6e5ede231d7683df5306.png

Top 3
1. Réal du Faso
2. Faso Athletic Club
3. CF Rahimo

Gambia

Gambia is ook een land dat niet bijzonder hoog staat aangeschreven in het Afrikaanse voetbal en wederom vergelijkbaar is met Benin en Burkina Faso qua clubcompetitie. Toch komen er de laatste jaren wat talentjes doorgesijpeld, met Yankuba Minteh misschien wel als het meest recente en bekende voorbeeld. Toch heeft het land in eigen land ook nog wel redelijk wat talentjes rondlopen, waarvan we er waarschijnlijk nog wel een enkele terug zullen zien in Europa. Zo is Jesús Gómez, een zeventiejarige spits van Abuko Falcons een mooi voorbeeld, maar ook middenvelder Ismaila Gibba van Brikama United maakt daar nog kans op. Als je echter op jacht gaat naar newgens kun je wellicht het bste kijken bij Unique Global, BST Galaxy of de MUFA Academy.

image.png.555f8b1d14a7c672961693d8af08725b.png

Top 3
1. MUFA Academy
2. BST Galaxy FC
3. Unique Global FC

Ghana

Met Ghana treffen we één van de betere landen uit deze regio, wat ook wel te zien is als we kijken naar de talenten welke er op dit moment in Europa lopen. Zo hebben we Mohammed Kudus en Tariq Lamptey, als we die nog talenten mogen noemen, maar ook Ernest Nuamah en Kamaldeen Sulemana. Allemaal spelers die in Europa spelen, iets dat ook wel in het vat zit voor David Oduro, een zeventienjarige linksback van de Accra Lions of voor zijn teamgenoot Abass Samari Salifu, een middenvelder van negentien. Zo hebben we direct de beste clubopleiding van het land te pakken, want de leeuwen uit de hoofdstad hebben een nipte voorsprong op hun eerste achtervolger, WAFA SC. Toch vallen deze clubs in het niet bij de Right to Dream Academy, hoewel dat een pure voetbalschool is en geen echte club.

image.png.bac6f4d193e8711edaf7dcb5b0222ea6.png

Top 3
1. RTD Academy
2. Accra Lions
3. WAFA SC

Guinee

In Guinee ligt het niveau weer wat lager dan in Ghana. Het beste talent, de negentienjarige defensieve middenvelder Mady N’Diaye van Académie SOAR is niet iemand die we snel in Europa terug zullen vinden. Dat geldt wel voor Mouctar Diakhaby van Valencia en voor Ilaix Moriba, toptalent van RB Leipzig en afkomstig van FC Barcelona. Voor een nieuwe speler van die kwaliteiten moet je toch echt wachten tot er nieuwe spelers komen in Guinee, maar zelfs dan is het misschien nog zaak om erg veel geluk en geduld te hebben.

image.png.66eec721a0f810696b492325feb04c48.png

Top 3
1. Horoya AC
2. Académie SOAR
3. CI Kamsar

Guinee-Bissau

In tegenstelling tot Guinee is het niveau van de opleidingen in Guinee-Bissau zo slecht nog niet. Het land kent ook diverse grote voetbalscholen, zoals de Academia Demba Sanó, Fidjus di Bideras of Valusa. Stuk voor stuk academies die zo nu en dan best uitstekende spelers weten voort te brengen. Als we puur naar de clubs kijken die ook competitievoetbal spelen in Guinee-Bissau, vinden we vooral Sporting Clube de Bissau interessant. Zij zijn een dochterclub van het Portugese Sporting, spelen met hetzelfde logo en hebben ook dezelfde filosofie qua opleiden van spelers. Op gepaste afstand volgen Canchungo en Benfica, nog zo’n kopie. Daar vinden we ook het grootste talent, Léo Tavanielli, maar de kans dat hij indruk gaat maken in de voetbalwereld is nihil.

image.png.f6fb0c20d3617b257812f5907e0080a8.png

Top 3
1. SC Bissau
2. FC Canchungo
3. Benfica

Ivoorkust

Het beste land van het continent, in ieder geval als het gaat om het opleiden van spelers, is ivoorkust. Al jarenlang zijn zij een grote speler in het Afrikaanse voetbal en zien we De Olifanten ook terug op de diverse WK’s. Daarnaast zijn er tal van Europese competities waar uitstekende Ivorianen hun opwachting maken, van Ibrahim Sangaré tot Wesley Fofana en van Ousmane Diomande tot aan Junior Kroupi. Veel spelers komen uit de opleiding van ASEC Mimosas, de beste opleiding van Afrika, maar ook andere clubs zijn aardig aan het opleiden geslagen. Zo vinden we twee uitstekende talenten terug bij Racing Club d’Abidjan, met Valy Konaté (16, linksback) en Abdoulaye Djiré (17, verdedigende middenvelder). Deze twee spelers hebben het potentieel om het ver te schoppen in Europa. Daarmee zijn we er nog lang niet, dus we raden aan om vanaf het begin al een scout fulltime in Ivoorkust te stationeren en ook de diverse voetbalscholen mee te laten pakken die het land rijk is. Voor wat betreft de clubs zit er een aardig gat tussen ASEC en de rest, maar toch mogen de opleidingen van AFAD en EFYM er ook zijn.

image.png.a0f00dccd39521c88070325a68b0ec74.png

Top 3
1. ASEC Mimosas
2. AFAD Plateau
3. EFYM

Kaapverdië

Het contrast tussen twee landen kan bijna niet groter zijn dan nu. Van het succesvolle Ivoorkust gaan we naar Kaapverdië, een land met nog weinig voetbalhistorie. Als we op de nationale competitie afgaan en de opleidingen welke daar gegeven worden, vrezen we dat dit ook nog even zo blijft. Op papier is namelijk de 21-jarige Rodrigo Fonseca het grootste talent van de nationale competities, maar in praktijk is dat een naam die je direct kan vergeten. Het is hopen op wat freaky newgens en als die er al komen is de kans het grootste bij de grootste club van het land: Mindelense. Sporting da Praia en CD Travadores volgen op gepaste afstand.

image.png.a24695ed95a8fa2609f05e6d791de5c9.png

Top 3
1. Mindelense
2. Sporting da Praia
3. CD Travadores

Liberia

Het land dat bekend is van oud-voetballer en oud-president George Weah is één van de armste landen op aarde. Dat is dan ook wel terug te zien als we puur naar het voetbal kijken, want talent loopt er momenteel niet. Mocht je toch een Liberiaanse speler willen halen omwille van het Liberiaans zijn, kan je Ashley Williams halen, een speler van de Liberia International Ship Coroprate Registry (LISCR) en op papier het grootste talent van de nationale competitie. Deze 22-jarige doelman is echter bij lange na niet goed genoeg om de stap naar Europa te zetten. Ook hier is het dus weer hopen op newgens, welke na LISCR het beste te vinden zijn bij BYC II en Invincible Eleven.

image.png.f5f624dc31bec9717b247fb30e5bf87c.png

Top 3
1. LISCR
2. Invincible Eleven
3. Black Star

Mali

Mali kan als voetballand af en toe verrassend uit de hoek komen. Het nationale elftal heeft best wel wat kwaliteit en in Europa lopen er links en rechts ook nog wel redelijk sterke Malinezen rond. Zo denken wij direct aan Yves Bissouma of Cheick en Abdoulaye Doucouré. De meeste Malinese talenten spelen inmiddels wel in Europa, maar de competitie is nog niet helemaal beroofd van al haar juweeltjes. Met Mamadou Doumbia van AS Black Stars en Modibo Sissoko van Stade Malien hebben we al twee spelers die waarschijnlijk vanaf hun achttiende ook wel een stap naar Europa gaan wagen. Beide jongens hebben de mogelijkheid om te groeien naar een zeer behoorlijk Europees niveau. De Académie JMG de Bamako heeft de beste faciliteiten, maar ook dit is een pure voetbalschool. Centre Salif Keita, Guidars FC en Réal Bamako zijn de beste clubs als we het over opleidingen hebben.

image.png.56e38728aa2bc729f85dde7daaa5025f.png

Top 3
1. Centre Salif Keïta
2. Guidars FC
3. Réal Bamako

Mauritanië

Met Mauritanië zijn we weer aanbeland bij het mindere gedeelte van deze regio, als het om voetbal gaat in ieder geval. De beste spelers én de grootste talenten spelen bij FC Nouadhibou, waarbij Ibrahim Gadagia de enige is waar muziek in zit en opvallend genoeg uit Mali komt. De zeventienjarige spits is in principe de enige die een kans maakt om zijn centen op een acceptabel Europees niveau te gaan verdienen. Toch zullen de betere newgens wellicht doorkomen bij ASC SNIM, al maken Nouadhibou en Tevragh Zeïna ook nog wel een goede kans.

image.png.16c8e1922b25a63b2ea858f442de58bb.png

Top 3
1. ASC SNIM
2. FC Nouadhibou
3. Tevragh Zeïna

Niger

Met Niger treffen we wederom een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Dat is logischerwijs dan ook zo op het gebied van voetbal. Het Nigerijnse voetbal stelt eigenlijk niets voor en ook het grootste talent van het land, Ibrahim Oumarou, dichten we geen grote kans op een overstap naar een fraaie Europese club toe. De spits komt uit voor de Garde Nationale, dat de douane en de speciale unit van de nationale garde voor moeten laten in de strijd om de beste opleiding.

image.png.d0d4736debf4c85efd9e8a9762ee75e7.png

Top 3
1. US GN (Unite Speciale Garde Nationale)
2. AS Douanes
3. AS-GNN (Garde Nationale Nigérienne)

Nigeria

Nigeria is een land met een rijke voetbalhistorie. Het heeft de Eredivisie en het Europese voetbal in het algemeen veel gebracht. Ook nu spelen er met Victor Osimhen, Ademola Lookman en Victor Boniface weer diverse Nigerianen een hoofdrol in grote Europese competities. Het land is een continue basis voor talent en ook nu zit er weer flink wat talent aan te komen. Zelfs in de eigen nationale competities, waar bijvoorbeeld de pas zestienjarige Daniel Daga rondloopt. Naast een fantastisch allitererende naam heeft de verdedigende middenvelder ook een flinke dosis talent in het bezit. Momenteel komt hij uit voor Enyimba, maar de verwachting is dat hij op zijn acttiende de stap naar Europa zal maken. Er zit meer talent in Nigeria en er zal ook veel talent gegenereerd worden door het spel, dus scouten in Nigeria is zeker een pre. Bij de Kano Pillars en Remo Stars zal je wellicht wel aardige spelers tegenkomen, maar de club met veruit de beste opleiding is FC Ebedei.

image.png.b40cdb7f937c5686b1c772c5978039a9.png

Top 3
1. FC Ebedei
2. Remo Stars
3. Kano Pillars

Senegal

Ook Senegal heeft een rijke historie en is qua voetbal aardig te vergelijken met Nigeria. Het land heeft uitstekende talenten in de gelederen, zoals Pape Matar Sarr, Nicolas Jackson en Mika Faye. Ook in eigen land loopt er nog zat talent rond, dat vooral opgeleid wordt door Génération Foot, Diambars FC of Yeggo Foot. Zo ook Massiré Sylla, een achttienjarige verdediger die uitkomt voor Diambars. Met piepjonge spelers Saliou Faye en Ibou Dacosta heeft de Senegalese competitie echter nog meer goudhaantjes in de gelederen. Het is dan ook de verwachting dat er talenten blijven komen in Senegal, dus ook hier zou een scout af en toe ook geen kwaad kunnen. Misschien duikt de nieuwe Sadio Mané nog wel op. Overigens is Génération Foot wel te vergelijken met ASEC Mimosas uit Ivoorkust, het behoort tot de allerbeste opleidingen van het hele Afrikaanse continent.

image.png.57b04792855e807c8b1ae039340b2afa.png

Top 3
1. Génération Foot
2. Diambars FC
3. Yeggo Foot

Sierra Leone

Zo gaan we weer van de top naar de bodem, want Sierra Leone behoort tot de minste competities van het continent, zeker als het om opleiden gaat. Er zijn we clubs die een behoorlijke poging doen, maar voorlopig werpt het nog geen vruchten af. Op continentaal niveau zijn de clubs kansloos en het grootste talent van dit moment, doelman Ibrahim Sesay van Bo Rangers, verwachten we ook niet zo snel in Europa terug te zien. Nee, het is hopen op een schot in de roos met een newgen, maar die kans achten we ook niet zo heel groot. Naast Bo Rangers kun je ze misschien nog vinden bij AIK Freetong en Kallon.

image.png.6cdfe65c1715ec45bb6d195435dfa7b8.png

Top 3
1. Kallon
2. AIK Freetong
3. Bo Rangers

Togo

Het laatste land van deze lijst is Togo, het land van oud-voetballer Emmanuel Adebayor.  Togo plaatste zich in 2006 nog voor het eerst (en voorlopig het laatst) voor het WK voetbal, waar het in de eerste ronde strandde. Qua competitie behoort Togo tot de onderkant van de middenmoot in Afrika en als we kijken naar de opleidingen is dat niet veel beter. ASC Kara heeft nu een geluksmomentje, want zij hebben de beschikking over Abdoul-Halimou Sama, een twintigjarige verdediger met het potentieel om het misschien wel tot een kleinere Europese competitie te schoppen. Verder is het goed speuren naar talent en is het vooral hopen op newgens, die waarschijnlijk bij Planète Foot, ASKO of Étoile Filante terug te vinden zullen zijn.

image.png.a282702ed8817649baf9489981df3660.png

Top 3
1. Planète Foot
2. ASKO de Kara
3. Étoile Filante

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen