De beste jeugdopleidingen van Zuidelijk Afrika

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingenDe beste jeugdopleidingen van Zuidelijk Afrika

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag ligt onze focus op Zuidelijk Afrika.

Angola

Angola staat niet direct bekend als voetballand, maar voetballen kunnen ze er wel degelijk. M’bala Nzola is wellicht de bekendste speler van het moment, hij is spits bij Fiorentina. Het niveau ligt verder niet heel hoog, al heeft Primeiro de Agosto het enkele keren tot de tweede ronde van de Champions League weten te schoppen. Er loopt momenteel wel een talent rond dat de stap naar Europa eventueel zou kunnen maken: Gilberto, een 22-jarige vleugelflitser die momenteel speelt voor Atletico Petróleos de Luanda, de club uit de hoofdstad, één van de beste clubs uit het land en koploper als het gaat om het opleiden van spelers. Zij blijven twee plaatselijke rivalen voor, namelijk het eerder genoemde Primeiro de Agosto en Inter de Luanda.

image.png.a97c91949ce53fa07ab3d8c548ae509b.png

Top 3

1. Petró de Luanda
2. Primeiro de Agosto
3. Inter de Luanda

Botswana

In het land dat we net ten noorden van Zuid-Afrika terugvinden is voetbal een grote sport. Het land staat nipt in de top 150 van de FIFA Ranking, wat niet eens slecht is voor een relatief arm land met slechts twee miljoen inwoners. Op clubniveau is het wel een stuk minder, want continentaal stellen de clubs weinig tot niets voor. Zo zullen de grotere Botswaanse talenten waarschijnlijk ook als newgen starten in de Zuid-Afrikaanse competitie. Op dit moment speelt er weinig talent dat in aanmerking komt voor een stap naar Europa, al ontspringt de negentienjarige Monty Enosa nog enigszins de dans. Het grootste talent van het land komt momenteel uit voor Masitoaka, dat dan weer niet in onze top drie voorkomt. Wel BDF XI en Township Rollers uit hoofdstad Gaborone, maar zij moeten het afleggen tegen Orapa United.

image.png.76e6887418b279ee0dd61eb40667dd8e.png

Top 3

1. Orapa Utd
2. Township Rollers
3. BDF XI

Comoren

Ten noordwesten van Madagaskar vinden we de Comoren, van oorsprong vulkanische eilanden welke een toeristische trekpleister zijn. Voor het voetbal hoef je er echter niet zo snel heen, want het stelt hier nog een stuk minder voor dan in de landen welke we al behandeld hebben. Affane Djambae is het grootste talent uit de competitie, maar de 22-jarige spits heeft dan ook nauwelijks concurrentie. En ook weinig kwaliteit overigens, want de kans dat hij in Europa terug te zien is als speler, schatten wij op vrijwel onmogelijk. Taak dus om te wachten op newgens.

image.png.04f2098facf703ca9f7dca9f99e2d73d.png

Top 3

1. US Zilimadjou
2. Djabal FC
3. Coin Nord

Eswatini

Eswatini kennen we vooral als Swaziland. Het land is een voormalige Britse Kolonie, maar heeft niet het voetbaltalent overgenomen wat de Britten in overvloed hebben. Sterker nog, het land komt nog maar nét voor in de top 150 van de FIFA ranking en ook op continentaal niveau is het lang zoeken voor er een team uit Eswatini opduikt. Doorgaans komen zij de kwalificaties voor de Afrikaanse clubtoernooien niet door en dat is misschien wel te wijten aan het feit dat er weinig geld is en er dus geen goede faciliteiten zijn. Het grootste talent van dit moment is Kwakhe Thwala, maar dat zal geen naam zijn welke we vaak terug gaan zien. Hij speelt overigens voor de Mbabane Swallows, de club met de beste opleiding. Ook stadgenoot Mbabane Highlanders en het stuk oostelijker gelegen Green Mamba nemen plaats op het virtuele podium.

image.png.3e1fd5f33113459018d4b21c3e60f4eb.png

Top 3

1. Mbabane Swallows
2. Mbabane Highlanders
3. Green Mamba

Lesotho

In het land dat volledig omringd wordt door Zuid-Afrika wordt er ook enthousiast gevoetbald en ook Lesotho bungelt zo net onderaan de top 150 van de FIFA ranking. Ook hier geldt dat het op clubniveau continentaal gezien niet echt meedoet en ook hier is dat mede door de faciliteiten in het land zelf. Het grootste talent van het moment is Katiso Selili, maar ook hij zal ruimschoots tekort komen voor een stap richting Europa. De middenvelder komt uit voor Bantu FC, dat slechts één club voor zich hoeft de dulden in de strijd om de beste opleiding van het land, want die eer gaat naar LCS, de Lesotho Correctional Services. Relatief gezien doe je er ook wijs aan om te kijken bij Matlama.

image.png.64388046daf79ece6f60f484c5e1cf32.png

Top 3

1. LCS
2. Bantu FC
3. Matlama

Madagascar

Madagascar brengt nog bijzonder veel in het voetbal, zeker vergeleken met enkele andere landen in de regio. Ook voor mensen die graag spelers met bijzondere namen aantrekken is Madagascar leuk om te kijken, want wat dachten we van Rayan Rajaonarivelo, het grootste talent van het land. Relatief gezien dan, want de kans dat je hem nog moet uitleggen wat buitenspel betekent is aanwezig. Over naar de betere dingen, want Union-vleugelflitser Loïc Lapoussin komt uit Madagaskar, net als iemand met de naam Zotsara Randriambololona, die ‘Zout’ heeft aangenomen als voetbalnaam. Genoeg over de namen, maar je zal het dus voornamelijk van newgens moeten hebben. Bij COSFA of Fosa Juniors maak je best een kans op een succesje, maar het beste kan je kijken bij Ajesaia, uit hoofdstad Antananarivo.

image.png.399adfd260816a7912a9ee84a8e9b7d9.pngTop 3

1. Ajesaia
2. COSFA
3. Fosa Juniors

Malawi

Bij Malawi was Ronny van Geneugden eens bondscoach, voordat hij via Lommel bij MVV Maastricht terecht kwam. Ook Tom Saintfiet was ooit even bondscoach van het land, dat met de nationale ploeg het nog redelijk doet en zo rond plek 120 bivakkeert. Met de clubs gaat het helaas wat minder, geen van de clubs heeft echt impact op het Afrikaanse continent. Wel kent het land enkele prachtige clubnamen, welke we dan ook in de top drie terugvinden. Talent vinden we er echter zeer spaarzaam terug, al zou Peter Banda van de Simba Sports Club nog heel misschien een keer een stapje richting Europa kunnen zetten. Verder spelen de talenten voor de Silver Strikers, Mighty Wanderers en Batta Bullets.

image.png.1a5c888427bc83a53da327cf358a333a.png

Top 3

1. Batta Bullets
2. Mighty Wanderers
3. Silver Strikers

Mauritius

Het voetbal is op Mauritius de populairste sport, maar dat is vooral te danken aan de Engelse Premier League. Het nationale voetbal op Mauritius staat bol van de schandalen, hervormingen, schorsingen en ander drama. Het niveau is daar de laatste jaren ver achter gebleven ten opzichte van vergelijkbare landen. Dit heeft deels te maken met de hervormingen aan het begin van deze eeuw, waar de meeste clubs opnieuw opgericht werden. Dat was een besluit van de voetbalbond als reactie op dagenlange rellen, wat er voor zorgde dat er anderhalf jaar niet gespeeld werd en bestaande clubs niet meer op basis van religie of etniciteit mochten bestaan. Nee, deze eeuw is het voetbal dusdanig afgegleden dat je er weinig te zoeken hebt, maar als je er toch wil kijken doe je dat het beste bij Pamplemousses.

image.png.448f1fa51ec4b27cb84001bda2fbad07.png

Top 3

1. Pamplemousses
2. Curepipe Starlight
3. ASPL 2000

Mozambique

Mozambique bracht ons ooit Eusébio. Althans, de Portugezen maakten dankbaar gebruik van Eusébio. Daarna is er nooit meer zó’n grote speler als Eusébio op het eiland voortgebracht, hoewel ze het zeker niet slecht doen. Ze vallen net buiten de top honderd op de FIFA ranking en continentaal stellen ze niet veel voor, maar wordt er nog wel eens een groepsfase Champions League gehaald in Afrika. Soms. Momenteel komt het grootste talent uit de Mozambikaanse competitie uit Malawi, maar Paul Kansungwi verdient zijn sporen bij het Mozambikaanse Ferroviário de Nampula. Daarmee hebben we ook gelijk de de nummer drie van de ranglijst te pakken, want ze moeten het afleggen tegen Costa do Sol en Black Bulls.

image.png.ee33c309389ee04c2a71cf6314e1a540.png

Top 3

1. Black Bulls
2. Costa do Sol
3. Ferroviário de Nampula

Namibïe

Ook Namibië is een bijzonder voetballand, want het staat ook maar nipt buiten de top 100 op de ranglijsten van FIFA, maar que clubvoetbal is het op z’n zachtst gezegd allemaal weer heel sinister. Schandalen, ellende en uiteindelijk is in 2022/2023 een compleet nieuwe competitie van de grond gekomen. Het is ook wel nodig om het voetbal een impuls te geven, want continentaal wordt er wel eens een enkele keer een eerste ronde Champions League gehaald, maar verder dan dat willen ze niet komen. Ngazikue Kandetu is het grootste talent van het land, maar succes in het profvoetbal staat hem niet in de sterren geschreven. Hij speelt overigens voor de Young African FC, dat niet tot de drie beste clubs behoort op basis van de jeugdopleidingen. Die eer is voor FC Civics Windhoek, uit de hoofdstad. Zij blijven stadgenoten Ramblers en SK Windhoek voor.

image.png.58407e501f4fd0159fdaaa9b2c94910c.png

Top 3

1. Civics
2. Ramblers
3. SK Windhoek

Seychellen

De Seychellen bestaat uit meer dan honderd eilanden, zeker zestienhonderd kilometer verwijderd van het Afrikaanse vasteland. Probeer dan maar eens een voetbalcompetitie op te zetten die kwaliteit levert. Lastig. Het land is dan ook qua toerisme een van de koplopers, maar qua voetbal is het een echte laagvlieger. Toch bezitten ze momenteel één toptalent, al komt deze eigenlijk uit Madagaskar. De zestienjarige middenvelder El Hadary Raheriniainia, die het mogelijk in zich heeft om het tot het lagere Europese voetbal te schoppen. Dat is het enige hoogtepuntje verder, al kan er natuurlijk altijd nog eens een top newgen tevoorschijn komen bij Rovers, Cote d’Or of Anse Réunion.

image.png.9e5f8d43a68bd62ca43fd4fefb08eb5b.png

Top 3

1. Rovers
2. Cote d’Or
3. Anse Réunion

Zambia

Zambia is nog een redelijk voetballand, vergelijken met de andere landen in deze regio. Zo kennen we Jacob Mulenga allemaal nog wel toch? Ook Leicester-speler Patson Daka komt uit Zambia, dat het op clubniveau nog redelijk doet ook. Het beste talent is bijvoorbeeld Amon Chulu, een achttienjarige linksback van Nkana FC, die het nog best tot een prima Eredivisieniveau zou kunnen schoppen. En zo zijn er meer spelers terug te vinden in Zambia die mogelijk uit kunnen groeien tot aardige spelers. Wil je Zambia in de gaten houden voor newgens, kan je het beste je scouts langs Power Dynamos,  Kafue Celtic of Atletico Lusaka sturen.

image.png.0d4b4cd18bee8a22c04f92bbf01eb8b7.png

Top 3

1. Kafue Celtic
2. Atletico Lusaka
3. Power Dynamos

Zimbabwe

Zimbabwe is ook een voetballand met een hoop commotie en schandalen. Schorsingen van het nationale elftal, gezeur in de nationale competitie, het doet het land weinig goed. Marvelous Nakamba is de meest bekende Zimbabwaan van dit moment in voetballand, maar ooit bracht het land natuurlijk ook Bruce Grobbelaar voort, de legendarische Liverpool-goalie. Continentaal gezien is het dan ook niet fantastisch, al deed Platinum FC het recentelijk nog redelijk, wat in de nodige aandacht resulteerde voor The Champ Pieter de Jongh, hoofdtrainer van de club. Het grootste talent van het land speelt daar momenteel ook, dat is de 21-jarige spits Panashe Mutimbanyoka. Toch is dat niet de club met de beste opleiding, want onder meer Dynamos, Bulawayo en Highlanders doen het op dat vlak beter.

image.png.07933ca7131c0c8a5410ab8fdfc17402.png

Top 3

1. Bulawayo City
2. Highlanders FC
3. Dynamos

Zuid-Afrika

Last but not least, dat geldt nu zeker. We hebben er lang op moeten wachten, maar Zuid-Afrika is het enige land waar de clubs op continentaal niveau een beetje tegenstand kunnen bieden aan de wat meer noordelijk gelegen Afrikaanse clubs. Het voetbal in Zuid-Afrika was al redelijk, maar kreeg natuurlijk een enorme boost richting het Wereldkampioenschap van 2010, wat in Nederland een nationale trots én een nationaal trauma voortbracht. Het plaatselijke voetbal is van een heel degelijk niveau, met momenteel Oswin Appollis als grootste talent. De 22-jarige aanvallende middenvelder komt momenteel uit voor Polokwane City FC. Dat is niet één van de clubs met de beste opleidingen, want na grootmacht Mamelodi Sundowns komen de formaties van Stellenbosch FC en Cape Town Spurs, het voormalige Ajax Cape Town.

image.png.a6677a2e13f22ccf4d7f0f7e62bd4edb.png

Top 3

1. Mamelodi Sundowns
2. Stellenbosch FC
3. Cape Town Spurs

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen