Tactiek: 4-4-2 legende – Martin18071982

In deze serie worden de tactieken van onze forumleden uitgelicht. Op ons forum zijn veel verschillende tactiekenmakers te vinden. Tijd om deze eigen gemaakte tactieken dus eens extra in het zonnetje te zetten!

Forumnaam: Martin18071982
Lid van het forum sinds: onder deze forumnaam sinds Februari, maar eigenlijk al sinds 2012 ongeveer.
Maakt eigen tactieken sinds: CM 01/02
Favoriete tactiek: (formatie en stijl, bijvoorbeeld 4-2-3-1 Gegenpress of 5-4-1 Catenaccio) 4-4-2 plat, 4-3-3 VM en 4-2-3-1

De basis

formatie.png.c2946a63bdf876db69e195a742e65a4f.png

Formatie: Waarom heb je voor deze formatie gekozen?
Omdat je met een 4-4-2 heel snel kan omschakelen als je met 10 man verder moet. Daarbij kan je deze formatie zowel als verdedigend of aanvallend zien. Dat is afhankelijk van de invulling. Bij mij aanvallend lekker over de vleugels en backs die mee opkomen.

Spelersrollen: Waarom kies je voor deze spelersrollen, hoe staan de spelersrollen met elkaar in harmonie?
De aanvallend ingestelde backs in combinatie met de vleugelspitsen werken heel goed samen. Hoewel mijn backs aanvallend ingesteld zijn zullen zij de vleugelspitsen nooit overlappen en zullen van diep voorzetten. In al die jaren dat ik FM/CM speel heb ik geleerd dat je in een 4-4-2 het beste op het middenveld met een SVD en een dynamische speler kan spelen. Ben daar nooit vanaf geweken omdat het super werkt. De SVD blijft altijd achterin en helpt de verdediging, de dynamische speler zal op het middenveld proberen de bal te veroveren en is ook aanvallend van waarde met zijn steekballen en afstandsschoten. Let wel dat de dynamische speler een goed afstandsschot, pass, inzicht en dribbel moet hebben.

Mentaliteit: Waarom kies je voor deze mentaliteit in combinatie met de formatie en spelersrollen?
Ik hou van aanvallen, ben sowieso niet het type om te laten inzakken. 4-4-2 is al beetje een verdedigende vorm, daarom kies ik voor een aanvallende mentaliteit omdat ik wil aanvallen als wij de bal hebben.

Verdieping

In balbezit: Waarom deze keuzes in balbezit, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Hoewel we meestal veel balbezit hebben, hecht ik daar in deze tactiek geen waarde aan. Want dit is een soort counter tactiek en we spelen direct dus dan is balbezit niet heel erg belangrijk. Het gaat om de keren dat we balbezit hebben dat we er ook iets mee doen. Het heeft geen zin om 70% balbezit te hebben als we elke kans om zeep helpen.

In omschakeling: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Als wij de bal verliezen wil ik de bal zo snel mogelijk weer terug hebben. Dat doen we door vroeg druk te zetten. Maar dat werkt alleen als het hele team meedoet. De vleugelspitsen, SVD, dynamische speler en de spitsen zetten de meeste druk. De spitsen zorgen samen met de vleugelspitsen voor dat de tegenpartij niet kunnen opbouwen. De SVD zit kort op de CAM van de tegenpartij in combinatie met een harde tackel om zo de CAM uit te schakelen. De dynamische speler zet druk op de VM van de tegenpartij.

Zonder balbezit: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Zie hierboven.

Individuele instructies: Welke gebruik je en hoe staan deze in verhouding tot de tactiek?
Haha teveel om op te noemen, maar zal een korte uitleg geven. De backs zullen meer voorzetten geven maar wel van diep. Terwijl de backs meer slidings mogen maken, mogen de centrale verdedigers dat juist helemaal niet. De SVD dekt kort en laat ik direct passen. Dynamische speler geeft meer steekballen en schiet van afstand. De afmaker blijft in positie en zal niet zwerven of tussen de linies spelen, de complete spits daartegen speelt tussen de linies en geeft steekballen naar de afmaker in de meeste gevallen.

Standaardsituaties

Wat doe je tijdens standaardsituaties. Hoe vertaalt zich dit in de wedstrijd?
Ik besteed hier veel tijd aan, ik gebruik één vaste routine voor elk situatie. Mijn corner tactiek gebruik ik al jaren met succes. Dat is de bal naar de 2e paal en daar staan mijn beste koppers (De centrale verdedigers), daarnaast staat degene met beste afstandsschot op rand 16. En ik laat altijd drie man achter. De inworpen gaan lang naar de 1e paal waar ook mijn beste koppers staan. En de vrije trappen gaan naar beste koppers. Uit hoekschoppen scoor ik regelmatig. Afgelopen seizoen had mijn beste CV 13 goals allemaal uit standaardsituaties.

Strijdplannen en instructies tegenstanders

Maak je gebruik van strijdplannen, hoe zijn deze ingevuld?
Ik gebruik niet vooraf ingestelde strijdplannen, die maak ik indien nodig tijdens de wedstrijd. Als ik vind dat we te weinig balbezit hebben in combinatie met te weinig schoten op doel, dan zet ik geduld opbrengen aan. Zie ik dat de voorzetten vaak aankomen, minimaal 30% dan zet ik vroege voorzetten aan. En als laatste als we een doelpunt nodig hebben zet ik vroeg voorzetten en schiet van afstand aan. De laatste methode heeft me vaak geholpen.

Instructies tegenstanders. Geef je vaste instructies mee (welke?) of is dit afhankelijk van de tegenstander?
Instructies tegenstander doet mijn assistent.

Club

Voor welk soort teams is deze tactiek geschikt?
Ik heb deze alleen met FC Utrecht en OH Leuven getest. Maar ben zelf van mening dat niet alleen de vraag is of deze tactiek voor een topclub of middenmoter is maar dat je moet kijken voor welke club is deze tactiek geschikt. Daarbij kijk ik vooral naar de selectie maar ook de club. Ik heb deze tactiek in CM 01-02 bij Barcelona gebruikt met succes. Maar nu denk ik dat je dat niet moet doen. Waarom niet? Ten eerste je maakt de fans daar niet blij mee en ten tweede Barcelona heeft daar de spelers niet voor want de meeste buitenspelers zijn naar binnenkomende vleugelspitsen. Of je zou dus de markt op moeten gaan naar spelers die passen in een 4-4-2. Als je kijkt naar wat voor soort tactiek dit is dan kan je concluderen dat deze 4-4-2 het beste werkt bij een middenmoter/ subtop.

Behaalde resultaten

20210815234429_1.thumb.jpg.91c8a366a34a8dac16beeb2e43714db3.jpg

Benieuwd geworden naar deze tactiek? Klik dan hier om naar het topic te gaan. Hier is ook een downloadlink te vinden om zelf met deze tactiek aan de slag te gaan.

Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!

Andere FM 21 tactieken

4-3-1-2 Working Class Hero – FlyD
4-2-3-1 Gegenpress – Marius
2-3-3-2 Goaleore – Fantasy

CATEGORIEËN