Tactiek: 2-3-3-2 Goaleore – Fantasy

HomeFootball Manager 2021FM21 DownloadsTactiek: 2-3-3-2 Goaleore - Fantasy

Auteur

Datum

Categorie

In deze serie worden de tactieken van onze forumleden uitgelicht. Op ons forum zijn veel verschillende tactiekenmakers te vinden. Tijd om deze eigen gemaakte tactieken dus eens extra in het zonnetje te zetten!

Forumnaam: Fantasy
Lid van het forum sinds: februari 2008.
Maakt eigen tactieken sinds: altijd, al doe ik altijd redelijk veel inspiratie op bij de echte experts door te kijken naar andere tactieken.
Favoriete tactiek: Een 4-3-1-2 met drie centrale middenvelders en een AMC of 4-2-3-1 Gegenpress omdat dat gewoon lekker werkt in FM.

De basis

404534487_barca1.PNG.97731c7f3341d5919b3ebbdf51a4b079.PNG

Formatie: Waarom heb je voor deze formatie gekozen?
Gekeken naar het spelersmateriaal én naar het doel dat ik voor ogen had – veel goals maken – kwam ik uit op een aanvallende 2-4-4 / 2-3-3-2 met de focus op de vleugels. Met Messi als rechtsbuiten heb je natuurlijk de allerbeste rechtsbuiten ter wereld tot je beschikking.

Spelersrollen: Waarom kies je voor deze spelersrollen, hoe staan de spelersrollen met elkaar in harmonie?
Messi als rechtsbuiten dus in een rol van vooruitgeschoven spelmaker. Hij moet in een vrije rol voor de aanvoer én goals zorgen. In de punt van de aanval twee pure afmakers met één taak: goals maken! Vanaf links kruipt Coutinho regelmatig de vrije ruimte in en net als Messi maakt hij ruimte voor de opkomende backs. De redelijk aanvallend ingestelde centrale middenvelder kent ook een redelijk vrije rol en dan moeten de verdedigende middenvelders en twee centralen in de achterhoede er voor zorgen dat de ballen worden tegengehouden. Toch hebben zij ook een vrij ‘voetballende’ rol om als geoliede machine druk naar voren te kunnen geven en snel het balbezit te heroveren wanneer de bal een keer verloren wordt.

Mentaliteit: Waarom kies je voor deze mentaliteit in combinatie met de formatie en spelersrollen?
De verdedigende middenvelder is een bal veroverende middenvelder omwille van twee redenen. Enerzijds  omdat dat ontzettend goed werkt in deze editie van FM en anderzijds omdat ‘ie daar gewoon voor staat. Ballen veroveren en inleveren bij iemand die wél of nog beter kan voetballen. Iemand zoals Frenkie de Jong of Lionel Messi dus. De backs komen veelvuldig mee op in hun rol als aanvallend ingestelde vleugelverdediger en duiken in de ruimtes die de vleugelaanvallers achterlaten wanneer zij naar binnen trekken om daar de vrije ruimte op te zoeken.

Verdieping

In balbezit: Waarom deze keuzes in balbezit, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Wanneer we de bal hebben is het vooral zaak om geduldig te blijven en toch in een hoog tempo het spel te bepalen. Met snelle spelers die een goed uithoudingsvermogen hebben kunnen we blijven lopen en het spel dicteren. In balbezit focussen we op het spelen vanaf de vleugels, want Coutinho en Messi moeten er voor zorgen dat de verdediging een keuze moet maken; instappen en ruimte achterin achterlaten of blijven hangen en iemand als Messi vrij op doel af laten stormen.

In omschakeling: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Gegenpressing. Snel de bal weer heroveren en opnieuw de aanval zoeken. Dat is het enige dat telt. De doelman speelt de bal af aan de centrale verdedigers, die de bal snel weer inleveren bij iemand die er iets nuttigs mee kan doen.

Zonder balbezit: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Bij balverlies dwingen we de spelers naar de flanken. Het liefst veroveren we de bal zo snel als mogelijk weer terug, maar als dat niet lukt dan dwingen we hen naar buiten; zo ver mogelijk bij de eigen goal vandaan. Met een (heel) hoge interventielijn dwingen we de tegenstander snel over te gaan tot het spelen van een lange bal, waar de voetballende verdedigers én meevoetballende keeper rustig wachten om die op te pikken en een tegenaanval op te zetten. Alles is er op gericht om snel weer aan de bal te komen en het doel van de tegenstander te bestormen.

Individuele instructies: Welke gebruik je en hoe staan deze in verhouding tot de tactiek?
Ik doe vrijwel nooit iets met spelersinstructies. De spelersrollen in de tactiek zijn deze FM al vaak dusdanig goed uitgewerkt, dat je niet tot nauwelijks nog individuele instructies hoeft mee te geven, naar mijn idee.

Standaardsituaties

Wat doe je tijdens standaardsituaties. Hoe vertaalt zich dit in de wedstrijd?
Stilzitten en wachten tot er iets gebeurt. Nee, zonder dollen: ik heb mij nooit echt gericht op of verdiept in standaardsituaties. Dat zou ik eens moeten doen om nóg meer goals te maken!

Heb je een speciale aanpak bij hoekschoppen, zowel aanvallend als verdedigend?
In FM12 had je een ‘cheat’ om de bal richting randje strafschopgebied te leggen en dan van afstand raak te pegelen als ik het mij goed herinner. Sindsdien heb ik nooit een echt goede cornertactiek weten te ontdekken, al speel ik ze het liefst richting de eerste paal. Puur omdat ik dat als doelman zelf altijd het meest vervelend vond en in mijn ogen het meest effectief is.

Heb je een speciale aanpak bij vrije trappen, zowel aanvallend als verdedigend?
Hier heb ik mij nooit echt in verdiept, dus nee.

Heb je een speciale aanpak bij inworpen?
Lange inworpen. Verre ingooien, meteen voor de pot. Via de kluts wordt de bal vaak doorgekopt of zelfs in één keer in doel gewerkt door diegene bij wie de bal terecht komt. Altijd lange inworpen instellen dus!

Strijdplannen en instructies tegenstanders

Maak je gebruik van strijdplannen, hoe zijn deze ingevuld?
Strijdplannen? Nee, nog nooit gedaan.

Instructies tegenstanders. Geef je vaste instructies mee (welke?) of is dit afhankelijk van de tegenstander?
Dat laat ik altijd over aan mijn assistent. De aanbevelingen die hij op dat gebied doet zijn meestal vrij degelijk en logisch, dus dat laat ik aan hem over.

Teams

Voor welk soort teams is deze tactiek geschikt?
Absolute topclubs. Ik zou het niet aanraden om met pak ‘m beet Elche, VVV-Venlo of FC Lorient deze tactiek te hanteren, haha.

Behaalde resultaten

2041375901_barca8.PNG.19cc31260626a8a2105005f603d09c63.PNG

Benieuwd geworden naar deze tactiek? Klik dan hier om naar het topic te gaan. Hier is ook een downloadlink te vinden om zelf met deze tactiek aan de slag te gaan.

Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen