In deze serie worden de tactieken van onze forumleden uitgelicht. Op ons forum zijn veel verschillende tactiekenmakers te vinden. Tijd om deze eigen gemaakte tactieken dus eens extra in het zonnetje te zetten!
Forumnaam: FlyD
Lid van het forum sinds: Al lang, maar de laatste 2 jaar echt actief.
Maakt eigen tactieken sinds: CM2, mijn eerste game uit de reeks.
Favoriete tactiek: Ik kan genieten van tiki taka, maar ook van snelle counters.
De basis
Formatie: Waarom heb je voor deze formatie gekozen?
De formatie kwam tot stand door de spelers die ik ter beschikking had. Bij NAC zaten er veel centrale middenvelders in de selectie. Daarnaast had ik 2 heel goede spitsen en een talentvolle linksbuiten. Om zoveel mogelijk van die spelers op het veld te krijgen heb ik voor deze formatie gekozen. Daarnaast zorgt de aparte plaatsing van de tweede spits ervoor dat de tegenstander moet kiezen wie hem opvangt. Als de centrale verdediger hem dekt dan is er extra ruimte voor de diepe spits. Als de linksback wordt ingezet dan kan mijn rechtsback makkelijker opkomen en dan stond Venema vaak tegenover een veel kleinere speler. Op die manier kon hij de voorzetten van de linkerkant regelmatig inkoppen.
Spelersrollen: Waarom kies je voor deze spelersrollen, hoe staan de spelersrollen met elkaar in harmonie?
De spelersrollen zijn in eerste instantie gekozen op basis van de kwaliteiten van de beste spelers. Dan gaat het vooral om de spits (Van Hooijdonk) en Thom Haye als spelmaker op het middenveld. Vervolgens heb ik de rollen eromheen zo aangepast dat die goede spelers bediend worden, maar ook om de zwakke punten in de formatie te camoufleren.
De rechterkant is daar het duidelijkste voorbeeld van. Doordat die kant open gelaten wordt is het verdedigend een zwakke plek. Dit wordt nu opgevangen door de drukzittende spits en de carrilero op het middenveld. Het was de eerste keer dat ik deze rol gebruikte en hij paste perfect in het totaalplaatje.
Mentaliteit: Waarom kies je voor deze mentaliteit in combinatie met de formatie en spelersrollen?
De positieve mentaliteit is eigenlijk altijd mijn eerste keuze. Het zorgt voor mooi combinatiespel op de helft van de tegenstander, maar laat ook ruimte voor snelle counters of eens een lange bal.
Verdieping
In balbezit: Waarom deze keuzes in balbezit, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
In balbezit is het in eerste instantie de bedoeling om goed uit te voetballen. Hierbij is de rol van de spelmaker voor de defensie cruciaal. Hij heeft het meeste inzicht en de beste passing binnen het team, dus willen we hem aan de bal krijgen. Hij kan vervolgens kiezen om te openen naar de flanken of inspelen op een van de spitsen waarna de rest van het team kan bijsluiten.
Als de bal op de flanken is mag hij snel voor het doel gegooid worden. Beide spitsen zijn sterk in de lucht en zoals eerder gezegd zorgt de plaatsing van Venema vaak voor een mismatch met een kleine back. De linksbuiten, Kaj de Rooij was de enige speler in het team die enigszins kon dribbelen, dus dat wilde ik bij de rest beperken. Daarnaast is veel dribbelen ook tegenstrijdig met de andere instellingen en het doel van de tactiek.
In omschakeling: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
In de omschakeling bij balverlies wil ik direct druk zetten. Door de formatie hebben we redelijk veel spelers voorin. Dat zorgt voor voldoende manschappen om de tegenstander vast te zetten. Bij het veroveren van de bal kiezen we voor de snelle tegenaanval. Opnieuw vanwege de spelers die voorin blijven hangen zijn er kansen op één tegen één situaties of zelfs een overtal. De 2 centrale verdedigers en 2 van de middenvelders zullen steeds achterin blijven om te fungeren als restverdediging.
Zonder balbezit: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
De titel van de tactiek is working class hero. Dat is gekozen vanwege de beweging in balbezit, maar ook vanwege de druk bij balverlies. Die druk begint al hoog op het veld en met een behoorlijke intensiteit. Daarbij mogen risico’s genomen worden door er soms eens hard in te vliegen. Dit zal zo nu en dan verkeerd aflopen met een kaart of tegengoal tot gevolg, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen.
Individuele instructies: Welke gebruik je en hoe staan deze in verhouding tot de tactiek?
Die gebruik ik niet. De spelersrollen zijn zo gekozen dat er geen extra instructies nodig zijn.
Standaardsituaties
Wat doe je tijdens standaardsituaties. Hoe vertaalt zich dit in de wedstrijd?
Gezien de kopkracht van zowel de spitsen als de centrale verdedigers koos ik voor de bekende corner naar de eerste paal. Verder zorg ik altijd voor voldoende spelers op de rand van de 16 voor de afvallende ballen op te vangen. De tactiek werd gemaakt voor de eerste versie van FM, dus maakte ik bij de inworpen opnieuw gebruik van de kopkracht van mijn spitsen. Voor de huidige versie zou ik dit aanpassen naar een korte inworp naar de spelmaker.
Heb je een speciale aanpak bij hoekschoppen, zowel aanvallend als verdedigend?
Voor de aanvallende hoekschoppen zie de vraag hierboven. Verdedigend gebruik ik de standaardinstellingen, alleen zorg ik dat de beste koppers achterin staan en een snelle dribbelaar voorin blijft.
Heb je een speciale aanpak bij vrije trappen, zowel aanvallend als verdedigend?
Aanvallend zorg ik ervoor dat er een extra speler in de buurt van de bal komt staan zodat een korte vrije trap een optie is. Daarnaast is dat ook een extra spelers om een afvallende bal op te vangen.
Heb je een speciale aanpak bij inworpen?
De aanvallende aanpak staat hierboven al uitgelegd. Verdedigend heb ik niks veranderd.
Strijdplannen en instructies tegenstanders
Maak je gebruik van strijdplannen, hoe zijn deze ingevuld?
Nee, die gebruik ik niet. Als mijn spitsen niet goed in de wedstrijd zitten stel ik soms wel in om regelmatig van positie te wisselen.
Instructies tegenstanders. Geef je vaste instructies mee (welke?) of is dit afhankelijk van de tegenstander?
Bij de instructies voor de tegenstander heb ik aangegeven om steeds druk te zetten op alle spelers uit de verdediging en het verdedigende middenveld. Daarnaast pas ik soms tijdens de wedstrijd nog extra instructies aan zoals het dwingen op de verkeerde voet bij de backs of het harder tackelen op licht geblesseerde spelers en belangrijke spelmakers.
Club
Voor welk soort teams is deze tactiek geschikt?
De tactiek is niet bedoeld om mooi en technisch voetbal te laten zien. De mentale en fysieke attributen zijn belangrijker dan de technische. Snelle centrale verdedigers zijn belangrijk vanwege het risico dat genomen wordt bij het drukzetten.
Behaalde resultaten
Kampioen met NAC in het eerste seizoen in de Keuken Kampioen Divisie en runner-up in het tweede seizoen in de Eredivisie.
Benieuwd geworden naar deze tactiek? Klik dan hier om naar het topic te gaan. Hier is ook een downloadlink te vinden om zelf met deze tactiek aan de slag te gaan.
Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!