In deze serie worden de tactieken van onze forumleden uitgelicht. Op ons forum zijn veel verschillende tactiekenmakers te vinden. Tijd om deze eigen gemaakte tactieken dus eens extra in het zonnetje te zetten!
De basis
Formatie: Waarom heb je voor deze formatie gekozen?
Op basis van het spelersmateriaal dat al bij de gekozen club aanwezig was. Hier kijk ik steevast eerst naar wanneer ik een nieuwe game start. Normaliter zet ik ook de transfers standaard uit in de eerste mercato en dien ik het dus te rooien met de kern die voor handen is.
Bij Bodø/Glimt was er enorm veel voetballend vermogen aanwezig, in combinatie met de nodige dosis fysieke kracht. Iets wat we traditioneel wel vaker terug zien bij Scandinavische ploegen. Deze formatie leek me dan ook op hun lijf geschreven.
Spelersrollen: Waarom kies je voor deze spelersrollen, hoe staan de spelersrollen met elkaar in harmonie?
Ik wil graag zo veel mogelijk druk naar voren zetten, wat al vooraan begint waar we voor een druk zettende aanvaller kiezen. Ook centraal komt dit terug met een balveroverende middenvelder, terwijl op de backs gekozen wordt voor aanvallende vleugelverdedigers die door hun hoge positie op het veld opnieuw druk zetten op de tegenstander.
De hangende vleugelspitsen ondersteunen logischerwijs de aanvallende intenties en worden daarbij geholpen door de vooruitgeschoven spelmaker, terwijl de centrale middenvelder de ploeg in balans houdt en de link vormt met de centrale verdedigers (waarvan één als voetballende verdediger ook de risico’s niet schuwt en mee opduikt in de middencirkel).
Mentaliteit: Waarom kies je voor deze mentaliteit in combinatie met de formatie en spelersrollen?
We zien onszelf als een sterke ploeg die graag gebruikt maakt van haar voetballend vermogen. We kiezen dan ook voor een positieve mentaliteit zodat we onze wil kunnen opdringen aan de tegenstander, maar ook op de hoede blijven voor mogelijk gevaar.
Verdieping
In balbezit: Waarom deze keuzes in balbezit, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Wanneer we de bal in de ploeg hebben zullen we proberen deze snel in hoog tempo rond te spelen. De bedoeling is daarbij om het speelveld smal te houden en op zoek te gaan naar de zogenaamde tussenruimtes. Bij ploegen die vaak scoren wordt er vaak vanuit gegaan dat doelpunten regelmatig volgen uit voorzetten vanop de flanken, maar we gaan vooral op zoek naar die tussenruimtes om zo de nodige openingen te vinden.
In omschakeling: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
In de omschakeling zien we de bal graag vertrekken van net achter de middenlijn, zodat één van onze centrale verdedigers of middenvelders de bal diep kan geven en één van de aanvallers kan lanceren. Zo komt niet alleen onze spits in stelling, maar worden ook de flankaanvallers regelmatig diep gestuurd.
Zonder balbezit: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Onze verdedigende lijn staat erg hoog opgesteld, met het doel de bal zo snel mogelijk te veroveren. Op die manier zijn we razend gevaarlijk wanneer we opnieuw in balbezit komen en snel kunnen counteren.
Individuele instructies: Welke gebruik je en hoe staan deze in verhouding tot de tactiek?
Hier maak ik eerlijk gezegd geen gebruik van.
Standaardsituaties
Wat doe je tijdens standaardsituaties. Hoe vertaalt zich dit in de wedstrijd?
Hier heb ik geen specifieke instructies voor. Bij gelegenheid probeer ik wel eens na te kijken of de juiste mensen voorgeselecteerd zijn om een vrije trap/strafschop/hoekschop te trappen, maar daar stopt het ook een beetje.
Heb je een speciale aanpak bij hoekschoppen, zowel aanvallend als verdedigend?
Nee.
Heb je een speciale aanpak bij vrije trappen, zowel aanvallend als verdedigend?
Idem, geen speciale aanpak. Al hou ik er wel van om gebruik te kunnen maken van een échte vrije trapspecialist die een bal enig mooi in de kruising kan schilderen.
Heb je een speciale aanpak bij inworpen?
Kort. We beschikken over genoeg technische kwaliteiten om opnieuw verzorgd te kunnen opbouwen wanneer de bal opnieuw in het spel komt.
Strijdplannen en instructies tegenstanders
Maak je gebruik van strijdplannen, hoe zijn deze ingevuld?
Nee. Het enige wat ik als alternatief hiervoor (zeer) zelden durf te doen is een keertje met een andere mentaliteit aan een wedstrijd beginnen. Door voor een zeer aanvallende mentaliteit te kiezen gedurende de eerste minuten kan je de tegenstander wel eens volledig overrompelen.
Instructies tegenstanders. Geef je vaste instructies mee (welke?) of is dit afhankelijk van de tegenstander?
Dit laat ik over aan mijn assistent.
Teams
Voor welk soort teams is deze tactiek geschikt?
Zoals al eerder aangehaald; fysiek sterke teams die ook nog eens beschikken over het nodige voetballend vermogen en een wedstrijd willen domineren van begin tot einde.
Behaalde resultaten
Benieuwd geworden naar deze tactiek? Klik dan hier om naar het topic te gaan. Hier is ook een downloadlink te vinden om zelf met deze tactiek aan de slag te gaan.
Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!