In het moderne voetbal zien we gemiddeld 10 corners en ongeveer 25 inworpen per wedstrijd. Toch werd het belang van deze standaardsituaties soms onderschat bij het maken van de tactiek of bij de training. De laatste jaren komt daar verandering in. Het Deense FC Midtjylland begon ermee en inmiddels is er met Thomas Grønnemark zelfs een wereldberoemde ‘inworptrainer’ die werkt met clubs als Liverpool FC, AFC Ajax, RB Leipzig, KAA Gent, Atlanta United, en FC Midtjylland.
Het instellen van de standaardsituaties in Football Manager kent veel parallellen met het maken van een gewone tactiek. Simpel beginnen, logisch nadenken en rekening houden met de sterktes en zwaktes van je team zijn ook hier het devies.
Om te beginnen
Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteiten van je team. Football Manager helpt ons daarbij. Als je via het tactieken scherm naar de standaardsituaties gaat krijg je onder ‘Standaardsituatienemers’ direct de nodige informatie. Op deze basis kun je de voorkeur instellen, rekening houdend met de sterke voet van je nemers. Dit zal bepalen of een corner indraaiend of uitdraaiend is. Vergeet niet om deze instellingen te wijzigen als er veranderingen zijn in je selectie. Het zou jammer zijn als je de nieuwe Beckham aankoopt, maar geen gebruik maakt van al zijn kwaliteiten.
Aanvallende corners
Bij een aanvallende corner zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Het eerste is de meest eenvoudige. Als je beschikt over een goede hoekschoppen-nemer en één of meerdere sterke koppers is het een goed plan de ballen simpelweg op hun hoofden te plaatsen. In het voorbeeld hieronder laten we één goede kopper wachten bij de eerste paal en de andere valt de eerste paal aan. Uiteraard laten we de corners richting de eerste paal gaan. Een derde grote en sterke speler dekt de doelman. Hij zal er voor zorgen dat de keeper niet naar de bal kan gaan om de voorzet te onderscheppen. Op de rand van het strafschopgebied staan de spelers die beschikken over een gevaarlijk afstandsschot of met een goede passing en overzicht.
Niet elk team heeft de beschikking over goede koppers of over een speler die ze op hun hoofd kan leggen. In dit geval moet er een alternatief gezocht worden en dat vinden we in de korte corner. De speler die kort komt is hier cruciaal. Hij bepaalt wat er gebeurt, dit kun je niet instellen. ‘Inzicht’ en ‘beslissingen’ zijn daarom belangrijke eigenschappen voor deze rol. Daarnaast geven een hoge score voor ‘dribbelen’, ‘passing’ en ‘voorzetten’ uiteraard een grotere kans op succes. De rest van het team is zo ingesteld dat de speler die de bal krijgt zo veel mogelijk opties heeft om uit te kiezen. Terugleggen richting de 16-meterlijn, voorzetten of zelf naar binnen dribbelen. Afhankelijk van de tegenstander kan hij altijd wel iets doen om gevaarlijk te worden.
Je kunt er ook voor kiezen om je goede koppers als afleiding te gebruiken. Als de tegenstander kiest voor mandekking zullen ze zich groeperen rond de sterke koppers. Als je hen vervolgens aan de tweede paal positioneert ontstaat er ruime aan de eerste paal of op de rand van het strafschopgebied.
Tenslotte is het ook mogelijk om de speler die de corner neemt te laten kiezen hoe de corner genomen wordt. Voor deze speler zijn opnieuw de eigenschappen ‘inzicht’ en ‘beslissingen’ van groot belang.
Bij de aanvallende corners mag de rest verdediging niet uit het oog verloren worden. Het is niet de bedoeling dat een corner meer oplevert voor de tegenstander dan voor jou. Hou daarom altijd voldoende spelers achterin. Ook de spelers op de rand van de 16 spelen een belangrijke rol. Zij pikken afvallende ballen op zodat de aanval kan worden verdergezet en de tegenstander niet kan counteren.
Corners verdedigen
Verdedigend zijn er opnieuw verschillende variaties mogelijk. Standaard staan de instellingen op een combinatie van mandekking en zonedekking. Verder staat er één speler op de rand van het strafschopgebied en blijft er één voorin. De zonedekking wordt verzorgd door de meer verdedigend ingestelde spelers die over het algemeen goede koppers zijn. Vaak werkt dit prima. Bijsturen doe ik enkel als we regelmatig op de zelfde manier tegengoals krijgen uit een corner. Als de ballen bijvoorbeeld steeds worden binnen gekopt aan de tweede paal kun je in die zone een betere kopper zetten of een extra speler in de verste zone plaatsen.
Op de rand van het strafschopgebied kies ik voor een speler die een gevaarlijke tegenaanval op gang kan brengen. Denk hierbij aan een spelmaker of een snelle buitenspeler. De speler die voorin blijft moet in zijn eentje iets kunnen forceren of de bal vasthouden tot er aansluiting is. Meestal zet ik hier een snelle dribbelaar neer.
Een alternatieve manier om corners te verdedigen is door meerdere spelers voorin te houden. De tegenstander zal op dat moment moeten kiezen hoeveel spelers zij nog naar voren durven te sturen. Dit is een interessante oplossing als je weinig goede koppers in je team hebt of als je keeper heel goed is op hoge ballen.
Inworpen
De principes voor de inworpen zijn vergelijkbaar met die van de corners. Als je met de laatste update speelt zullen de lange inworpen niet meer zo goed werken als eerder. Toch kan het nog een goede tactiek zijn als je een speler hebt met een hoge eigenschap voor ‘verre inworpen’. De rest van de setup kun je vergelijken met die van de corner naar de eerste paal.
Als je niet over een plaatselijke Rory Delap beschikt kies je beter voor de korte of de snelle inworp. Hierbij is het belangrijk om de bal te bezorgen aan de goede speler. Denk hierbij opnieuw aan een spelmaker die goede waardes heeft op ‘beslissingen’ en ‘inzicht’. De spelers rond het strafschopgebied zijn gevaarlijk met afstandsschoten . Verder is opnieuw de aandacht voor voldoende restverdediging belangrijk.
Verdedigend zijn de standaardinstellingen opnieuw een prima basis. Bij terugkerende problemen kun je deze eventueel aanpassen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de positie van de speler bij de inworp ten opzichte van zijn positie in het gewone spel (dit geldt ook bij het verdedigen van vrije trappen). Als je bijvoorbeeld de spits of de linksbuiten de korte corners aan de rechterkant laat afdekken dan zullen zij direct weglopen als de inworp gegeven is. Dit kan ervoor zorgen dat er een ondertal situatie ontstaat en de speler die de inworp heeft gegeven alle vrijheid krijgt.
In het kort
- Ga uit van je eigen sterktes.
- Zorg dat de slimme spelers de keuzes moeten maken.
- Als je geen koppers hebt moet je bluffen.
- Voeg regelmatig een training op dode spelmomenten toe.
- Vergeet na een transferperiode de nemers niet aan te passen.
Andere delen in de basisserie tactieken
De tactiek bijsturen tijdens een wedstrijd
Hoe maak je een tactiek?