MU’s Hulpgids: het instellen van een aanvallende cornertactiek in FM24

De manier waarop de standaardsituaties worden benaderd is met de laatste versie van Football Manager grondig op de schop gegaan. Zo bestaan er nu zelfs speciale coaches die jouw leven makkelijker moeten maken met het trainen op en instellen van standaardsituaties. Toch blijft het uiteraard mogelijk om deze instellingen volledig in eigen hand te houden. In deze gids nemen we je mee in de mogelijkheden welke Football Manager je biedt bij het creëren van aanvallende cornervarianten.

Wie een nieuwe carrière start of bij een nieuwe club begint in Football Manager, loopt al na enkele clicks tegen de verplichte introductie van de standaardsituaties aan. In deze introductie worden er zes vragen gesteld, waar aan de hand daarvan een standaardinstelling wordt gemaakt door Football Manager voor zowel je verdedigende als je aanvallende situaties. Uiteraard kun je deze inleiding volgen, waarna er op basis van de voorkeuren van jou en je staf een aanvallende cornertactiek wordt gemaakt, maar dat is nu niet ons doel. Wij willen dit helemaal zelf gaan doen.

Na de introductie

De introducties is dus een verplichte, maar zodra we hier doorheen hebben geklikt kunnen we het heft in eigen hand nemen. Het ziet er misschien wat overweldigend uit, maar als je eenmaal je weg er een beetje hebt gevonden, is het een scherm waar je veel info uit kunt halen. Om het een klein beetje te verdelen, hebben we wat gekleurde kaders aangebracht:

image.thumb.png.12f3a73a398f4e6dab482c7d24417519.png

We beginnen eerst met een korte uitleg. Er zijn twee categorieën spelers (in het blauwe kader) en daarin ook weer twee subcategorieën. Zo hebben we de categorie in de zestien en buiten de zestien. Daarin wordt er weer onderscheid gemaakt tussen de bedreigingen in de lucht en gevaren in de zestien en tussen de kansenvoorbereiders en de balveroverende verdedigers. Daarnaast hebben we nog de keuze tussen in- of uitdraaiende hoekschoppen, de hoekschopnemer en het gebied waar de corner gericht moet worden (in het rode kader). Aan de rechterkant vind je de grafische weergave van de tactiek (in het gele kader), welke ook verschillende opties biedt. In het roze kader staan wat basisinstellingen, betreffende de verantwoordelijkheden en de varianten.

De nemer

Voor dat je begint met de indeling van je tactiek is het belangrijk om te bedenken hoe je het precies wil hebben. In dit geval beginnen we met het overnemen van alle verantwoordelijkheden. Dit is niet per se nodig, maar later in deze gids komen we daar op terug.

image.png.708e7782e003245cb1fd08d9354cbda6.png

Wij gaan bij PSV voor indraaiende hoekschoppen, waarbij we maximaal gebruik willen maken van de kopkracht van Luuk de Jong en de rest van de luchtmacht van de Eindhovenaren. Dat betekent dat er vanaf de rechterkant een linksbenige speler wordt geselecteerd en vanaf de linkerkant een rechtsbenige speler. Al zouden we er ook voor kunnen kiezen om meer te variëren en voor een inswinger vanaf de ene en een outswinger vanaf de andere kant te gaan. We kunnen zelf spelers toevoegen in de lijst en via ‘speler toevoegen’ krijgen we in het geval van onderstaand screenshot een lijst met geschikte linksbenige spelers te zien, waarvan we er twee selecteren; een basisspeler en een bankzitter. Zelf kun je er uiteraard voor kiezen om slechts één speler te kiezen, dan zal FM zelf waar nodig beslissen als er een ander moet nemen wie dat gaat doen.

image.png.868c5d3b2d575744b5e4fcd7c41a9e2a.png

Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met de indeling. Het spel heeft het al zo voor ons ingedeeld dat we vier bedreigingen in de lucht hebben, twee kansenvoorbereiders en drie verdedigers. Dan blijven de cornernemer en de keeper nog over.

Uiteraard staat deze verdeling niet vast, want we kunnen hier zelf mee aan de slag gaan. We kunnen alle categorieën zelf invullen en ook nog eens bepaalde prioriteiten stellen.

Prioriteiten

Op basis van onderstaande instructie zullen bedreiging 1 en 2 naar de eerste paal gaan, zal bedreiging 3 bij de tweede paal wachten en bedreiging vier zich daar tussen nestelen:

image.png.529644fd9e4cf54639ff43c64fc161fe.png

Door links op de stippen te drukken en je muisknop in te houden kun je de prioriteit wijzigen, maar je kunt ook via het dropdown-menu de gewenste acties aanpassen. Daarnaast is het mogelijk om spelers van de ene naar de andere categorie te verplaatsen, waarbij je bijvoorbeeld je luchtmacht uitbreidt tot vijf personen:

5f4e51bf5e3653416afc887dfec0bca4.gif.de4463d6580bcff646b5188971f14a75.gif

Daarnaast kunnen we een heuse prioriteitenlijst selecteren zodra we op één van de categorieën drukken. Ook hier geldt dat je met de stippen je prioriteiten kan verschuiven. In onderstaand voorbeeld zal een speler die eerste staat voor bedreiging in de lucht én eerste staat als balveroverende verdediger, worden ingesteld als bedreiging in de lucht:

image.png.94a25e81cec364ef9b4c23af41a832e0.png

Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid dat, als je de focus vooral op korte hoekschoppen legt, je de kansenvoorbereiders de hoogste prioriteit geeft, na de hoekschopnemer uiteraard. Om dit goed voor elkaar te krijgen leggen we kort uit wat welke categorie precies inhoudt.

De vier categorieën

Bedreigingen in de lucht
De bedreigingen in de lucht zijn de mensen naar wie de hoge corner getrapt gaat worden, de spelers die met hun sprong- en kopkracht direct dreiging vormen voor het doel van de tegenpartij. Welke spelers dat zijn kan je eenvoudig zien door te drukken op ‘Bedreigingen in de lucht’, wat al je spelers sorteert op hun kwaliteiten in de luchtmacht, waarbij wordt gekeken naar de attributen sprongkracht, kracht en koppen:

image.png.c2750467c64a85db89f233fd32412e28.png

Gevaren in de zestien
De spelers die het meeste gevaar in de zestien opleveren doen dit voornamelijk als spits. Zij die goed kunnen anticiperen en afronden en positie kunnen kiezen zonder bal worden hier op die kwaliteiten gesorteerd. Het idee daarachter is vooral dat ze bij de lage ballen snel kunnen reageren om af te ronden, zowel na korte hoekschoppen als in rebounds of uit doorgeschoten ballen.

image.png.1bc6ca38f9eab829a169106ae04aba4e.png

Kansenvoorbereiders
De kansenvoorbereiders stellen zich vaak net buiten de zestien op of op een positie dichtbij de cornernemer om de bal in ontvangst te kunnen nemen en voor dreiging te zorgen met afstandsschoten of voorzetten. Naast de attributen daarvoor wordt er ook gekeken naar techniek. Het zijn de creatievere spelers die een hoekschop een tweede leven kunnen geven of gevaar kunnen stichten vanaf een positie die men niet zo snel verwacht.

image.png.147bd47e903c7209847fe781d82a1821.png

Balveroverende verdedigers
De balveroverende verdedigers zijn de spelers die de counter van de tegenstander er uit moeten halen. Snelle jongens die defensief sterk zijn en goed kunnen tackelen. Daarom wordt er gekeken naar snelheid, mandekking en tackelen. Essentiële spelers als je niet heel kwetsbaar wil zijn op de counter.

image.png.be46036aa1c95ee4a0762be1abf3bc04.png

Weergave van wijzigingen

Elke wijziging die je doet wordt direct nagebootst in de weergave aan de rechterkant van je scherm. Zo blijft duidelijk welke gevolgen er zijn voor je acties en blijft alles mooi overzichtelijk. Zo zal ook opvallen als er maar één verdediger achterblijft of als er een bepaald deel van de zestien wel heel erg druk wordt:

image.gif.cf7ce3910a7d043a20bbc5257b5ca4ad.gif

Het kleine gearceerde gebied in bovenstaande screen is waar de bal gemikt wordt, waarbij duidelijk wordt dat A1 en A2 (na het omzetten naar de eerste paal) de meeste dreiging zullen vormen.

Via ‘Bekijk Opties’ kun je er voor kiezen om de spelers en rugnummers te tonen, waarna blijkt dat A1 en A2 dus Luuk de Jong en André Ramalho zijn, de twee spelers die het hoogste scoren bij ‘bedreigingen in de lucht’. Ook kan je er via die optie voor kiezen om de corners vanaf de andere kant te tonen:

image.gif.152e8939241f35be95a848618d3fa5c9.gifTrainen op standaardsituaties

Net als met het switchen van je tactiek en formatie, is ook het switchen van je tactiek bij standaardsituaties niet iets dat de spelers zomaar kunnen handelen. Net als met de gewone tactiek is er een mate van tactische bekendheid, welke sneller oploopt naar mate je trainer voor de standaardsituaties beter is. Gelukkig geeft FM ook aan hoe ver men is met een bepaalde routine, want onderstaande, net gecreëerde routine moeten ze overduidelijk nog onder de knie krijgen.

image.png.054bba9d0a5857f2efb3665ee49f2ce6.png

Switchen van routines

Het is niet de enige toevoeging welke er gedaan is dit jaar, want je kan niet alleen drie varianten toevoegen, maar ook bepalen hoe vaak een variant gebruikt wordt ten opzichte van de andere variant(en):

image.png.83667186b29f9d498e312133cbaab83c.png

Dit krijg je eenvoudig voor elkaar door op het plusje te drukken bij de routines, waarna je de mogelijkheid hebt een routine toe te voegen, aan te passen en de frequentie van de routines aan te geven.

image.gif.75e202a5beda28629b275bb0572e62b5.gifConclusie

Al met al is het misschien even overweldigend, maar zijn er wel weer heel veel mogelijkheden om je aanvallende cornertactieken te perfectioneren. Hetzelfde gaat dan eigenlijk ook op voor de verdedigende tactieken en de tactieken voor je vrije trappen. In de strijd om de kleinste marges zijn ook de standaardsituaties van groot belang en dat besef zit meer dan ooit verwerkt in Football Manager.

Uiteraard is het niet per se nodig om alles helemaal in eigen beheer te doen. Je technische staf helpt je graag een handje. Zo kan je ervoor kiezen om de complete set-up aan de assistenten over te laten, maar ze kunnen ook helpen met het stellen van de juiste prioriteiten of de indeling van de spelers in bepaalde categorieën. Rechts bovenin kan je via ‘verantwoordelijkheden’ precies aangeven wat je zelf wil doen en wat je aan de staf over wil laten.

Hiermee hopen we je een eind op weg te helpen om jouw perfecte cornertactiek te creëren. Heb je nog vragen of wil je juist jouw sterke variant(en) delen met de rest van de community? Dan kan je uiteraard terecht in ons tactiekensubforum.

CATEGORIEËN