MU Experimenteert: de Eredivisie en KKD als home grown competitie (deel 2)

In een nieuwe reeks artikelen trekken we een witte jas aan en duiken we het FM-laboratorium in. We zijn namelijk benieuwd wat er zou gebeuren in het spel als we enkele fictieve situaties gaan simuleren. Bij elke test die we uitvoeren, stellen we een aantal hypotheses op waarvan wij het vermoeden hebben dat die uitkomen naarmate de simulatie vordert. In ons tweede experiment vond er een aardbeving plaats in het Nederlandse voetbal: er mochten alleen nog maar home grown players worden opgesteld in de Eredivisie en KKD. In het vorige deel konden we lezen wat de effecten op korte termijn waren. In dit artikel kijken we naar enkele uitkomsten op de lange termijn.

Uitleg van het experiment

De regels voor het Nederlandse voetbal zijn stevig aangepakt via de FM Editor. Ten eerste moeten clubs een selectielijst van maximaal 26 spelers aanleveren. Deze spelers zijn speelgerechtigd voor de Eredivisie of KKD, afhankelijk van het competitieniveau waarop de club uitkomt. Al die 26 spelers moeten de Nederlandse nationaliteit hebben, wat uiteraard ook via een dubbel paspoort mogelijk is. Spelers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse hebben pech: zij kunnen hooguit nog meespelen in de beker of in de Europese toernooien.

Met bovenstaande hebben we nog niet aan home grown gewerkt. Immers, spelers met een buitenlandse nationaliteit die in Nederland zijn opgeleid, mogen als home grown worden beschouwd. In de Editor is daarom de regel toegevoegd dat spelers jonger dan 23 jaar die in Nederland zijn opgeleid, altijd mogen spelen. Zij hoeven dus niet ingeschreven te worden voor de competitie.

We zijn met dit experiment benieuwd hoe het Nederlandse voetbal zich ontwikkelt. Waar we in reguliere FM-games de talentvolle spelers al snel naar het buitenland zien vertrekken, vermoeden we dat veel clubs er alles aan gelegen zijn om de eigen talenten aan boord te houden. Daarnaast zien we in veel games dat de binnenlandse clubs exorbitante bedragen neerleggen, zowel in transfersom als salaris, voor middelmatige, buitenlandse spelers: degradatiekandidaten die uit paniek één of twee niet-EU-spelers aantrekken en daar salaristechnisch de hoofdprijs voor betalen.

Het experiment zal in twee fases worden uitgevoerd. Allereerst wordt er gekeken naar het verloop van de eerste vijf gesimuleerde jaren. Vervolgens zal de game voor meerdere jaren gesimuleerd worden zodat we een blik verder in de toekomst kunnen werpen; er zal namelijk een moment komen dat alle buitenlandse spelers die momenteel actief zijn in de Eredivisie met pensioen gaan, ook zij die genaturaliseerd worden en/of alleen voor de beker en de Europese wedstrijden worden ingezet.

image.png.41607e6089c6f59f76557205a0ba130e.png

image.png.33aca91f59d66556338187b53682fc27.png

De regels zijn duidelijk voor alle clubs.

Hypotheses eerste vijf jaar

In het eerste artikel dat we wijdden aan dit experiment keken we naar de eerste vijf jaar. Hier hadden we een aantal hypotheses bij opgesteld, logischerwijs voorafgaand aan het simuleren van de game.

1.      In het eerste jaar eindigen de Jong-teams in het rechterrijtje van de KKD.

2.      In het eerste jaar kent de Eredivisie een meer dan verrassende eindstand.

3.      Na maximaal drie jaar is  ‘de orde’ hersteld in de Eredivisie: de grote clubs delen weer de lakens uit.

4.      Na vijf jaar zijn de salarissen van Eredivisiespelers verdubbeld.

Hypotheses langere termijn

In dit artikel kijken we in hoeverre de door ons opgestelde langetermijnhypotheses zijn uitgekomen. We verwachten het volgende:

5.      Alle Nederlandse clubs hebben geïnvesteerd in de eigen jeugdopleiding en -accommodatie.

6.      Nederland stijgt op de UEFA coëfficiëntenranglijst en weet de top 5 te benaderen.

7.      Op het WK van 2034 bestaat de selectie van het Nederlands Elftal uit overwegend Eredivisiespelers.

8.      Er zal een binnenlandse transfer ter waarde van 50 miljoen euro of meer gemaakt worden.

De uitkomsten

We hebben onze game gesimuleerd tot juni 2050. In de tussentijd kroonden onder andere België en Zwitserland zich tot wereldkampioen en verloor Engeland nog maar eens twee EK-finales. Hoogste tijd om te kijken hoe het Nederlandse voetbal zich heeft ontwikkeld. Kwamen onze voorspellingen uit, of bleek de FM-realiteit weerbarstiger te zijn?

Alle Nederlandse clubs hebben geïnvesteerd in de eigen jeugdopleiding en -accommodatie

Voor niets komt de zon op, een spreuk met een hoog waarheidsgehalte. Investeren in de verschillende accommodaties kost simpelweg veel geld en als Nederlandse club genereer je voornamelijk geld door Europees voetbal en de verkoop van spelers. Ook sponsorcontracten worden dikker naarmate de prestaties en reputaties stijgen. Clubs die dus al jaren op een houtje aan het bijten zijn, zullen heb moeilijk hebben om hun jeugdvoorzieningen uit te breiden.

Om onze hypothese te testen hebben we de jeugdfaciliteiten en -werving van alle betaaldvoetbalclubs op een rijtje gezet. In de onderstaande tabel staan links de Eredivisieclubs en rechts de clubs uit de KKD in het jaar 2050. De opwaartse pijltjes (↑) geven aan dat de faciliteit verbeterd is ten opzichte van de start van de game. De neerwaartse pijltjes (↓) geven aan dat de faciliteit verslechterd is ten opzichte van de start van de game. Staat er geen pijltje achter de faciliteit, dan betekent dit dat er geen verschil is ten opzichte van de start van de game.

image.thumb.png.a304878ab0993ee3f626fdcda874dea1.png

De faciliteiten gericht op de jeugd van alle Nederlandse club in het betaalde voetbal in 2050.

Wat we zien, is dat vrijwel elke club zijn jeugdfaciliteiten en -werving verbeterd heeft. Alleen FC Groningen scoort slechter dan aan het begin van de game. Hiervoor kunnen we geen directe oorzaak vinden, al moeten we opmerken dan Groningen van 2023 t/m 2050 slechts twee jaar in de Eredivisie heeft gespeeld en in 2039 een dieptepunt kende met de laatste plaats in de KKD. Een mogelijke oorzaak is dat de faciliteit onlangs verslechterd is vanwege ouderdom.

Hoewel dus niet alle Nederlandse clubs aantoonbaar hebben geïnvesteerd in het verbeteren van de jeugdopleiding, mogen we wel concluderen dat onze verwachting uitgekomen is: de jeugd is belangrijk geworden in Nederland.

Nederland stijgt op de UEFA coëfficiëntenranglijst en weet de top 5 te behalen

Een boude stelling. De top 5 halen is niet makkelijk, dat weten FM-spelers maar al te goed. Of deze voorspelling uitgekomen is, valt simpel aan te tonen. De gegevens in onze game laten zien dat het Nederland niet gelukt is de top 5 te bereiken. In 2050 staat Nederland op plaats 6 met een straatlengte achterstand op Duitsland en een minieme voorsprong op Portugal.

image.thumb.png.fa679067e5b1af1c4e20684f75cbf87c.png

De coëfficiëntenranglijst in 2050 met Nederland op plaats 6.

Gedurende de seizoenen hebben de Nederlandse clubs dan ook geen grote rol gespeeld in de Europese toernooien. De Champions League blijft het domein van de grote competities; we zien geen Nederlandse clubs terug in de finale. Dat is anders in de Europa League, die in 2050 door FC Utrecht werd gewonnen. Daarnaast stond er drie keer een Nederlandse club in de finale van dit toernooi: PSV in 2046 en 2049, Feyenoord in 2027. In de Conference League gingen Nederlands clubs vier keer ten onder in de finale: Ajax in 2024, Feyenoord in 2030 en 2038 en Willem II in 2047.

Op het WK van 2034 bestaat de selectie van het Nederlands Elftal uit overwegend Eredivisiespelers

Nou, Arne Slot, bondscoach van Nederland in 2034, zeg het maar: is de Eredivisie de toonaangevende competitie voor onze nationale selectie? Het antwoord is nee. Maar de Eredivisie doet het ook zeker niet slecht. Negen spelers uit de Eredivisie mochten mee naar het WK in Japan, dat zijn er net zoveel als uit de Premier League. Geen slechte score, maar we kunnen niet zeggen dat de selectie uit overwegend Eredivisiespelers bestaat, daarvoor hadden we toch op minstens de helft van de selectie gehoopt. Overigens haalde Oranje op het betreffende WK de finale, waarin het verloor van België.

image.png.f4bb079fb524eeb9d0396e0256fe7fb3.pngDe Eredivisiespelers die werden opgeroepen voor het WK van 2034.

Een lichtpunt volgde op het WK van 2050. Van de 26 opgeroepen spelers waren er dertien actief in Nederland, uitkomend voor Ajax (6 spelers), AZ (3), Feyenoord (1), Utrecht (1), Vitesse (1) en Willem II (1). Zij zullen de nummer zeven van de FIFA wereldranglijst hopelijk een mooi resultaat bezorgen in Brazilië.

Er zal een binnenlandse transfer ter waarde van 50 miljoen euro of meer gemaakt worden

We hadden verwacht dat de concurrentie om de beste binnenlandse spelers alsmaar heviger zou worden naarmate de seizoenen vorderden. Toch kwam onze voorspelling niet uit dat er 50 miljoen euro of meer afgetikt zou worden voor een transfer binnen de Eredivisie. Het hoogst genoteerde bedrag bleef steken op 39 miljoen euro, overgemaakt van Ajax naar AZ voor een newgen genaamd Félicien van Vlasselaer. Dit gebeurde in 2037.

Het hoogste bedrag dat een Nederlandse club uitgaf aan het aantrekken van een Nederlandse speler was 52 miljoen euro. Opnieuw was het Ajax dat de portemonnee trok, ditmaal voor een vleugelflitser met de naam Maik Daniel, die in 2044 door Barcelona voor 35 miljoen euro werd opgehaald in Zwolle. Onderstaand overzicht laat echter zien dat dit bedrag verbleekt bij de topbedragen die de Eredivisieclubs doorheen de gesimuleerde game hebben ontvangen.

De miljoenen vlogen in het rond, met name voor uitgaande transfers.

Het vervolg

We zijn nog niet klaar met dit experiment. We hebben onze hypotheses getoetst, maar wie werden bijvoorbeeld de topscoorders? Wie werden de beste spelers? En wat te denken van opvallende transfers? Stay tuned!

CATEGORIEËN