De tactiek bijsturen tijdens een wedstrijd

Klopp, Tuchel, Nagelsmann, noem ze maar op. Het hedendaagse voetbal wordt langzaam overgenomen door de zogenaamde laptoptrainers. Maar wij als Football Manager spelers zijn natuurlijk de échte laptoptrainers. Ons geliefde spel is volledig gebaseerd op data en in het optimaliseren van je tactiek is dat een grote troef. In dit artikel zullen we een aantal van die analysetechnieken nalopen. Wanneer je een tactiek hebt opgebouwd moet je deze nog testen en bijsturen. Idealiter bekijk je hiervoor de volledige wedstrijden. Zo kun je zien of je spelers de tactische ideeën kunnen omzetten op het virtuele veld. Gelukkig zijn er ook manieren die minder tijd vergen. Die manieren zullen we doornemen in dit artikel.

In het artikel hoe maak je een tactiek gaan we in op de basis van een goede tactiek, lees dat artikel eerst door. Dit artikel bouwt namelijk verder op wat daar besproken is. 

Passingstatistieken eigen team

In eerste instantie zullen we kijken naar onze eigen ploeg. Tijdens de wedstrijd zie je de beoordelingscijfers, die een beeld geven van de prestaties van je spelers. Toch vertellen deze cijfers niet altijd het complete verhaal. Een spits die niet scoort kan een slechte dag hebben, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Het probleem kan ook de aanvoer zijn. Daarom pakken we de passing statistieken tijdens de wedstrijd erbij.

image.png.9182a82083bec7d012bce4d8ed0123b2.pngAls na twintig minuten wedstrijd de meeste spelers tussen de tien en twintig passes hebben en je spits heeft er pas vier, dan lijkt het erop dat hij geïsoleerd staat. Dit hoeft niet meteen een probleem te zijn, Pipo Inzaghi kwam in zijn beste tijd ook niet veel aan de bal. Toch is het iets om rekening mee te houden voordat je je spits op de bank zet, omdat zijn beoordeling tegenvalt. De tweede screen geeft een heel ander beeld. Dit is de tactiek uit het artikel hoe maak je een tactiek en daar zien we duidelijk dat de spits veel meer in het spel betrokken wordt. Dat was ook de bedoeling, aangezien hij de beste speler is.

image.png.12524cd2b27c3045727ccb1265c02a45.png

In de passing statistieken kun je dus ook direct zien of de juiste spelers aan de bal komen. Je wilt natuurlijk het liefst dat je eigen Pirlo zoveel mogelijk passes kan geven, terwijl de plaatselijke Gatusso zich op andere zaken concentreert.

Als de tactiek goed uitpakt zal je regelmatig met een voorsprong het laatste deel van de wedstrijd aanvangen. Nu kun je ervoor kiezen om te blijven doen wat de rest van de wedstrijd zo goed werkte en die voorsprong opleverde. Toch vraagt de slotfase soms een andere aanpak. Een mogelijkheid is om het spel zoveel mogelijk te ontregelen. Hiervoor zijn er de opties tijdrekken en spelen voor dode spelmomenten. Korter passen aan een lager tempo is ook een manier. Zo probeer je de bal in de ploeg te houden, want als je de bal hebt kan de tegenstander niet scoren. Een laatste opties is om te proberen profiteren van de ruimtes die ontstaan als de tegenstander meer risico neemt. Hiervoor geef je de spelers de instructie om te counteren en kun je het tempo hoger zetten of kiezen voor een meer directe passing.

Passingstatistieken tegenstander

Ook kan je van de tegenstander de passingcijfers opvragen. Meestal heb je slechts een kwartier, twintig minuten nodig om enkele patronen te ontdekken. In de onderstaande screen zien we dat er één speler is die duidelijk meer balcontacten heeft dan zijn ploeggenoten. Martin Vinjor trekt het spel naar zich toe. Als we deze speler uit de wedstrijd kunnen halen, ontregelen we hun vaste aanvalsplan. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een vaste mandekker aanwijzen om Vinjor te schaduwen. Dit kan zeer effectief zijn, maar heeft als gevaar dat je eigen formatie uit elkaar getrokken wordt, waardoor andere tegenstanders meer ruimte krijgen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de instructies van de tegenstander aan te passen. Korter dekken, harder tackelen, meer druk zetten en op het verkeerde been dwingen kunnen allemaal helpen.

image.png.2e0253f492fe5ccfa20ccb13737dcc44.png

Formatie tegenstander

Een tweede analysetechniek is nog makkelijker te gebruiken. De formatie van de tegenstander geeft vaak bepaalde sterktes of zwaktes weer. In dit voorbeeld is er een team dat speelt in een smalle 4-1-2-1-2 formatie. Het lijkt me duidelijk dat het tegen deze tactiek interessant is om in balbezit breder te spelen en/of de flanken te gebruiken, want de tegenstander speelt in een smalle formatie waardoor er ruimte aan de zijkanten ontstaat.

image.png.fdfd7b155db72b06ecadd311988b0a77.pngVerder hebben veel teams de gewoonte om te schakelen naar een 4-3-3 met drie centrale middenvelders en drie centrale aanvallers als ze op achterstand staan. Hier is het duidelijk de bedoeling om gevaar te stichten in het centrum. Een eenvoudige aanpassing om smaller te verdedigen (dwing tegenstander naar buiten) zal je helpen om die laatste minuten goed te overleven.

image.png.bb73ae4bb9f855253edd14a3c923da0a.png

Tenslotte kan de formatie van de tegenstander er ook voor zorgen dat je eigen tactiek minder effectief zal zijn. Tegen een team dat aantreedt in een opstelling met twee verdedigende middenvelders en een centrale middenvelder daarvoor, zoals hieronder te zien is, zal een spelmaker op de centrale aanvallende middenvelder-positie het lastig krijgen. Ingeklemd tussen twee verdedigende middenvelders moet hij van goeden huize komen om het spel naar zich toe te trekken. Voor je eigen verdediging en op de flanken van het middenveld zien we daarentegen dat er ruimtes ongedekt zijn. De spelmaker verhuizen naar de verdedigende middenvelder positie of naar de flank kan hem in dat geval helpen.

image.png.bedbd69007c68561f6e177848ee647a8.png

Uiteraard zijn er in Football Manager nog ontelbare andere statistieken op te vragen om je eigen spel en dat van de tegenstander te analyseren. Steeds komen dezelfde patronen terug. Waar liggen mijn sterktes en zwaktes, waar liggen ze bij de tegenstander en kunnen mijn spelers het bedachte tactische plan uitvoeren? Dat zijn de vragen die je jezelf moet stellen.

Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!

Andere delen in de basisserie tactieken

Hoe maak je een tactiek?

CATEGORIEËN