Het EK in Frankrijk staat voor de deur, en in de aanloop naar zo’n groot voetbalevenement doen we bij Managers United graag wat extra’s. De komende periode zullen er daarom landengidsen van EK-deelnemers op de website verschijnen, zodat je je optimaal kunt voorbereiden op het toernooi. Alle ins en outs wat betreft de favorieten zullen bij een ieder al bekend zijn, en daarom richten wij ons vooral op de wat minder bekende deelnemers. Vandaag richten we ons vizier bijvoorbeeld op Zwitserland: het land dat nog nooit de groepsfase van een Europees kampioenschap wist te overleven, maar nu eindelijk beschikt over een lichting die die negatieve statistiek zou moeten kunnen doorbreken. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.
Historie
Zwitserland is heel lang een grijze muis in de voetbalwereld geweest, maar is hard op weg om dat imago op te poetsen. Na 28 jaar zonder deelname aan een eindtoernooi, werd met de kwalificatie voor het WK in 1994 het startsein gegeven voor de opmars van het Zwitserse voetbal. Onder leiding van Roy Hodgson, die later ook nog o.a. Fulham, Liverpool en het Engelse nationale elftal zou coachen, wist het zelfs de groepsfase van dat toernooi te overleven. In de achtste finale moest het haar meerdere erkennen in Spanje, dat met 3-0 duidelijk te sterk was. Een teleurstelling voor de Zwitsers uiteraard, maar het gevoel dat het land eindelijk weer meetelde in de voetbalwereld overheerste. Zeker toen de nationale ploeg zich twee jaar later, in 1996, voor het eerst kwalificeerde voor de eindfase van een Europees kampioenschap.
In totaal heeft het land pas drie keer deel mogen nemen aan een Europees kampioenschap, iets wat je misschien niet meteen zou verwachten van een land als Zwitserland. Ook wist het in al die drie eindtoernooien niet verder te geraken dan de groepsfase. Dit is natuurlijk een doorn in het oog van de Zwitserse voetballiefhebbers, vooral op het EK in 2008 hadden de Zwitsers op veel meer gehoopt. Het feit dat het toernooi georganiseerd werd in eigen land, leidde tot hooggespannen verwachtingen bij de fans, die helaas niet werden ingelost. Na nederlagen tegen Tsjechië en Turkije zat het toernooi er al na twee wedstrijden op voor het gastland en de 2-0 overwinning op Portugal in de derde groepswedstrijd was derhalve niet meer dan een pleister op de wonden.
Het EK in eigen land liep voor Zwitserland uit op een fiasco. Foto door timeyres.
Het komende EK in Frankrijk wordt het vierde waaraan de Zwitsers deelnemen, en ook ditmaal wordt er in eigen land veel verwacht van hun helden. Echter hebben de fans dit jaar wellicht wat meer recht van spreken dan in 2008, aangezien de Zwitsers momenteel beschikken over een meer dan goede lichting spelers. Een lichting die zich zeven jaar geleden nog kroonde tot beste van de wereld, toen het in de finale van het WK onder 17 met 1-0 te sterk was voor Nigeria. Daarvoor hadden onder andere de talenten van Duitsland en Italië al hun meerdere moeten erkennen in de oppermachtige Zwitsers. Het materiaal om net als in 2009 voor een stunt te zorgen, is dus zeker aanwezig. Zou het de Zwitsers ditmaal dan eindelijk lukken om de groepsfase te overleven? In een groep met Frankrijk, Roemenië en Albanië is dit zeker geen onmogelijke opgave.
Verwachtingen van de bond
Wanneer je een nieuwe game begint met Zwitserland, bevind je je nog halverwege de kwalificatiecyclus. Logischerwijs zal de bond in eerste instantie van je verlangen dat je je plaatst voor het EK. Als je dit eenmaal hebt gerealiseerd, mag je op het eindtoernooi gaan proberen wat nog geen enkele bondscoach van Zwitserland is gelukt: de groepsfase overleven. Als je hierin slaagt, is het bestuur tevreden en kun je verder bouwen aan de toekomst van het Zwitserse voetbal. Wie weet is er op de lange termijn dan wel meer mogelijk dan alleen het behalen van de achtste finale.
Stadion
De thuiswedstrijden van Zwitserland worden afgewerkt in het Stade de Suisse, het stadion van BSC Young Boys. Voorheen speelde die club in het Wankdorf Stadium, maar dat ging in 2001 tegen de vlakte om ruimte te maken voor het nieuwe onderkomen. In het stadion kunnen 32.000 toeschouwers plaatsnemen en op het veld treffen we iets waar niet iedereen even blij van wordt: kunstgras. De nadelen ervan zijn bekend, maar het bied ook veel mogelijkheden. Zo worden er in dit stadion ook concerten gegeven en is er ooit zelfs een ijshockeywedstrijd gespeeld.
Elftal/Selectie-analyse
De achterhoede van je elftal is meer dan degelijk, met vooral spelers die actief zijn in de Bundesliga. Sommer (Borussia Mönchengladbach), Bürki (Borussia Dortmund) en Hitz (FC Augsburg) zijn bijvoorbeeld drie doelmannen die wekelijks in een van de sterkste competities ter wereld spelen. Ook linksback Ricardo RodrÃguez (Wolfsburg) en centrale verdedigers Djourou (Hamburger SV) en Schär (Hoffenheim) verdienen hun brood in Duitsland. Overigens zijn er in het hart van de defensie nog meer namen die opgesteld zouden kunnen worden, zoals Timm Klose van Norwich City en de oude rot Philippe Senderos (Grasshoppers). Als rechtsback kun je tot slot vertrouwen op Stephan Lichtsteiner van Juventus, alhoewel ook voor hem de jaren beginnen te tellen. Houd daarom je ogen geopend voor nieuw talent in de verdedigende linie. Hetzelfde geldt voor de positie van verdedigende middenvelder, de kandidaten voor die positie zijn namelijk ook al redelijk op leeftijd. Behrami (Watford) en Inler (Leicester City) zijn respectievelijk 30 en 31.
Het middenveld is sowieso niet de sterkst bezette linie in Zwitserland. Je komt namelijk al snel uit bij jonge talenten als Granit Xhaka (vanaf komend seizoen speler van Arsenal), Luca Zuffi (FC Basel), Patjim Kasami (Olympiakos) en Darko Jevtic (Lech Poznan). Het is dus wellicht slim om een ervaren speler door te schuiven naar het middenveld, om zo de balans in het elftal te bewaren. De aanval is dan wel weer goed vertegenwoordigd. De sterspeler van het elftal, Xherdan Shaqiri, speelt momenteel bij Stoke City. Hij is tweebenig, en kan dus op beide flanken voor gevaar zorgen met zijn snelheid en techniek. Daarachter valt wel een gat wat betreft vleugelspelers. De opties die volgen zijn namelijk de 30-jarige Barnetta (Philadelphia Union) en de 29-jarige Milicevic (AA Gent). Voor de spitspositie heb je, net zoals bij de doelmannen, de keuze uit drie mannen die actief zijn in de Bundesliga. Mehmedi (Leverkusen), Seferovic (Eintracht Frankfurt) en Drmic (Hamburger SV) zijn alle drie spitsen met een neusje voor de goal, die vast en zeker de nodige goals voor je zullen maken.
Xherdan Shaqiri, de hoop van de Zwitserse voetbalfans. Foto door Global Panorama.
Mogelijke opstelling:
DM: Roman Bürki
VR: Stephan Lichtsteiner
VCR: Timm Klose
VCL: Johan Djourou
VL: Ricardo RodrÃguez
VMC: Valon Behrami
MCR: Gökhan Inler
MCL: Granit Xhaka
AMR: Xherdan Shaqiri
AML: Tranquillo Barnetta
SC: Admir Mehmedi
Spelplezier
Als bondscoach van Zwitserland wacht je de uitdaging om als eerste ooit de groepsfase van het Europees kampioenschap te overleven. De druk van de fans zal enorm zijn, aangezien zij zich ook realiseren dat dit een lichting is die daarin zou moeten kunnen slagen. Met veel spelers die wekelijks uitkomen in de Premier League of Bundesliga, heeft Zwitserland na lange tijd weer eens een team dat wel eens zou kunnen gaan verrassen. Aan jou de taak om deze verwachtingen waar te maken en je naam voor eeuwig in de Zwitserse geschiedenisboeken te nestelen.