Work in progress: Ajax tactiek FM 21

HomeFootball Manager 2021Work in progress: Ajax tactiek FM 21

Auteur

Datum

Categorie

Op het Managers United forum zijn een aantal fanatiekelingen bezig om de tactiek van Ajax na te bootsen in FM 21. Het doel is om de tactiek zo goed mogelijk na te maken, maar ook dat de tactiek goed werkt in FM 21. Vanaf waar is er gestart en hoe staat het er nu voor? Een overzicht van het werk tot dusver.

PS: heb jij ook goede ideeën om de tactiek zo goed mogelijk na te bootsen? Meld je dan vandaag nog aan op het forum en discussieer mee!

De start

606c23d72fd6e-Screenshot_1.png

Vanuit de bovenstaande formatie werd er gestart. Een ongeschreven blad, waarin alleen de formatie nog te zien is. Vanuit hier konden de leden hun input geven om tot een eerste versie te komen. Na een goede discussie tussen een aantal leden kwam er al snel een eerste concept formatie uit. De formatie bleef hetzelfde, maar aan een aantal rollen en instructies is flink gesleuteld.

606c23e29ff46-Screenshot_2.png

Zo heeft de doelman een meevoetballende rol in aanvallend opzicht en staan de backs ook aanvallend ingesteld. De centrale verdedigers worden met de meevoetballende rollen gedwongen om in eerste instantie een voetballende oplossing te zoeken.

Het middenveld staat met een ondersteunde spelmaker voor de defensie en een centrale middenvelder, ook in ondersteunende rol. In de voorste linie zien we een naar binnen komende vleugelspeler aan de rechterkant, een aanvallende middenvelder en een vooruitgeschoven spelmaker aan de linkerkant. De spits is in dit geval een hangende spits met een ondersteunende rol.

Tijd om te testen

Na nog een aantal kleine tweaks werd er een seizoen gesimuleerd om te kijken welke resultaten Ajax met deze speelwijze zou boeken. Na de tweaks zien de formatie en de spelersrollen er als volgt uit:

606c23ef8c17b-Screenshot_3.png

Zo af en toe is de mentaliteit aangepast tussen positief en aanvallend, dit heeft uiteindelijk de volgende resultaten opgeleverd:

606c23f912758-Screenshot_4.png

606c24028954f-Screenshot_5.png

606c240cd1d8f-Screenshot_6.png

606c2417341dd-Screenshot_7.png

In de Champions League wist Ajax te overleven in een poule met Atlético Madrid, Liverpool en Olympique Marseille, geen onaardige prestatie. Daarnaast werd Manchester City twee keer verslagen in de eerste knock-out fase van de Champions League. Ook Atalanta moest er over twee wedstrijden aan geloven in de kwartfinale, maar uiteindelijk bleek de halve finale het eindstation voor Ajax te zijn. Real Madrid was te sterk.

Ook wist Ajax de KNVB-beker te winnen door AZ in de finale met 2-1 te verslaan en uiteraard werden de Amsterdammers ook landskampioen. De voorsprong op nummer twee AZ is maar liefst twaalf punten.

606c2422f0b9e-Screenshot_8.png

606c242ec9f9b-Screenshot_9.png

Vervolg

Uiteraard is er het één en ander veranderd sinds de winterstop bij Ajax. Zo is Haller aangetrokken en is Promes vertrokken. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de schorsing van André Onana. Dit heeft impact op de speelwijze. Tijd dus om de tactiek weer up to date te maken aan de hand van de speelwijze van Ajax na de winterstop!

Momenteel staan de formatie en de spelersrollen er als volgt voor:

606c2438ba490-Screenshot_10.png

Discussieer mee op het forum om de perfecte Ajax tactiek te maken voor FM 21! Meld je aan als je nog geen account hebt, en als je al wel een account hebt:

klik dan hier om naar het topic te gaan om mee te denken over de perfecte Ajax tactiek voor FM 21!

Andere FM 21 tactieken

4-2-3-1 Gegenpress – Marius
2-3-3-2 Goaleore – Fantasy

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen