Wonderkids FM 11, waar zijn ze nu? (3/5)

HomeFootball Manager 2021Wonderkids FM 11, waar zijn ze nu? (3/5)

Auteur

Datum

Categorie

In deze vijfdelige serie gaan we terug in de tijd. We gaan terug naar Football Manager 2011 en we nemen 25 wonderkids onder de loep. Deze spelers werden hoog aangeschreven in FM 11, maar wisten om welke reden dan ook hun verwachtingen niet waar te maken. Welke carrière werd er in 2011 voor deze spelers voorspeld en hoe is hun uiteindelijke carrière er uit komen te zien? Welke ontwikkeling werd er verwacht en hoe heeft de speler zich uiteindelijk ontwikkeld? We gaan het allemaal vergelijken. Per deel behandelen we vijf spelers. Mijn dank gaat uit naar Richarð voor het aanleveren van de screenshots uit FM 11.

Juan Iturbe

Allereerst kijken we naar het carrièreverloop in FM 11. Bij aanvang van de game is Juan Iturbe verhuurd aan Quilmes in Argentinië. Het seizoen daarop vertrekt hij naar FC Porto. Bij de Portugese club komt hij in het eerste seizoen nog aan redelijk wat wedstrijden, maar in het tweede seizoen komt hij al bijna niet meer aan de beurt. Het zorgt er voor dat hij verhuurd wordt aan VVV Venlo en Vélez. Ook in de seizoen daarop wisselt hij vaak van club. Na één seizoen bij Almería gespeeld te hebben, maakt Iturbe de overstap naar Wolfsburg. Ook daar krijgt hij niet de minuten waar hij op hoopt en wordt hij na verloop van tijd verhuurd, ditmaal aan Levante. Na een goed seizoen bij Schalke 04 staat hij momenteel onder contract bij Eintracht Frankfurt, echter weet hij hier nog niet te imponeren.

603fcc38df288-Iturbe_3.png

In het echte leven wisselt Iturbe ook redelijk vaak van club. Na een tegenvallende periode bij FC Porto gaat hij voetballen in Italië bij Verona. Hier weet hij indruk te maken op de scouts van AS Roma, voor €15 miljoen maken zij uiteindelijk gebruik van zijn diensten. Ook bij AS Roma wordt de speeltijd steeds minder en wordt hij meermaals verhuurd. Uiteindelijk vertrekt hij naar Mexico, waar hij momenteel onder contract staat bij Pumas. In Mexico hoopt hij momenteel zijn carrière een nieuw leven in te blazen.

603fcc438b93b-Iturbe_4.png

Tien jaar in de toekomst in FM 11. Als we de attributen van Iturbe met elkaar vergelijken zien we dat hij in FM 11 beschikt over betere technische vaardigheden, daar kent hij een goede waardering voor onder andere dribbelen en techniek. Opvallend is dat Iturbe in FM 11 geen hoge waardering heeft voor agressiviteit, hier krijgt hij een waardering van 9 voor terwijl dit in FM 21 met 16 gewaardeerd wordt. Ander opvallend feit is dat Iturbe in de FM 11 savegame geen international is geworden, terwijl hem dat in het echte leven wel gelukt is.

603fcc1ea0526-Iturbe_1.png

603fcc2d3cd08-Iturbe_2.png

 Sergiy Kryvtsov

In 2011 heeft Sergiy Kryvtsov net de overstap naar Shaktar Donetsk gemaakt voor 400.000 euro. In het eerste seizoen komt hij niet aan spelen toe, waardoor hij verhuurd wordt aan Celta de Vigo. Na een goede uitleenperiode in Spanje weet hij uiteindelijk basisspeler te worden bij Shaktar. In het seizoen 2015/2016 maakt hij transfervrij de overstap naar Ajax. Ook hier wordt hij uiteindelijk uitgeleend, ditmaal aan Dinamo Kiev. Na nog één seizoen bij Ajax gespeeld te hebben maakt hij de overstap naar de Premier League. Het lukt hem echter niet om West Brom in de Premier League te houden, momenteel speelt hij dan ook in het Championship met de Engelse club.

603fcc6967709-Kryvtsov_3.png

In het echte leven is het carrièrepad van Kryvtsov een stuk minder interessant. Nadat hij in het seizoen 2010/2011 de overstap maakt naar Shaktar is hij er sindsdien ook niet meer weggegaan. Intussen is hij onderdeel van het meubilair geworden.

603fcc74cb00d-Kryvtsov_4.png

Als we de attributen van FM 11 en FM 21 vergelijken kunnen we concluderen dat Football Manager een aardig goede inschatting heeft gemaakt. Op technisch gebied zijn de eigenschappen voor dribbelen en eerste balcontact omgewisseld, op mentaal gebied zien we alleen grote wijzigingen in lef en kalmte en op fysiek gebied doen de attributen niet veel voor elkaar onder. Alleen in behendigheid zit een groot verschil. In FM 11 weet Kryvtsov tot 38 interlands te komen, in het echte leven stopt de teller momenteel bij 16 interlands.

603fcc515de4d-Kryvtsov_1.png

603fcc5c6373f-Kryvtsov_2.png

Adem Ljajic

Adem Ljajic kent een succesvolle carrière in FM 11. Bij aanvang van de game staat hij onder contract bij Fiorentina. Na één jaar uitgeleend te zijn aan Cagliari, weet hij een vaste basisplek te veroveren bij La Viola. Na elf seizoenen bij Fiorentina onder contract te hebben gestaan, maakt hij de overstap naar Manchester City. In Engeland weet hij in het eerste seizoen een goede indruk achter te laten met een gemiddelde beoordeling van 7.57.

603fcc98151c9-Ljajic_3.png

In het echte leven bleef Ljajic geen elf seizoenen bij Fiorentina spelen. Na een goed laatste seizoen in 2012/2013 maakt hij voor €11 miljoen de overstap naar AS Roma. Uiteindelijk maakt hij, na nog een tussenstop te maken bij Inter Milan, de overstap naar Torino. In het seizoen 2018/2019 wordt hij verhuurd aan Besiktas. Hier weet hij een dusdanig goede indruk achter te laten dat de Turkse club hem definitief overneemt voor €6,5 miljoen. Momenteel staat Ljajic daar nog steeds onder contract. Geen vergelijkbaar carrièrepatroon vergeleken met FM 11, maar alsnog kan de Serviër tot nu toe terugkijken op een prima carrière.

603fccbc198af-Ljajic_4.png

Als we de attributen van Ljajic met elkaar vergelijken valt op dat er grote wijzigingen te zien zijn in de technische vaardigheden. In FM 11 werd Ljajic op technisch gebied een stuk minder goed ingeschat. Daar staat wel tegenover dat in FM 11 de mentale- en fysieke vaardigheden te hoog zijn ingeschat. FM 11 had dus moeite om een goede inschatting te maken van de toekomstige vaardigheden van Ljajic.

603fcc824d75e-Ljajic_1.png

603fcc8d0fd91-ljajic_2.png

Federico Macheda

Bij aanvang van FM 11 wordt de Federico Macheda uitgeleend aan Sampdoria. De Italiaan kwam er bij Manchester United nog niet aan te pas, dus was een verhuur de best mogelijke oplossing. Echter wist hij bij Sampdoria niet te imponeren met een gemiddelde beoordeling van 6.59. De seizoenen daarop wordt Macheda nog meermaals verhuurd, ditmaal is hij een stuk succesvoller. Hij kent een goede periode bij Bordeaux in Ligue 2 en uiteindelijk weet hij ook een goed seizoen te draaien in Engeland bij West Brom. Het levert hem een transfer op naar Fiorentina. Daar is hij momenteel de eerste spits en weet hij goede statistieken voor te leggen.

603fcce488648-Macheda_3.png

Net als in FM 11 wordt Macheda in het echte leven ook veelal verhuurd. Pas sinds hij de overstap maakt naar Novara in de Serie B weet hij structureel minuten te maken, meerdere seizoenen achter elkaar. Het blijkt de redding van zijn carrière te zijn. Momenteel staat hij onder contract bij Panathinaikos in Griekenland, daar weet hij tot nu toe steeds de dubbele cijfers aan te tikken.

603fccf2ac97b-Macheda_4.png

De grootste wijzigingen in attributen vallen te melden in het fysieke gedeelte. Alle vaardigheden scoren in FM 21 minder dan in FM 11. Ook op mentaal gebied zijn er een aantal attributen te noemen die niet overeenkomen met de attributen in FM 11. De technische attributen komen dan wel weer aardig goed overeen. Het is wel enigszins opvallend te noemen dat Macheda in FM 11, ondanks zijn succesvolle periode bij Fiorentina, nog geen interland heeft gespeeld voor Italië.

603fccca11201-Macheda_1.png

603fccd785299-Macheda_2.png

Ezequiel Muñoz

De laatste speler die we in deel 3 behandelen in Ezequiel Muñoz, een centrale verdediger. Bij de start van de game in FM 11 heeft hij net de overstap gemaakt naar het Italiaanse Palermo. Hier weet hij niet de beste gemiddelde beoordeling te behalen, maar toch maakt hij al snel de overstap naar Paris Saint-Germain. Bij de Franse club weet Muñoz nooit echt een onbetwiste basisspeler te worden, maar toch weet hij elk seizoen wel rond de 20 competitieduels mee te pakken. Uitzondering is het seizoen 2018/2019, in dat seizoen mag hij in competitieverband 31 duels spelen.

603fcd18e848a-Munoz_3.png

In het echte leven blijft Muñoz wat langer onder contract staan bij Palermo. In het seizoen 2014/2015 maakt hij in de winterstop de overstap op huurbasis naar Sampdoria. Het blijkt voor hem uiteindelijk geen goede zet te zijn, want hij komt er maar tot vier competitieduels. Bij Genoa weet hij de draad weer op te pakken en daar maakt hij uiteindelijk na twee seizoenen de overstap naar Spanje. Ook dat wordt een avontuur om snel te vergeten. Momenteel staat hij in zijn thuisland onder contract bij Independiente.

603fcd23e3624-Munoz_4.png

Ook bij Muñoz kunnen we stellen dat hij zich niet zo goed heeft ontwikkeld als in FM 11. De vaardigheden die hij als verdediger nodig heeft, worden in FM 11 een stuk hoger gewaardeerd dan in FM 21. Mandekken, tackelen en positie kiezen zijn vaardigheden waar hij een stuk minder goed op scoort. Desondanks is Muñoz toch een degelijke verdediger die bij menig Eredivisieclub niet zal misstaan.

603fcd012798c-Munoz_1.png

603fcd0d437cc-Munoz_2.png

Bekijk hier de andere delen

Deel 1
Deel 2

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen