Wonderkids FM 11, waar zijn ze nu? (2/5)

HomeFootball Manager 2021Wonderkids FM 11, waar zijn ze nu? (2/5)

Auteur

Datum

Categorie

In deze vijfdelige serie gaan we terug in de tijd. We gaan terug naar Football Manager 2011 en we nemen 25 wonderkids onder de loep. Deze spelers werden hoog aangeschreven in FM 11, maar wisten om welke reden dan ook hun verwachtingen niet waar te maken. Welke carrière werd er in 2011 voor deze spelers voorspeld en hoe is hun uiteindelijke carrière er uit komen te zien? Welke ontwikkeling werd er verwacht en hoe heeft de speler zich uiteindelijk ontwikkeld? We gaan het allemaal vergelijken. Per deel behandelen we vijf spelers. Mijn dank gaat uit naar Richarð voor het aanleveren van de screenshots uit FM 11.

Bébé

Allereerst kijken we naar het carrièreverloop in FM 11. Bij aanvang van de game is Bébé speler van Manchester United. Om aan spelen toe te komen vertrekt hij naar Wolves, maar ook daar komt hij in het eerste seizoen niet aan de bak. Het lijkt dus een jaar te zijn om snel te vergeten. Wolves degradeert en ook het seizoen daarop wordt Bébé weer verhuurd. In de Championship komt hij wel aan spelen toe, hij komt tot 18 wedstrijden en behaalt daarin een gemiddelde beoordeling van een 6.61. In de seizoenen die daarop volgen is er nog steeds geen plek bij Manchester United, hij wordt verhuurd aan Lazio en Getafe.

Uiteindelijk wordt het na vier jaar lang verhuurd te zijn tijd voor een nieuwe uitdaging. Genoa ziet het zitten in de Portugees en betaalt een transfersom van bijna drie miljoen euro. Ook bij Genoa weet Bébé geen potten te breken, in vier seizoen komt hij tot maar 55 competitieduels. In 2018 maakt hij op huurbasis de overstap naar Málaga, maar ook dat wordt een periode om snel te vergeten. Bij Wolfsburg probeert hij momenteel toch nog wat van zijn carrière te maken.

602e4674188dc-Bebe_1.png

In het echte leven zien we een redelijk vergelijkbaar carrièrepad, Bébé wordt meerdere malen verhuurd. Ditmaal aan Besiktas, Rio Ave en Paços de Ferreira. Daarna maakt hij voor 3 miljoen euro de overstap naar SL Benfica, waar hij ook weer verhuurd wordt. In La Liga komt hij bij Cordóba en Rayo Vallecano al meer aan spelen toe. In 2016 maakt hij de overstap naar Eibar, maar daar is het na één seizoen alweer klaar. Momenteel staat Bébé onder contract bij Rayo Vallecano, dat uitkomt in de tweede divisie van Spanje. Football Manager zat in 2011 qua carrièrepad dus aardig op de goede weg.

602e46801341f-Bebe_2.png

Tien jaar in de toekomst in FM 11. Bébé kenmerkt zich vanwege zijn goede fysieke attributen. Hij is snel en beschikt over veel kracht, wat voor hem een groot wapen is. Daarnaast beschikt hij over veel flair en doorzettingsvermogen. Zijn technische kwaliteiten laten het echter wat afweten. Voor de Portugese nationale ploeg heeft hij 27 keer mogen uitkomen, daarin wist hij vijf keer het net te vinden.

In FM 21 zien we ook redelijk vergelijkbare eigenschappen. Fysiek heeft hij nog steeds prima attributen, hij is echter wel minder snel en beschikt over minder kracht. Daarnaast valt in zijn mentale eigenschappen te zien dat zijn flair er ook bovenuit steekt. Technisch blinkt hij nog steeds niet uit. In het echte leven heeft hij ook nog geen interlands gespeeld voor het nationale team van Portugal.

602e469cd3e8f-Bebe_4.png

 Matej Delac

Als we naar het carrièreverloop in FM 11 kijken, kunnen we zien dat Matej Delac een aardig mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zijn eerste speelminuten als contractspeler van Chelsea maakt hij bij Vitesse. Bij de Arnhemse club mag hij echter aardig vaak vissen, maar liefst 51 keer in 28 wedstrijden. Toch blijft de Londense club vertrouwen houden in Delac, in de seizoenen daarop mag hij steeds vaker uitkomen voor het eerste elftal van Chelsea. Echter, hij zou nooit een voltallig seizoen onder de lat staan. In 2015 kiest hij eieren voor zijn geld en gaat hij voor veel speeltijd bij Norwich. Het is voor hem een goede zet geweest, want na drie seizoenen maakt hij de overstap naar het Franse Olympique Marseille. De Franse competitie lijkt hem tot nu toe goed te liggen.

602e46ab9712d-Delac_1.png

In het echte leven loopt het echter niet zoals FM 11 had verwacht dat het zou lopen. Bij Vitesse komt hij maar één keer aan de bak. In de seizoenen die daarop volgen mag hij steeds op huurbasis elders zijn heil zoeken, maar ook bij die clubs weet hij uiteindelijk geen voltallig seizoen te keepen. Pas in het seizoen 2016/2017 keept hij bij Mouscron in de Pro League een voltallig seizoen. Momenteel staat de doelman bij het Deense AC Horsens onder contract, dat lijkt een goede carrièrezet voor hem geweest te zijn.

602e46b69d9a7-Delac_2.png

Het zal dan ook niemand verbazen dat er een groot verschil in de attributen tussen FM 11 en FM 21 zit. Delac heeft zijn potentie nooit kunnen inlossen. De verschillende onsuccesvolle uitleenbeurten hebben zijn carrière geen goed gedaan. In FM 11 is hij de onbetwiste eerste doelman van de nationale ploeg. In het echte leven heeft hij nog geen één keer voor het nationale elftal van Kroatië mogen uitkomen.

602e46d092bf8-Delac_4.png

Alan Dzagoev

Alan Dzagoev is niet meteen een speler die zijn potentie niet heeft waargemaakt, maar menig FM’er zou toch in ieder geval wel verwacht hebben dat hij ooit de overstap naar een topcompetitie zou maken. In FM 11 deed hij het in ieder geval wel. In een tussenjaar bij Almería heeft hij in ieder geval al kunnen proeven aan de Europese topcompetities en in 2015 maakt hij dan ook een definitieve overstap naar een andere club. Liverpool wint de strijd om zijn handtekening. Echter, Dzagoev komt niet regelmatig aan de bak bij de Engelse club, waardoor hij het na drie seizoen voor gezien houdt. Voor 9,5 miljoen euro maakt hij de overstap naar Málaga, maar of dat nou de juiste keuze is geweest gezien het aantal speelminuten?

602e46e2e588e-Dzagoev_1.png

In het echte leven is hij dus vooralsnog trouw gebleven aan CSKA Moskou. Geen verkeerde keuze, want in FM 11 heeft de overstap naar het buitenland geen goed gedaan voor zijn speeltijd. Bij CSKA Moskou komt hij regelmatig aan de bak, al weet hij in de laatste twee seizoen ook niet boven de tien competitieduels uit te komen.

602e46edb55aa-dzagoev_2.png

In FM 11 zien we vooral dat Dzagoev zich op mentaal gebied een stuk beter heeft ontwikkeld dan in het echte leven. Veel attributen komen boven de 15 uit, waar in FM 21 alleen zijn felheid, flair en vastberadenheid boven de 15 uitkomen. Ook op fysiek gebied heeft Dzagoev zich niet zo ontwikkeld, als dat in FM 11 werd verwacht. Ook qua interlands en interlanddoelpunten doet Dzagoev het in FM 11 beter dan in het echte leven.

602e470367339-dzagoev_4.png

Fábio

Met hoge verwachtingen kwamen de tweelingbroers Fábio en Rafael naar Europa toe. Van Rafael kunnen we best zeggen dat hij die verwachtingen redelijk heeft kunnen waarmaken, maar Fábio heeft niet het niveau van zijn tweelingbroer gehaald. In FM 11 is dat echter wel anders. Daar weet hij zich tot basisspeler te ontpoppen bij The Mancunians. Vanaf het seizoen 2011/2012 komt hij steeds zo rond de twintig competitieduels in actie, en vanaf het seizoen 2016/2017 komt hij zelf rond de dertig competitieduels in actie voor Manchester United. Uiteindelijk maakt hij de overstap naar Everton, waar hij ook zijn duels blijft meepakken.

602e471254169-Fabio_1.png

In het echte leven liep het echter allemaal iets anders. Een aantal keer mocht hij uitkomen voor het eerste elftal van Manchester United, maar daarin wist hij niet te bekoren. Een huurdeal met QPR leek de ideale oplossing. Uiteindelijk wist hij bij het management van Cardiff genoeg indruk te maken, het seizoen daarop maakt hij de overstap voor een kleine twee miljoen euro. Na twee seizoenen in de Championship gespeeld te hebben kiest hij voor een overstap naar Middlesbrough, maar ook daar kan hij maar één seizoen acteren op het hoogste niveau. Middlesbrough degradeert. Na nog één seizoen in de Championship gespeeld te hebben, maakt hij de overstap naar Frankrijk. Momenteel staat hij onder contract bij FC Nantes.

602e472035b8f-fabio_2.png

Qua attributen vallen er niet heel erg bijzondere dingen op. Tuurlijk heeft Fábio in FM 11 betere attributen dan in FM 21, maar er zijn geen schokkende wijzigingen te melden. Het grootste verschil zit in de technische attributen, daarnaast is Fábio in FM 11 een stuk sneller dan in FM 21. Qua interlands blijft Fábio zowel in FM 11 als in FM 21 steken op twee interlands.

602e47425228e-fabio_4.png

Abel Hernández

De laatste speler die we in het tweede deel behandelen is de Uruguayaan Abel Hernández. Aan het begin van FM 11 staat hij onder contract bij Palermo en daar doet hij het meer dan behoorlijk. Hij is er de onbetwiste eerste spits en weet daar ook regelmatig het net te vinden. Met een gemiddelde dat rond de 7,5 zit kunnen we concluderen dat hij zijn zaakjes prima voor elkaar heeft bij de Italiaanse club.

602e47648430b-Hernandez_1.png

In het echte leven lukte het hem echter niet om deze statistieken voor te leggen. We kunnen dan ook wel met zekerheid zeggen dat hij zijn potentie niet heeft weten waar te maken. Na een goed seizoen in de Serie B maakt Hernández voor 12,5 miljoen euro de overstap naar Hull City. De Premier League lijkt echter een stap te hoog voor hem. In de Championship weet hij dan wel weer de nodige goals te maken voor Hull City. Na twee korte avonturen in Rusland en Qatar, staat hij momenteel onder contract bij het Braziliaanse Internacional.

602e477287f2e-Hernandez_2.png

We zien daarom ook een ongekend verschil in attributen tussen FM 11 en FM 21. In FM 11 is Abel Hernández een absolute geweldenaar, in FM 21 is hij dat allerminst. Het verschil laat zich ook nog maar eens zien in marktwaarde en het aantal interlands. Waar hij in FM 11 in 78 interlands 58 keer het net weet te vinden, weet hij in het echte leven maar tot elf goals in 29 interlands te komen.

602e4787a2371-Hernandez_4.png

Bekijk hier de andere delen

 Deel 1

Koop FM21

Bestel Football Manager 2021 en ontvang tot wel 15% korting!

Laatste Artikelen