Wonderkids FM 11, waar zijn ze nu? (1/5)

HomeFootball Manager 2021Wonderkids FM 11, waar zijn ze nu? (1/5)

Auteur

Datum

Categorie

In deze vijfdelige serie gaan we terug in de tijd. We gaan terug naar Football Manager 2011 en we nemen 25 wonderkids onder de loep. Deze spelers werden hoog aangeschreven in FM 11, maar wisten om welke reden dan ook hun verwachtingen niet volledig waar te maken. Welke carrière werd er in 2011 voor deze spelers voorspeld en hoe is hun uiteindelijke carrière er uit komen te zien? Welke ontwikkeling werd er verwacht en hoe heeft de speler zich uiteindelijk ontwikkeld? We gaan het allemaal vergelijken. Per deel behandelen we vijf spelers. Mijn dank gaat uit naar Richarð. voor het aanleveren van de screenshots uit FM 11.

Jozy Altidore

Allereerst kijken we naar het carrièreverloop in FM 11. Altidore begint op huurbasis bij het Turkse Bursaspor en daar weet hij aardige cijfers neer te leggen. Hij scoort acht keer in dertien wedstrijden en het levert hem in het seizoen daarop minuten in het eerste elftal van Villarreal op. In zijn eerste seizoen bij de Spaanse club weet hij de dubbele cijfers te behalen; de clubleiding is echter niet overtuigd en zij zet hem terug naar het tweede elftal. Uiteindelijk maakt hij in 2014 de overstap naar Premier League-club Blackburn en ook daar pikt hij zijn doelpunten mee. Na twee seizoenen wennen weet hij in de twee seizoenen daarop meer dan tien competitiegoals te maken in de Premier League. Echt omstreden zal hij nooit worden, aangezien hij elk seizoen maar rond de twintig competitieduels speelt. Toch weet hij uit te groeien tot een degelijke Premier League-spits.

6016ab99daec6-Altidore_1.png

In het echte leven liep het allemaal iets anders voor de Amerikaanse spits. Tijdens zijn verhuurperiode bij Bursaspor wist hij maar tot één competitiedoelpunt te komen. Het zorgde ervoor dat hij nooit de kans kreeg bij Villarreal en Altidore maakte de overstap naar AZ. Bij AZ kent hij zijn doorbraak en weet hij in beide seizoen meer dan tien competitiedoelpunten te maken. Het levert hem een overstap naar Sunderland op. Waar hij in FM 11 nog de nodige competitiegoals weet te maken in de Premier League, lukt dat bij Sunderland niet. Altidore mislukt en vertrekt naar Toronto, dat uitkomt in de MLS. Daar weet hij zijn carrière nieuw leven in te blazen; hij groeit uit tot een gewaardeerde spits.

6016aba885121-Altidore_2.png

Tien jaar in de toekomst in FM 11. Altidore heeft tot nu toe 130 interlands gespeeld voor de Verenigde Staten en wist daarin maar liefst 80 doelpunten te maken. Deze verwachting wist hij in het echte leven bij lange na niet waar te maken. Met het aantal interlands komt hij aardig in de buurt, momenteel heeft hij er 115. Die 80 goals heeft hij daarentegen niet gehaald, hij zit momenteel ongeveer op de helft.

Als we naar de attributen van Altidore kijken valt vooral op dat hij zich op het mentale gebied niet zo goed heeft ontwikkeld als men verwachtte in FM 11. De fysieke eigenschappen komen dan wel weer aardig goed overeen.

6016abb46b6c8-Altidore_3.png

6016abbe9a1b3-Altidore_4.png

Dennis Appiah

Na een aantal verhuurperiodes in zijn jonge jaren vertrekt Dennis Appiah in het seizoen 2012/2013 definitief naar FC Nantes. Bij de Franse club wordt de rechtsback uiteindelijk een vaste kracht en het levert hem een transfer op naar PSG. De club uit de hoofdstad heeft €7,75 miljoen over voor de diensten van Dennis Appiah. Ook bij PSG komt Appiah aan de nodige speelminuten. Je kan dus wel stellen dat hij tot nu toe een prima carrière doormaakt in het Franse voetbal.

6016abcca129a-Appiah_1.png

In het echte leven komt Appiah uiteindelijk ook bij FC Nantes terecht, maar dan wel via een aantal omwegen. Na twee seizoen voor AS Monaco in de Ligue 2 gespeeld te hebben, maakt hij transfervrij de overstap naar SM Caen. Daar speelt hij nog één jaar in de Ligue 2 want in dat seizoen weet de club ook te promoveren naar het hoogste Franse niveau. Twee jaar speelt hij nog in Ligue 1 bij SM Caen, alvorens hij de overstap maakt naar het Belgische Anderlecht. Hier staat hij drie seizoenen onder contract en in die drie seizoen weet hij tot 63 competitieduels te komen. Tegenwoordig staat hij dus onder contract bij FC Nantes.

6016abd787b8e-Appiah_2.png

In FM 11 mag Dennis Appiah tweemaal opdraven voor Les Bleus. In het echte leven heeft hij zijn debuut voor het Franse nationale elftal nog niet gemaakt en het lijkt er op dat daar op korte termijn geen verandering in gaat komen.

Ook zijn de verschillen in attributen in FM 11 ten opzichte van FM 21 aardig groot. In FM 11 valt te zien dat Appiah over goede mentale en fysiek attributen beschikt. Grote verschillen zijn te zien in het positie kiezen en de natuurlijk fitheid. We kunnen dus stellen dat Appiah de potentie die hem in FM 11 werd toebedeeld niet heeft kunnen waarmaken.

6016abe225473-Appiah_3.png

6016abf1386e7-Appiah_4.png

Sergio Araujo

De Argentijnse Sergio Araujo is in FM 11 een zeer talentvolle spits die onder contract staat bij Boca Juniors. Nadat hij zijn doorbraak in het seizoen 2011/2012 beleeft, maakt hij de overstap naar Italië. Genoa zag het zitten in de spits en maakte €5,5 miljoen over naar de Argentijnse topclub. Bij Genoa weet hij het net iets moeilijker te vinden, maar uiteindelijk weet hij toch een binnenlandse transfer te maken. Bij Inter Milan komt hij wat meer uit de verf en scoort hij zo her en der een aantal doelpunten. Een onbetwiste basisspeler zal hij er echter nooit worden, maar toch staat hij onder contract bij een Europese topclub.

6016ac048f449-Araujo_1.png

Hoe anders is het in het echte leven. Momenteel speelt Araujo in de Spaanse tweede divisie, hij staat onder contract bij Las Palmas. Het beste seizoen uit zijn carrière was het seizoen 2014/2015. In dat seizoen wist hij in 39 competitiewedstrijden 23 doelpunten te maken. Dit kunstje heeft hij tot op heden niet weten te herhalen. Nadat hij twee seizoen niet weet te imponeren in La Liga maakt hij op huurbasis de overstap naar het Griekse AEK. Hier wist hij in 2017/2018 de dubbele cijfers te behalen. Momenteel speelt hij zijn wedstrijden weer voor Las Palmas, maar een echte goalgetter is het absoluut niet geworden.

6016ac1504bf2-Araujo_2.png

In FM 11 weet Araujo momenteel tot zeventien interlands te komen, waarin hij een respectabel aantal van acht doelpunten weet te maken. Wij zien het niet meer gebeuren dat hij deze aantallen in het echte leven nog weet te evenaren.

Ook in zijn attributen zien we een flink verschil als we kijken naar FM 11 en FM 21. De technische attributen komen nog wel aardig overeen, maar de grootste verschillen zijn vooral te vinden op fysiek gebied.

6016ac203930a-Araujo_3.png

6016ac2a8db0b-Araujo_4.png

Khouma Babacar

Eén van de standaard aankopen uit FM 11 was Khouma Babacar. De jonge Senegalees kon uitgroeien tot een goede spits en was daarom zeer geliefd. Dit blijkt ook uit onze savegame, waarin hij succesvolle statistieken kan overleggen. In 2021 staat hij onder contract bij Sevilla en daar weet hij het doel zeer gemakkelijk te vinden. Sinds hij de overstap van Fiorentina naar Sevilla heeft gemaakt weet hij bijna elk seizoen meer dan tien competitiedoelpunten te maken.

6016ac3982e9a-Babacar_1.png

Als we dan naar zijn echte carrièreverloop kijken, zien we  een erg groot verschil. Na verhuurperiodes in de Serie B weet hij redelijk te presteren bij Fiorentina. 2016/2017 was het beste seizoen voor de spits in de Italiaanse competitie. Uiteindelijk maakt hij de overstap naar Sassuolo, waar hij niet weet te bekoren. Het levert hem twee verhuurperiodes op. Momenteel wordt hij verhuurd aan het Turkse Alanyaspor.

6016ac44d1dbc-Babacar_2.png

Als we de attributen van Babacar in FM 11 in 2021 vergelijken ten opzichte van zijn attributen in FM 21 zien we eigenlijk niet heel erg veel verschil. Tuurlijk zijn er wel wat attributen die iets hoger of lager uitvallen, maar over het grote geheel zien we niet heel veel schokkende dingen. Babacar zou dus beter moeten kunnen dan dat hij nu laat zien.

Qua interlands kunnen we toch wel iets schokkends constateren. In FM 11 mag hij 81 keer voor het nationale team opdraven en daarin weet hij maar liefs 80 doelpunten te maken! Hoe anders is dit in het echte leven. Babacar is tweevoudig international voor Senegal en wist daarin niet te scoren.

6016ac5298223-Babacar_3.png

6016ac5eecb9b-Babacar_4.png

Mario Balotelli

Mario Balotelli is één van de weinige, of misschien wel de enige speler die in deze serie in FM 21 een succesvollere carrière heeft dan in FM 11. In FM 11 staat de Italiaanse spits in 2021 namelijk onder contract bij Serie B-club Cittadella. Na zijn overgang naar Manchester City is hij nooit echt aan de bak gekomen bij de Engelse club, wat hem zeker niet heeft geholpen in zijn ontwikkeling. Chievo wist hem uit zijn lijden te verlossen, maar ook daar is hij uiteindelijk maar weinig aan de bak gekomen. Bij Cittadella komt hij wel weer vaker aan spelen toe, maar zijn carrière is in FM 11 allesbehalve succesvol te noemen.

6016ac6b59381-Balotelli_1.png

Ook in het echte leven hadden we in 2011 toch wel verwacht dat deze jongen wat succesvoller zou worden, dan dat hij uiteindelijk is geworden. Maar we kunnen toch stellen dat zijn carrière nog steeds succesvoller is geweest dan die in de FM 11-savegame. Na verschillende avonturen in Engeland, Italië en Frankrijk, staat hij momenteel onder contract bij Serie B-club Monza. FM 11 had dus wel gelijk; hij zou in de Serie B terechtkomen.

6016ac7724ee4-Balotelli_2.png

Wat we zien in het carrièreverloop zien we ook terug in de attributen. In FM 21 heeft Balotelli betere attributen dan in FM 11. Mentaal is hij nog steeds zwak, dat gaat ook niet meer verbeteren, maar op technisch en fysiek gebied komt hij in FM 21 toch wel beter voor de dag dan in FM 11. Ook weet hij uiteindelijk in het echte leven tot veel meer interlands en interlanddoelpunten te komen dan in FM 11.

6016ac83b1d5b-Balotelli_3.png

6016ac8eec992-Balotelli_4.png

Bekijk hier de andere delen

Deel twee.

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Laatste Artikelen