Wide centre-back in FM 22

HomeFootball Manager 2022Wide centre-back in FM 22

Auteur

Datum

Categorie

Het spelen met drie centrale verdedigers is helemaal terug van weggeweest. Hoe je die driemansverdediging kunt invullen in Football Manager bespraken we eerder. In FM22 komt er een extra rol bij, speciaal voor een systeem met 3 centrale verdedigers. De ‘Wide Centre-Back’ doet namelijk zijn intrede. 

De uitvinder

De rol is gebaseerd op het spel van Sheffield United in de vorige jaren. Met Chris Wilder als coach (inmiddels ontslagen) promoveerde het team in 2019 naar de Premier League. Daar maakte het team furore met een diemansverdediging waarvan de buitenste spelers een overlap maakten in balbezit. Deze aanvallende manier van spelen bleek moeilijk te verdedigen waardoor Sheffield United verrassend als 9de eindigde in de competitie.

De ‘Wide Centre-Back’ is dus specifiek bedoeld voor de 2 buitenste verdedigers in een driemansdefensie. De rol is beschikbaar met een verdedigende, ondersteunende en aanvallende mentaliteit. In verdedigend opzicht zal de manier van spelen overeenkomen met die van een ‘normale’ centrale verdediger. Het is in situaties van balbezit dat het echt interessant wordt.

De opties

Met een verdedigende mentaliteit zal de speler vooral achterin blijven, maar wel een bredere positie aannemen in de rug van de wingback. Vanuit die positie kan hij vervolgens een vroege voorzet geven richting het strafschopgebied.

Als je de speler een ondersteunende mentaliteit meegeeft zal hij in balbezit wat verder opschuiven op de flank om vanuit die positie het spel mee te ondersteunen. Indien er ruimte is zal hij zelfs buitenom of binnendoor oprukken tot in de meer aanvallende posities.

Vanuit een aanvallende mentaliteit zal de speler die loopacties buitenom en binnendoor veelvuldig maken. Daarnaast zal hij meer acties maken met de bal aan de voet en ook regelmatig proberen een voorzet te geven vanaf de achterlijn.

Dekking

De effectieve uitwerking van de rol kunnen we pas testen als FM22 gereleaset is. Toch lijkt het een logische en vooral ook leuke toevoeging te worden op de reeds bestaande verdedigende rollen. De interactie met de spelers rond de ‘Wide centre-Back’ zal zeer belangrijk zijn. In aanvallend opzicht moet er ruimte gemaakt worden zodat hij kan inschuiven of overlappen. Bij balverlies zal er voldoende dekking moeten zijn van bijvoorbeeld een verdedigende middenvelder om de gaten dicht te lopen en gevaarlijke counters eruit te halen.

Spelers

De nieuwe rol zal ook vragen om een zeer specifiek soort speler. Hij zal fysiek en verdedigend sterk genoeg moeten zijn om als centrale verdediger te spelen. Daarnaast zijn ook voldoende voetballend vermogen, snelheid en zelfs dribbel-kwaliteit nodig om de aanvallende impulsen succesvol te laten zijn. Op het internationale toneel lijkt een speler als David Alaba of Lucas Hernandez zeer geschikt. In de Eredivisie komen Jurrien Timber, Jordan Teze en Lutsharel Geertruida zeker in aanmerking.

De ‘Wide Centre-Back’ opent in elk geval een hele reeks aan nieuwe tactische mogelijkheden. We kunnen niet wachten om het uit te proberen.

Video

Pre-Order FM 22

Pre-Order FM 22 via Managers United! Het is goedkoper dan Steam en door via MU te bestellen steun je onze community, waardoor wij onze website en forum kunnen verbeteren. Je hebt dan ook al toegang tot de BETA-versie van FM 22.

Andere nieuwe FM 22 features

Match engine en pressing
Deadline Day
Data Hub

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen