Vrouwenvoetbal komt naar Football Manager!

HomeFootball Manager 2021Vrouwenvoetbal komt naar Football Manager!

Auteur

Datum

Categorie

Uiteraard was de timing van Sport Interactive perfect: het olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen was nog maar net gestart, of de ontwikkelaars van Football Manager brachten naar buiten dat er wordt gewerkt aan het toevoegen van vrouwenvoetbal aan het spel. Staat ons bij de release van FM2022 dan een grote verrassing te wachten? Nee, zo ver lijkt het nog niet te zijn. Wat zijn de plannen van SI?

Sport Interactive voelt de maatschappelijke plicht om meer aandacht te besteden aan het vrouwenvoetbal, dat eveneens deel uitmaakt van de mondiale voetbalwereld en in de loop der jaren steeds populairder is geworden. Het implementeren ervan in FM zal het bedrijf miljoenen gaan kosten en het zal jaren duren voordat het terugverdiend is, maar daar ligt men niet bepaald wakker van. Belangrijker is het dat het vrouwenvoetbal correct aan de game wordt toegevoegd en wij een nóg completere spelervaring krijgen.

Wanneer we de toevoeging mogen verwachten, is nog onbekend. SI geeft aan dat er zeer veel werk in zit, zeker als het in één keer goed gepresenteerd moet worden. Zo zal er een wereldwijde database met voetbalsters gecreëerd moeten worden, wat direct een interessante discussie oplevert: hoe moeten de eigenschappen (techniek, mentaal, fysiek) geïnterpreteerd worden? Bovendien blijft een vrouwenlichaam anders dan een mannenlichaam, wat van invloed is op de bewegingen van spelers. FM kent duizenden zogeheten motion captures van mannelijke voetballers, die we terugzien in de 3D-versie van de match engine. SI wil deze bewegingen niet één op één overzetten naar vrouwelijke voetballers en daarom worden er nieuwe motion captures gemaakt; iets waar men onlangs mee gestart is.

Met alleen een database vol speelsters die natuurlijke bewegingen op het veld maken ben je er nog niet. Welke competities worden toegevoegd? Wat zijn de regels van de competities? Hoe zit het met het transfer- en salarissysteem? Het is immers algemeen bekend dat er een enorme salariskloof bestaat in het voetbal tussen mannen en vrouwen. Daarbij moet natuurlijk ook gedacht worden aan de invloed van de commerciële partijen (sponsoren) en (inter)nationale voetbalbonden.

Tot slot gaat er veel werk zitten in de in-game teksten, die momenteel gebaseerd zijn op de mannelijke gender. In het Nederlands is het eenvoudig: hij wordt zijzijn wordt haar en hem wordt eveneens haar. Dit heeft geen invloed op de werkwoorden of op andere zinsdelen. Dat is echter niet bij alle talen het geval, vooral niet als die talen gebruikmaken van naamvallen die ook nog eens onderscheid maken op sekse. Voordat we er een taalkundig artikel van maken: SI verwacht zo’n drie miljoen (!) aanpassingen te moeten doen in de tekstlijnen die nu worden gebruikt.

Het moge duidelijk zijn dat het implementeren van vrouwenvoetbal in FM een proces is dat meerdere jaren in beslag gaat nemen, wat wellicht een goed signaal is. Liever een goede, realistische en uitgebreide versie dan een halfbakken toevoeging die snel wordt geïntroduceerd vanwege financiële belangen.

Hoe zou jij het vrouwenvoetbal het liefst toegevoegd zien worden aan FM? Lijkt het jou leuk om een vrouwenelftal te gaan coachen? Laat het ons weten op ons forum!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen