Vragen van de Maand: Januari

In onze rubriek Vragen van de Maand worden handige tips, nuttige vragen en onduidelijkheden over ons geliefde spel aan het licht gebracht. Deze vragen zullen gekozen worden uit de Helpdesk op ons forum, waar leden vragen kunnen stellen over Football Manager. Iedere maand presenteren we de drie nuttigste vragen aan jullie in deze rubriek. Soms zal het puur informatief zijn, maar er is zeker ook ruimte om mee te denken en andere tips en/of oplossingen te geven op bepaalde vragen. Voel je als lezer dan ook geroepen om, waar dan ook, aanvullingen te geven op de gegeven antwoorden. Dat kan op het forum, maar ook gewoon als reactie op dit artikel.

Waar letten jullie op bij de jeugdexponenten? – rickbrinkman

Forumlid rickbrinkman had de volgende vraag:
“Ik ben weer helemaal van het opleiden van jeugd en heb ook een hele mooie gids gelezen over het opleiden van jeugd. Ik zit echter met een vraagje: als bij jullie de jeugdexpontenten gespeeld hebben, letten jullie dan ook op de potentie van de speler? Waar letten jullie nog meer op, bekijken jullie zelf de wedstrijden of laat je de spelers scouten?”

Forumleden Bas2204 en jorkoo004 konden hem helpen:
“Je bedoeld de regen instroom neem ik aan? Daar kun je weinig anders dan op de verslagen af gaan. Je kan eventueel zelf nog kijken of een speler met niet zo’n hoge potentie wel op een positie kan spelen waar nog gaten liggen binnen je jeugdselectie en op basis daarvan een jeugdcontractje geven”

“Meestal hecht ik niet veel belang aan die wedstrijd. Je hebt tenslotte toch ieder jaar een jeugdelftal nodig dus laat ik gewoon mijn assistent de contracten regelen. Het meeste werk komt daarna. Ik kijk welke spelers de hoogste rating krijgen van mijn scouting en dat zijn de spelers die ik in het oog ga houden. Op het moment dat ze binnenstomen, zijn de spelers meestal 15-16 jaar. Omdat ik zeer goede faciliteiten heb, laat ik ze de eerste 2 jaar gewoon ontwikkelen binnen de club. Van het moment dat ze 16-17 jaar zijn, zet ik ze op de talentenlijst. Hierop komen dan aanbiedingen en ik accepteer enkel degene waar mijn jeugdproducten op een degelijk niveau een vaste basisplek kunnen hebben (dit is zeer belangrijk!!). Na 1 of 2 seizoenen uitgeleend te zijn geweest, kijk ik nogmaals naar hun rating en naar hun capaciteiten (hoeveel ze al gegroeid zijn) en als ze op dat moment goed genoeg zijn voor het eerste elftal, laat ik ze stilletjes aan meespelen. Uiteraard heb je steeds uitzonderingen waarbij je echt een enorm goede jeugdspeler hebt en in dat geval stroomt die bij mij bijna meteen door naar het eerste elftal!”

Forumleden Vydee en Fabian. hadden nog wat aanvullingen:
“Ik werk ongeveer op dezelfde manier. Speelminuten zijn heel belangrijk, vandaar de uitleenbeurt. Hij zal, als hij speelt, sneller stijgen in stats dan wanneer hij in je eigen jeugd blijft spelen. Uiteraard is de potentie van de exponenten heel belangrijk. Iemand met maar 1 ster potentieel, zal nooit een speler met 4 sterren worden”

“Mijn ervaring is dat uitleenbeurten niet direct bijdragen aan de groei van een speler”

Tot slot reageerde Vydee hier nog op:
“Niet altijd nee. Als je ze naar gemiddelde ploegen met een goed trainingscomplex laat trekken kunnen ze wel degelijk iets bijleren!”

Wat zijn jullie tips om van een middelmatige ploeg een rijke ploeg te maken? – jorkoo004

Forumlid jorkoo004 vroeg zich af hoe je een middelmatige ploeg met een klein budget rijk kan maken.

Forumlid en submoderator Helpdesk Fabian. kon hem helpen:
“Probeer een team langzaam op te bouwen waardoor het steeds beter wordt. Door het winnen van prijzen wordt de balans steeds hoger. De uitdaging voor jou is om daarnaast de loonkosten/transferkosten laag te houden. Voorbeeldje: als je bij Ajax een opgeleide Veltman verkoopt voor 15mil en je hebt Van der Hoorn of een ander jeugdexponent erachter, maak je snel winst met je club.”

Daarop reageerde jorkoo004 weer:
“Ik heb moeite om spelers te verkopen die nauwelijks aan spelen toekomen. Verder valt het me op dat de waarde van de spelers enorm stijgt na het winnen van de competitie of de beker. Is dit een goed moment om deze spelers dan te verkopen? En hoe kan je een degelijke speler voor een flinke som verkopen als er eerst totaal geen interesse voor hem is? Of moet je gewoon geduldig wachten op een bod?”

Wederom Fabian. reageerde hierop:
“Tsja clubs zijn vaak happiger op spelers die wekelijks spelen bij je club. Spelers op de bank, ook al zijn ze veel waard, is vaak minder interesse voor. Vaak lost het probleem zich vanzelf op als hij een paar wedstrijden speelt.

Wat je tweede punt betreft, dat ligt aan jezelf. Heb jij de juiste vervangers waarmee je het resultaat kunt evenaren, waarom zou je die speler dan niet verkopen nu z’n waarde in de lift zit. Aan de andere kant, misschien wordt ie wel nóg beter. Soms werkt het om geduldig te wachten, soms heeft uitlenen effect. Dan stijgt zijn waarde en kun je hem later verkopen tegen een nog hogere waarde!”

Kan ik een team toevoegen aan een bestaande league? – ppflanel

Forumlid ppflanel had de volgende vraag:
“Ik wil graag een team toevoegen aan een bestaande competitiestructuur, kan iemand mij hiermee helpen hoe dit moet? Graag wil ik New Zealand Knights (aanwezig in Editor) toevoegen aan de bestaande competitiestructuur van de Australische Hyundai A-League. Ben zelf niet zo handig met editor. Heb vanalles geprobeerd maar het lukt mij niet…”

Forumlid Bas2204 had het antwoord: “Het is in een huidige structuur alleen mogelijk als je een andere club vervangt door de New Zealand Knights. Je zult dus een team uit moeten kiezen en die uit de competitie moeten zetten en vervolgens de New Zealand Knights toe moeten voegen. Ik weet alleen niet of dit problemen geeft met het feit dat het team niet uit Australië komt.”

Meerdere vragen zijn ook in onze FAQ opgenomen, in het subforum Helpdesk op ons forum. Deze Frequently Asked Questions zijn hier te vinden.

CATEGORIEËN