Verborgen kosten bij contractonderhandelingen

HomeFootball Manager gidsenVerborgen kosten bij contractonderhandelingen

Auteur

Datum

Categorie

Als virtueel manager ben je vaak gericht op de harde cijfers wat betreft de financiën. Hoeveel komt er binnen aan transfers, sponsoring, kaartverkoop en prijzengeld? Hoe beter het gaat met de club, hoe hoger die inkomsten worden. Wanneer het rondom de centen goed draait, merk je dat vaak aan het bestuur. Het transferbudget wordt verhoogd en er mag meer geld worden besteed aan salarissen. Op zo’n moment, en ook daarvoor, is het zonde om de keiharde euro’s zomaar te verspillen. Eén van de grootste kostenposten is het salarishuis. De hoogste tijd om stil te staan bij het effect van een goede contractonderhandeling.

Een cursus economisch handelen

Het is april 2025 in onze game en langzaam bereiden we ons voor op het volgende seizoen. Met OH Leuven doen we momenteel bovenin mee, wat de kans groot maakt dat er vanaf juli Europese (kwalificatie)wedstrijden gespeeld gaan worden. Kortom, tijd om de selectie te versterken en uit te breiden. Voor de linksbackpositie hebben we momenteel twee spelers, waarvan eentje eigenlijk niet meer geschikt is voor het gevraagde niveau. Om die reden zoeken we een talentvolle linksachter die er volgend seizoen direct kan staan wanneer het nodig is. Via onze scouts komen we in Azerbeidzjan uit, waar een 20-jarige speler zijn doorbraak aan het beleven is.

Voor één miljoen euro is Qarabaq bereid Qeyret Eliyev te verkopen. De eerste slag is geslagen, maar de heetste strijd moet nog gestreden worden: het contract. Twee partijen zitten tegenover elkaar en willen er de meest gunstige deal uitslepen. Veelal worden de onderhandelingen gevoerd via een zaakwaarnemer, wat regelmatig een doorn in het oog van de clubs is. Eliyev wordt als veelvoudig jeugdinternational uiteraard ook bijgestaan, dus de spreekwoordelijke messen zijn geslepen: wie wint deze finale? Het eerste voorstel komt tijdens deze onderhandelingen van de zaakwaarnemer.

2041067942_1openingsbod.thumb.PNG.f403c82985cea796c085244810859254.PNG

Dit ziet er helemaal niet gek uit. We hadden een hoger startsalaris verwacht en zijn bijna verbaasd dat hij het onder de €10.000,- wil houden. Maar, wat zien we als we naar de aanvullende clausules en regelingen kijken? In een korte tijd kan het salaris snel stijgen. Sterker nog, de kans is groot dat er na één seizoen al meer dan het dubbele wordt uitgegeven aan Eliyevs salaris. We zijn namelijk van plan om de speler volgend jaar al veel wedstrijden te laten spelen. De verwachtingen die we voor het nieuwe seizoen hebben én de eisen uit het eerste voorstel zetten we in een overzichtelijke weergave:

1047301822_2kostenopeningsbod.thumb.PNG.23ff36c1ab23f883071cea04b4663002.PNG

Inclusief tekengeld en commissie blijft de transfersom rond de miljoen euro hangen; daar zal nooit veel aan veranderen. De totale, verwachte contractkosten waar we op uitkomen, vinden we echter te gortig. Hierbij zijn we ervan uitgegaan dat na elke vier maanden in het eerste seizoen de loonsverhoging wordt ingezet vanwege het gespeelde aantal wedstrijden. Meer dan vier ton voor een speler die zich sowieso nog moet gaan bewijzen bij ons? Nee, weggegooid geld en een onrealistisch bedrag als we het vergelijken met talentvolle jongens die we al onder contract hebben.

Eén clausule willen we direct vanaf: de automatische salarisverhoging. Daar komen de meeste kosten vandaan, dus de clausule wordt verwijderd en uitgesloten van verdere onderhandelingen. De zaakwaarnemer ziet er niet uit als een geduldig onderhandelaar. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden. De meeste zaakwaarnemers zitten naar ons idee om één reden in dit vak: geld verdienen. Wat als we zijn commissie iets opschroeven en alle overige getallen verlagen? Om zogenaamd tegemoet te komen aan de verloren inkomsten, voegen we nog wel een doelpuntenpremie toe. €20.000 als hij er twintig inlegt. Als linksback welteverstaan, in ongeveer dertig verwachte wedstrijden. Wat zijn we toch gul.

1059407067_2tegenbod.thumb.PNG.8b5907911f39edafc73d0abea0482aaf.PNG

De bal ligt weer bij de tegenpartij. Met ons voorstel hadden we verwacht dat de salariseis omhoog zou gaan. Er is immers geen automatische verhoging meer en het startbedrag hadden we zelfs naar beneden bijgesteld. Een maandsalaris van €10.000 hadden we als maximum in gedachten; een mooie opsteker dat er duizend euro minder geëist wordt. Ook de andere premies zijn gestegen in het tegenbod, maar liggen toch lager dan het openingsbod.

1078940263_3reactie.thumb.PNG.57a0a9ba6abf448221a63dda0ad473c5.PNG

We zijn redelijk tevreden en volgens de zaakwaarnemer zitten we dicht bij een akkoord. Wel zouden hij en zijn speler het prettig vinden als we de speler een salarisverhoging aanboden na een x-aantal wedstrijden. Daar gaan we absoluut niet aan beginnen. Sterker nog, van het percentage jaarlijkse loonsverhoging kan ook nog wel wat afgesnoept worden. Tien procent wordt vijf procent. Om aan te geven dat we wel serieus zijn, gaan we akkoord met het voorgestelde salaris van €9.000,-. Als dank bevriezen we dit onderdeel – dat kunnen ze niet meer opkrikken. Met weer een verlaging van de aanvullende premies en 250 euro extra voor de zaakwaarnemer doen we het nieuwe tegenbod:

1857728699_4tegenbod.thumb.PNG.4a2161be4fd8a71a3283a0fe99f82fb2.PNG

Waren we nou zelfs nog te aardig? Waar we een nieuw, en misschien ook wel ongeduldig volgende voorstel hadden verwacht, blijkt dat de tegenpartij akkoord gaat met ons laatste bod. Bijna balen we, want hadden we hier niet nog meer financieel gewin uit kunnen slepen? Ongetwijfeld, maar aan de andere kant willen we geen speler die zich minder gewenst voelt en is het fijn om op goede voet verder te leven met een zaakwaarnemer; je weet nooit wanneer dat weer van pas komt.

1353583830_5reactie.thumb.PNG.5347c9c58f8ab31e73a9fb464e2fc4c5.PNG

Door naar de hamvraag: hoeveel geld hebben we uiteindelijk weten te besparen op basis van de hierboven beschreven contractonderhandelingen. Het overzicht wordt opnieuw ingevuld en de procentuele dalingen ten opzichte van het openingsbod worden berekend. Op de totale koste besparen we 13%. Dat is niet gek, want aan de transfersom viel niets meer te doen. Kijkend naar de contractkosten, dus de kosten van het salaris inclusief premies en loonsverhogingen, zien we dat dit bedrag met meer dan veertig procent gedaald is. Dat staat voor een bedrag waar we nog een speler voor zouden kunnen contracteren.

2070786490_6kosteneinde.thumb.PNG.40f811c1ee8a260e041171f8abebab99.PNG

Conclusie

Duidelijk is geworden dat er veel geld bespaard kan worden via zorgvuldige contractonderhandelingen. Elke club, groot of klein, krijgt jaarlijks te maken met nieuwe spelers en met meerdere contractverlengingen. In dit voorbeeld hebben we slechts één speler behandeld. Ga eens na wat het op financieel gebied zou betekenen als elke onderhandeling slim wordt aangepakt. Op jaarbasis scheelt dit miljoenen voor een middelgrote club.

De kunst zit hem in het geduldig zijn. Zeg soms iets toe, wees toeschietelijk, maar vergeet niet om de grootste kosten omlaag te halen: automatische salarisverhogingen, ontsnappingsclausules en het salaris zelf. Tekenpremies lijken soms hoog, maar in verhouding met de totale kosten vormen zij slechts een fractie van het geheel. Denk economisch en beperk de kosten. Zo houd je geld over voor andere ontwikkelingen op de weg naar wereldfaam.

Andere Football Manager hulpgidsen

Een club maken in Football Manager
Het karakter van een speler
Logos, Faces en Kitpacks toevoegen aan FM
Duitsland en Japan speelbaar maken in Football Manager
Grote talenten uit eigen jeugd voortbrengen

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen