Uitdaging van de week: op jacht naar de eerste ster

HomeFootball Manager 2022Uitdaging van de week: op jacht naar de eerste ster

Auteur

Datum

Categorie

Sommige clubs hebben er al meerdere van verzameld, terwijl elders supporters jarenlang moesten wachten op het binnenhalen ervan: een ster op het shirt, precies boven het logo. Zo draagt Ajax er sinds enkele jaren drie – een aantal waar met smart op werd gewacht – en prijkt op het shirt van Feyenoord al geruime tijd één ster. In Europa zijn er echter meerdere clubs die nog één kampioenschap zijn verwijderd van de eervolle toevoeging. Weet jij zo’n club te helpen?

De uitdaging

Deze week is de uitdaging al snel duidelijk: bezorg een van onderstaande clubs de eerste ster. Met andere woorden: zorg dat de club het tiende landskampioenschap uit de historie behaalt. Het zijn allemaal clubs die op het randje van deze prestatie staan, al is het niet over een makkelijke stap. Hoe moeilijker in onze ogen de uitdaging is, hoe meer punten je ervoor krijgt om toe te voegen aan het algemeen klassement.

10 punten: Everton en Olympique Marseille

We starten met twee clubs waarvan we denken dat ze een serieuze uitdager kunnen vormen van de huidige topclubs in de betreffende competitie. Everton leeft al jaren met de droom om eindelijk de aansluiting bovenin te vinden en spendeerde het afgelopen decennium tientallen miljoenen om die droom te verwezenlijken. Opvallend genoeg zit de grote buurman, Liverpool, ook dicht bij een nieuwe ster: een volgend kampioenschap betekent de twintigste titel voor The Reds. De mannen in het blauw wachten echter al sinds 1987 op een nieuwe eindoverwinning in wat tegenwoordig de Premier League heet.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw was Olympique de Marseille een ploeg waar je in Europa niet omheen kon. Na landskampioenschappen in 1990, 1991 en 1992 werd in het jaar 1993 zelfs de Champions League gewonnen; een wereldprestatie voor de Zuid-Fransen, die op dat moment ‘slechts’ acht landstitels in hun bezit hadden. In 2010 volgende nummer 9, maar sindsdien lukt het niet meer om de troon te bestijgen in de League 1. In 2011, 2013 en 2020 werd nog een tweede plek gepakt, maar ondertussen lijkt zelfs dat een loodzware opgave te zijn. Zal het oppermachtig ogende PSG snel verslagen worden, zodat L’OM eindelijk een ster mag dragen?

image.thumb.png.a14753cdfb2bf1b52efb66073392eeae.png

Het palmares van Olympique Marseille

25 punten: Genoa en FC Admira Wacker Mödling

Door met twee clubs waar we net iets meer tegenstand verwachten op de weg naar de tiende titel. Om te beginnen Genoa, de prachtige traditieclub uit La Superba: Genua. We schreven zojuist dat Everton al wat jaren wacht op nieuw succes. Dat verbleekt echter wanneer je erachter komt wanneer Grifone voor het laatst kampioen van Italië werd. In het jaar 1924 konden de supporters voor het laatst een titelfeest op het hoogste niveau vieren, dus de kans is groot dat er vrijwel geen mensen meer in leven zijn die zich deze prestatie nog herinneren. Tijd om nieuwe herinneringen te creëren!

Toegegeven, zeggen dat Admira Wacker Mödling met één extra titel een ster op het shirt mag naaien, voelt enigszins als valsspelen. Onder de huidige naam mogen de Admiraner namelijk acht titels dragen, wat te maken heeft met de fusie tussen Admira Vienna en Wacker Vienna. Dit gebeurde in 1997 en de enige titel van Wacker Vienna werd niet meer meegerekend. De club speelt in de Bundesliga, maar kent veel concurrentie en wordt allerminst gezien als een titelkandidaat.

image.png.381b4554acdbbaa0b13878cbb70c66cd.png

Het palmares van Genoa CFC

50 punten: FC Nürnberg en Fredrikstad FK

Voor het maximaal aantal punten in deze challenge ga je aan de gang met een club die actief is op een lager competitieniveau. Je hebt de keuze tussen een Duitse en Noorse clubs. Der Club, zoals men de 1. FC Nürnberg ook wel tracht te noemen, wacht sinds 1968 op de tiende titel in de clubhistorie. De vereniging uit Neurenberg kende op sportief gebied een zeer roerige geschiedenis. Het seizoen na het laatste kampioenschap degradeerde Nürnberg prompt naar de 2. Bundesliga en sindsdien gaat het op en af, met een degradatie naar de Regionalliga in 1996 als absoluut dieptepunt. Dat het snel kan gaan in het voetbal, werd vervolgens des te meer duidelijk, want twee seizoenen later zagen we weer een bekende naam terug in de 1. Bundesliga. Sinds het seizoen 2019-2020 speelt de club op het tweede niveau, dus de weg naar de eerste ster is alleszins geplaveid.

Ook in Noorwegen vinden we een voetbalclub met een rijke en onstuimige geschiedenis. Fredrikstad FK stond aan de bakermat van het Noorse voetbal en kende met name na de Tweede Wereldoorlog een uitermate succesvolle periode met zeven titels in twaalf jaar tijd. De andere twee successen dateerden van voor de oorlog. Kortom, ook voor FFK wordt het de hoogste tijd om het tiental te voltooien, maar net als bij FC Nürnberg is dit niet binnen één seizoen geregeld. De Noorse formatie speelt momenteel in de 1. Divisjon, het eerste niveau onder de Eliteserien.

image.png.4ae1767183a47f2061b778f3b210be81.png

Het pamares van 1. FC Nürnberg

Klaar om een van deze zes teams aan de eerste ster te helpen? Succes en deel vooral je voortgang en eindresultaat!

Andere Football Manager 2022 uitdagingen

De armste club van FM
De vloek van Guttmann
Bètablokken met Newcastle

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen