Uitdaging van de week: de vloek van Guttmann

HomeFootball Manager 2022Uitdaging van de week: de vloek van Guttmann

Auteur

Datum

Categorie

Eindelijk, FM22 heeft zijn volledige release gewend en over de hele wereld worden weer fanatiek tactieken, trainingen en shortlists samengesteld. Om nooit om inspiratie verlegen te zitten, biedt Managers United je elke week een afwisselende uitdaging. De ene keer zal dit een korte, eenvoudige klus zijn, maar het zou zomaar kunnen dat er een pittige meerjarencampagne in het verschiet ligt. Deze week duiken we het verleden in: kan de vloek van Guttmann opgeheven worden?

De geschiedenis

‘Zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese finale winnen.’ Was getekend: Béla Guttmann, de Hongaarse voetbaltrainer die tussen 1959 en 1962 actief was bij Benfica. Zijn aanwezigheid bij de Portugese club was een ongekend succes. In 1961 werd voor het eerst in de clubhistorie een Europese prijs gepakt, de Europacup I, door Barcelona met 3-2 te verslaan in de finale. Een jaar later werd de cup opnieuw gewonnen, nu door het schier onverslaanbaar geachte Real Madrid met 5-3 aan de kant te schuiven, sterspeler Ferenc Puskas in vertwijfeling achterlatend. Met de twee absolute hoofdprijzen op zak en overigens ook nog twee landstitels, besloot Guttmann dat hij een verbeterd contract verdiende. Het bestuur weigerde mee te werken aan een salarisverhoging, waarop de coach direct zijn ontslag indiende en de inmiddels legendarisch geworden woorden uitsprak.

De uitdaging

We leven nu bijna zestig jaar later. De vloek heeft standgehouden. Benfica speelde in die jaren maar liefst acht Europese finales. Stuk voor stuk werden ze verloren en de vloek van Guttmann bleef rondspoken bij de club. De uitdaging is dan ook logisch: doorbreek de vloek en bezorg Benfica weer een Europese prijs.

De club

Sinds 1904 kunnen voetballiefhebbers uit Lissabon genieten van Sport Lisboa e Benfica, al was het even wachten tot er ook gejuicht kon worden om een prijs. Die volgde in 1936 met het winnen van het landskampioenschap. In de decennia die volgden groeide Benfica uit tot de grootste en meest succesvolle club van het land. Onder leiding van legende Eusébio werden de prijzen in de jaren ’60 en vroege jaren ’70 zelfs aaneengeregen. Met 37 landstitel is de club nog altijd recordkampioen van Portugal. Het afgelopen seizoen eindige O Glorioso als derde, achter Sporting Portugal en FC Porto, waardoor de club zich plaatste voor de voorrondes van de Champions League.

image.png.59cce95ec91408331c6361616abc2e4d.png

De selectie kenmerkt zich als een mix van ervaring en talent met in alle geledingen veel voetballend vermogen. Met Nicolás Otamendi, Julian Weigl en Rafa staan er in het Estádio da Luz een aantal topspelers op het veld, terwijl ook namen als João Mario en Lucas Verissimo niet uitgevlakt mogen worden. Vanuit de jeugdelftallen zit er eveneens veel goeds aan te komen. Zo is Morato als centrale verdediger al toegelaten tot de eerste selectie en wordt er van de jonge Rafael Luis en Hugo Félix verwacht dat zij uit kunnen groeien tot dragende krachten op het middenveld. Tot slot beschikt Benfica met de zestienjarige André Gomes over een toptalent als keeper.

Puntentelling

Nieuw dit jaar op ons forum is de puntentelling in de uitdagingen-en-challengesomgeving. Kijk ook vooral eens welke grotere uitdagingen er nog meer beschikbaar zijn en hoeveel punten je daar als user kunt scoren! Voor de uitdaging van de week kun je telkens 10, 25 of 50 punten verdienen. Hieronder zal toegelicht worden hoe je aan deze punten komt:

10 punten: win een Europese prijs met Benfica
25 punten: win de Champions League met Benfica
50 punten: realiseer de ‘treble’ met Benfica: kampioenschap, beker en Champions League

De challenge hoeft niet per se in het eerste seizoen gehaald te worden, zo lang de vloek maar voor 2062 verbroken wordt, anders wint Guttmann alsnog… Let wel: het seizoen waarin je de eerste Europese prijs pakt is het seizoen waarin je de challenge afrondt.

Lukt het jou om de vloek van Guttmann te verbreken? Deel je voortgang en uitslagen vooral in het daarvoor bestemde topic op ons forum!

Andere Football Manager 2022 uitdagingen

bètablokken met Newcastle

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen