Uitdaging van de week: de armste club van FM

HomeFootball Manager 2022Uitdaging van de week: de armste club van FM

Auteur

Datum

Categorie

Nee, deze challenge gaat niet over FC Barcelona, al had dat een prima keuze kunnen zijn wat betreft de doelstellingen van deze uitdaging. We gaan deze week namelijk aan de gang met een club waar het financieel eveneens een enorme rotzooi is. Wie dacht dat het aan de Oost-Spaanse kust kommer en kwel was, zou vergeten kunnen zijn dat we ook dichter bij huis een club kennen waar de cijfers de laatste jaren dieprood kleurden: FC Schalke 04.

De uitdaging

‘217 miljoen euro schuld!’, kopten de Duitse kranten, nooit vies van een opgeklopt schandaal. Hoe heeft het zo ver kunnen komen met de die Königsblauen? De leidende conclusie hierin is dat de club uit Gelsenkirchen aan zijn eigen ambities ten onder is gegaan. Te graag wilde men de aansluiting met de Duitse top weten te behouden en recordkampioen Bayern voorbijsteken. Onverantwoorde risico’s, dure spelers, mislukte deals en een rampzalige degradatie naar de 2. Bundesliga maakten de club bijna bankroet. We richten ons daarom tot de volgende uitdaging: maak van Schalke 04 weer een financieel gezonde club.

De club

In het midden van het Ruhrgebiet werd in 1904 de voetbalclub Westfalia Schalke opgericht. In de regionale liga’s en naverwante competities deed de club het al snel goed, al gooiden twee wereldoorlogen roet in het eten als het om de continuïteit van het voetbal ging. Logischerwijs was dat twee meerjarige periodes bijzaak. Toen in 1963 de Bundesliga werd opgericht, waren de mannen uit Gelsenkirchen direct van de partij. In de jaren 1972 en 1977 werd zelfs bijna het eerste landskampioenschap behaald, maar verder dan een tweede plaats kwam Schalke niet. Hetzelfde gebeurde in 2001, 2005, 2006, 2010 en 2018. Dit alles tot groot vermaak van de supporters van aartsrivaal Borussia Dortmund, die hun geluk niet op kunnen dat de Schweinen nog nooit een titel hebben gepakt.

image.png.e11ed8170dcf653cbba56565677bc7cd.png

De spottende bijnaam die de Dortmunders hebben bedacht, komt overigens van de periode waarin Schalke in vleeskoning Clemens Tönnies zijn voorzitter en grootste financier kende. Na een periode van financiële wanorde en uiteindelijk ook tegenvallende resultaten stapte de omstreden ondernemer na bijna twee decennia op. Aan de nieuwe voorzitter de schone taak om Schalke er weer bovenop te helpen.

De financiën

Met een torenhoge schuld degradeerde Schalke in 2021 naar de 2. Bundesliga, waarin het op moment van schrijven een vijfde plaats bekleedt, onder clubs als Darmstadt en Regensburg, maar boven HSV en Hannover. Financiële middelen zijn er op dit moment amper. Bij aanvang van een game in FM kleurt de balans bijna 64 miljoen euro in het rood, is het salarisbudget van 1,4 miljoen bijna volledig benut en is er een enkele cent beschikbaar voor transfers. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de club ook nog een openstaande schuld van 190 miljoen euro, waar maandelijks 675 duizend euro van moet worden afgelost.

image.thumb.png.2bad3fe9b55601dad47a572df0774695.png

Puntentelling

Nieuw dit jaar op ons forum is de puntentelling in de uitdagingen-en-challengesomgeving. Kijk ook vooral eens welke grotere uitdagingen er nog meer beschikbaar zijn en hoeveel punten je daar als user kunt scoren! Voor de uitdaging van de week kun je telkens 10, 25 of 50 punten verdienen. Hieronder zal toegelicht worden hoe je aan deze punten komt:

  • 10 punten (beginner): laat de rode balanscijfers van Schalke 04 binnen één seizoen verdwijnen.
  • 25 punten (gevorderd): laat de rode balanscijfers van Schalke 04 binnen één seizoen verdwijnen én win de 2. Bundesliga.
  • 50 punten (expert): laat de rode balanscijfers van Schalke 04 verdwijnen zonder een speler voor meer dan 2,5 miljoen euro te verkopen én zorg ervoor dat de openstaande schuld in één keer zou kunnen worden afbetaald. Hier mag meerdere jaren over gedaan worden.

Ben je klaar om met het huishoudboekje van Schalke 04 aan de slag te gaan? Succes en deel vooral je voortgang en eindresultaat!

Andere Football Manager 2022 uitdagingen

De vloek van Guttmann
Bètablokken met Newcastle

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen