Tsjechië

Introductie

Het land van…
 
Tsjechië, het land van de roma, Slovaken, Duitsers, Polen en Tsjechen.
Het land waar politiek leiders met elkaar vechten.
Het land waar een vust bier een Wibra prijs heeft,
En waar Nedved nog om nationale eer geeft.
Waar de Donau flowt als een rapper,
Waar En waar Brückner beschouwd wordt als voetbal-wetenschapper.
Poborsky is er nationale held en Petr Cech de duurste man is op het veld.
Waar Jan Koller goaltjes steelt als een dief, en Galasek de schakel is in het collectief.
Waar Rosický, Cerny en Baros in Engeland spelen, en Marek Heinz de assists kan uitdelen.

 

Tsjechië ligt in Oost-Europa en maakte deel uit van het Oostblok, voorheen bestond samen met Slowakije uit Tsjechoslowakije. In 2004 werd het lid van de Europese Unie, wat aangeeft dat het land steeds Westerser wordt. Tsjechië is bijna 2x zo groot als Nederland, en 63% van de mensen woont er in steden, tegenover 41.5% in Nederland.

Sterkte van het land
Tsjechië bevindt zich vaak in een goede positie voor de kampioenschappen. Ze hebben een fysiek sterke ploeg die bereid is om te vechten. Toch zijn ze vaak geen topfavoriet waardoor ze lekker de wedstrijd ingaan. Op continentaal niveau kunnen ze zich met elke topnatie meten. Ze doen niet onder voor Nederland, Spanje, Italië ed. Op wereldniveau is dit niet anders, in feite zijn er gewoon veel landen die aanspraak maken op de titel. Het feit dat ze 4e staan op de wereldranglijst geeft wel aan dat het een van de sterkste elftallen is.

Historie
Welke prijzen behaalden de Tsjechen dan, als ze zo goed zijn?
Op 30 juni ’96 in het Wembley stadion stond Tsjechië in de finale tegen Duitsland, de wedstrijd stond lange tijd 1-1. Duitsland maakte een golden goal waardoor ze dus 1-2 wonnen. In 2004 kwamen ze tot de halve finale, maar was Griekenland met 1-0 (‘105, Dellas) te sterk voor ze. Dit is het enige echte resultaat dat ze geboekt hebben onder de naam Tsjechië, hiervoor was het Tsjechoslowakije.
Hebben ze daar dan wel grote prijzen mee gepakt?
Op het allereerste EK in 1960 werden ze 3e, in 1980 worden ze wederom 3e.
In 1934 verliezen ze de WK finale van Italië en worden ze 2e. In 1962 verliezen ze wederom de finale, maar dit maar van Brazilië.

Verwachting van de bond
De verwachting van de bond is simpelweg dat je je met gemak plaatst voor het WK. Met nog maar 4 wedstrijden voor de boeg tegen Finland, Armenië , Roemenië  en Nederland moet dat lukken.

Stadion
Het Tsjechische elftal speelt zijn wedstrijden in:

Na Stinadlech – Teplice (hoofdstadion)

Letna (Toyota Arena) – Ac Sparta Praha

Evzena Rosického – Sk Slavia Praha

Bazaly – FC Baník Ostrava

Beste spelers
Te beginnen met Petr Cech, deze doelman met een waarde van 20.5 miljoen voetbalt bij Chelsea. Hij is zonder twijfel een van de beste keepers op aarde.

De grootste speler die Tsjechië rijk is, is Karel Poborksy, deze nationale held heeft 105 interlands op zn naam staan en heeft een behoorlijke geschiedenis. Van Ceske Budejovice promoveerde hij naar Sparta Praag (waar hij misschien wel zn beste tijd beleefde). Na 3 seizoenen mocht hij naar Lazio, van Lazio ging hij naar Benfica. Ook ManUtd en wat andere clubs heeft hij nog even aangedaan. Voordat hij met pensioen gaat is hij eerst nog terug gegaan naar Ceske Budejovice gespeelt, de club waar alles is begonnen.

De 32 jarige Jan Koller is een geweldenaar. Koller kan goed afronden met de voet, maar nog beter dmv koppen. Hij is een ijzersterke grote beer, die wel wat langzaam is. In 63 interlands maakte hij 38 doelpunten, wat mooie cijfers zijn.


Jan Koller in actie zoals hij het graag doet: met zijn hoofd

De op de linkerkant multi-inzetbare Marek Jankulovski moet ook even geroemd worden. Met zijn sublieme passing en voorzet, snelheid en uithoudingsvermogen is hij een explosieve linksback of mid.

Als 5e en laatste wil ik Pavel Nedved natuurlijk bespreken. PSV had deze middenvelder een contract aangeboden welke ondertekend was vóór het EK in 1996. Tsjechië kwam hier in de finale en de Italiaanse, Spaanse en Engelse clubs zagen nu ook hoe goed hij was. Lazio boodt voor hem een groot bedrag en Nedved & Co hadden schijt aan het contract van PSV.
Nedved is uitgegroeit tot een van de beste middenvelders ter wereld. Hij heeft een vechtersmentaliteit, wil er elke wedstrijd weer 200% voor gaan. Naast dat heeft hij een uitstekende techniek en een krachtig schot in de benen. Doe daar een groot loopvermogen bij , en je hebt Pavel Nedved.

Grootste talenten
De opvolger van Jan Koller is in de maak. Misschien niet hetzelfde type speler, maar wel een goede spits. Vaclav Sverkos heb ik het dan over. De 21 jarige Tsjech speelt bij Herta bsc en is fysiek erg sterk. Naast dat is hij een killer, die ook nog redelijk kan koppen.

Tomas Sivok is een talent dat nog op vaderlandse bodem rondloopt. De 21 jarige verdedigende middenvelder van Sparta Praag zou nu al een goede vervanger voor Tomas Galasek zijn, waarvan het zijn laatste WK is. Sivok heeft een goed positie- en dekspel. Hij kan goed koppen en tackelen, dus verdedigend zit het wel snor. Mentaal is hij erg sterk en aanvallend heeft hij een goed afstandsschot in huis.

Als we toch in de lijn der opvolgers denken zou Martin Latka wel eens Repka op kunnen volgen. Latka is 20 jaar oud en heeft veel kracht, lengte en een goede tackle en mandekking in huis. Absoluut een talent.
 
Beste selectie
Een selectie, zoals je zou kunnen spelen:
DM: Cech
DL: Mares
DC: Hübschman
DC: Grygera
DR:  Pospech (in de toekomst Michal Svec)
DMC: Sivok
ML: Jankulovski
MC: Nedved
MC: Heinz (Rosický)
MR: Poborsky
AC: Koller

Beste opstelling
Aanvallend spelen, Sivok of Galasek zijn goede schakels naar het middenveld en de vleugelspelers zijn ook goed. Wat afstandsschoten proberen, want daar zijn alle middenvelders goed in. Zet Koller als targetman neer, en laat de toevoer naar zn hoofd komen.
 
Spelplezier
Het Tsjechisch elftal is een elftal met voor mij persoonlijk een aantal helden. Een aantal hiervan kunnen nog 1 groot toernooi meespelen, en ze hebben nog nooit wat gewonnen met Tsjechië. Het is een eer voor mij om te zorgen dat ze dat wel doen!

CATEGORIEËN