Totaalvoetbal komt dichterbij!

Na het mislopen van het EK 2016 wordt de schreeuw om ‘mannelijk voetbal’ steeds harder in Nederland. Het vroegere Totaalvoetbal lijkt steeds verder weg te zijn. Voor de liefhebbers van deze speelstijl is er echter hoop. Jarenlang was het onmogelijk om het op de juiste manier toe te passen in Football Manager, maar door een verandering in de match engine lijkt dit wel te gaan lukken in FM16. We zullen eens bekijken wat er in de nieuwe versie mogelijk is geworden.

Totaalvoetbal of Hollandse School is een term die vrijwel iedere Nederlandse voetballiefhebber kent. In de voetbaljaren van Johan Cruijff gold deze speelstijl als zeer revolutionair en het leidde ons bijna naar een wereldtitel. Het is een zeer dynamische speelstijl die uitgaat van een ijzersterk positiespel en maximale pressing op de tegenstander. De basis is een 4-3-3 formatie, waarin één van de centrale verdedigers (de libero) in balbezit doorschuift naar het middenveld. Zodoende moet er een overwicht op het middenveld ontstaan. Voor meer informatie verwijs ik jullie naar een artikel van P.Paulusma, voor bewegende beelden is dit filmpje aan te raden.

Er zijn door de jaren heen veel pogingen gewaagd om het Totaalvoetbal te vertalen naar Football Manager. Immers, zo’n dominante speelstijl zou ook moeten kunnen werken in FM. Het liep echter spaak op een onmisbaar onderdeel van de speelstijl: de inschuivende verdediger. Of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Je kon een speler wel de rol ‘libero’ geven, maar echt inschuiven om tot een 3-4-3 formatie in balbezit te komen, was onmogelijk. Hierop werden de eerdere pogingen om Totaalvoetbal te creëren in FM veelal gestaakt. De bèta van FM16 geeft echter goede hoop dat dit eindelijk gaat werken, want de libero schuift nu daadwerkelijk in.

Om jullie een beeld te geven van de inschuivende verdediger is er een wedstrijd gespeeld in onderstaande formatie. Er is nog niet specifiek over het toepassen van Totaalvoetbalnagedacht, de formatie en tactiek vormden slechts een eenvoudige basis. Het is voor nu vooral belangrijk om de verschillen tussen de voorstopper en de libero in beeld te brengen.

De formatie

Nu rest de vraag, wat was het resultaat op het veld? Op het eerste gezicht is het vrij positief, zeker als ik het vergelijk met de voorgangers van FM16. Hieronder zien jullie twee screenshots. Ten eerste een screenshot waarin de tegenstander, ADO Den Haag, in balbezit is. Hierin is te zien dat de libero, in dit geval Bazoer, duidelijk positie inneemt achter voorstopper Heitinga. Op het tweede screenshot is de bal in ons bezit. Hier is duidelijk zichtbaar dat Bazoer de ruimte tussen Heitinga en de twee centrale middenvelders heeft ingenomen. Zodoende is er een 3-4-3 formatie ontstaan.

Alberg (ADO) in balbezit, Bazoer neemt plaats achter Heitinga
Schöne in balbezit, Bazoer schuift door

Ook in de statistieken worden de verschillen tussen beide centrale verdedigers duidelijk. Zo verstuurde de libero het dubbele aantal passes, kwam hij tot twaalf intercepties tegenover drie van de voorstopper en hij kwam zelfs tot een doelpoging uit open veldspel. De thermografische kaarten van beide verdedigers brengen het verschil het duidelijkst in beeld. Daar waar Heitinga vrijwel alleen op eigen helft en rond de middencirkel actief was, liet Bazoer zich veelvuldig gelden op het middenveld.

Thermografisch kaart van de voorstopper
Thermografische kaart van de libero

Speelde de libero precies zoals hij hoort te spelen? Nee, er waren zeker verbeterpunten. Hij schoof regelmatig in, maar liet dit ook meermaals na. Oorzaken kunnen gezocht worden in het niet bekend zijn met de liberopositie van Bazoer en het ontbreken van de favoriete actie ‘rukt op wanneer mogelijk’. Tevens was het slechts een eerste test. De spelers waren nog niet bekend met de formatie en de formatie en instructies zijn nog verre van ideaal. Het belangrijkste is dat de mogelijkheid om met een inschuivende libero te spelen er eindelijk lijkt te zijn, waardoor de discussie over het vertalen van Totaalvoetbal naar Football Manager weer kan beginnen. Deze discussie kun je hier vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here