Tips om een nieuw stadion te laten bouwen

HomeFootball Manager 2021Tips om een nieuw stadion te laten bouwen

Auteur

Datum

Categorie

Als je ervan houdt om langere saves te draaien in Football Manager, dan is er de mogelijkheid dat er een tijd komt dat je stadion niet meer toereikend is voor de ambities van je club. De ideale oplossing zou zijn dat het stadion uitgebreid wordt, of dat er zelf een heel nieuw stadion gebouwd wordt. We gaan hier wat dieper op in in deze gids.

Disclaimer: deze gids is geschreven met informatie vanuit onze partner FMI. Klik hier voor de link naar het Engelstalige artikel.

Basisregel: 25 jaar

Voor dat je een nieuw stadion kan laten bouwen moet het oude stadion minimaal 25 jaar oud zijn. Deze datum reset zich ook wanneer je je stadion hebt laten verbouwen. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als het stadion niet meer groot genoeg is voor de competitie waarin je speelt. Maar in de meeste gevallen geldt de 25 jaar regel.

Details over het stadion kun je vinden door naar je faciliteiten te gaan, of door op de stadionnaam te klikken.

Voorwaarden

Het gaat lastig worden om het bestuur te overtuigen om een nieuw stadion te bouwen. Er zitten een aantal voorwaarden aan, voordat het bestuur het wil overwegen. De volgende voorwaarden zijn hieraan verboden:

  • Goede financiële situatie
  • Loyaliteit & vertrouwen
  • Het uitverkopen van het huidige stadion

Financiële situatie

Het bouwen van een nieuw stadion gaat niet goedkoop zijn. Bij een groot stadion dat rond de 50.000 zitplaatsen heeft kunnen de kosten al snel oplopen tot €400 miljoen. Kleinere stadions kosten natuurlijk minder, maar komen ook weer met meer beperkingen dan grote stadions. Je dient dus goed te overwegen of nu de juiste tijd is om een nieuw stadion te laten bouwen, of dat je wacht tot je een wat meer zekere financiële situatie hebt.

Loyaliteit & vertrouwen

Je gaat aardig bedrogen uitkomen als je denkt dat het bestuur op je eerste werkdag al een verzoek gaat goedkeuren voor het bouwen van een nieuw stadion. Je moet zorgen dat je eerst het vertrouwen van het bestuur wint. Dit kun je doen door wedstrijden te winnen, prijzen te pakken en vriendelijk te blijven richting het bestuur. Gestaag zal het vertrouwen toenemen.

Loyaliteit is erg belangrijk bij het winnen van vertrouwen. Als je een clubhopper bent ga je niet makkelijk het vertrouwen van het bestuur winnen. Als je inmiddels bent uitgegroeid tot het favoriet personeel of zelfs tot clublegende, dan maak je een veel grotere kans dat het bestuur je verzoek goedkeurt.

Pro tip: bij een sollicitatie van een nieuwe club kun je het bestuur eisen om een nieuw stadion te bouwen als ze je willen aannemen. Wees er echter wel bewust van dat je een grote reputatie als manager moet hebben, voordat het bestuur hiermee in zee gaat. Doe je dit met een kleine reputatie, dan kun je wel gedag zeggen tegen die nieuwe baan.

Uitverkopen van het huidige stadion

Goed, je beschikt nu over die goede financiële situatie en je pakt die prijzen keer op keer met de club. Echter is er nog een factor die meespeelt. In hoeverre verkoop je je huidige stadion uit? Als je tijdens wedstrijddagen maar 80% van de stoeltjes bezet hebt, dan gaat het bestuur echt nog niet denken aan het bouwen van een nieuw stadion. Zorg er dus voor dat je eerst alle stoeltjes geruimere tijd uitverkoopt. Je kunt meer mensen naar het stadion lokken door wedstrijden te winnen en prijzen te pakken. De reputatie van de club zal hierdoor stijgen, wat weer zorgt voor meer toeschouwers en een grotere kans op een uitverkocht stadion.

Geef niet op!

Het kan frustrerend zijn dat je verzoek elke keer door het bestuur wordt afgewezen. Het kan ook maar zo zijn dat de gemeente het niet toelaat om een nieuw stadion te bouwen. Blijf het in dit geval gewoon proberen! De aanhouder wint.

Je kunt een nieuw stadion aanvragen door naar de clubvisie te gaan. Kies bestuursverzoek indienen > stadion > nieuw stadion bouwen.

Andere Football Manager hulpgidsen

Tips om blessures te voorkomen
Wonderkids vinden in FM
Lower League Management in FM
Instellen van een salarisplafond in FM
Tien tips voor de beginnende FM-speler

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen