Tips om blessures te voorkomen in FM

HomeFootball Manager 2021Tips om blessures te voorkomen in FM

Auteur

Datum

Categorie

In deze gids geven we je tips om blessures tot een minimum te beperken. Sommige tips zullen erg logisch klinken, desondanks vinden we het toch handig om deze te benoemen. Dat de tips logisch zijn, wil niet zeggen dat ze altijd goed worden toegepast in Football Manager. Deze gids gaat er niet voor zorgen dat je nooit meer last hebt van blessures in Football Manager. Ze horen nu eenmaal bij de sport. Echter door deze tips in acht te nemen, kun je het risico wel verminderen.

Disclaimer: deze gids is een vertaling van onze partner FMI. Voor de link naar het originele artikel klik je hier.

Verkoop blessuregevoelige spelers

De eerste tip die we je geven is het verkopen van blessuregevoelige spelers. Blessuregevoeligheid is een verborgen attribuut, die je alleen kan zien via de editor of een scouting tool. Je kunt de waarde van blessuregevoeligheid dus niet zien, maar je kunt wel zien of een speler blessuregevoelig is. Je assistent of trainers laten dit zien via het trainingsverslag. Scouts laten dit ook zien wanneer zij een scoutingsverslag van een speler hebben afgerond.

In de blessuregeschiedenis kun je ook zien of een speler vaak last heeft van blessures.

Verlaag de trainingsintensiteit

Voetbalseizoenen zijn lang. Zeker wanneer je een Europese topclub bent die ver komt in de Champions League, of wanneer je nog mee moet doen aan een WK voor clubteams. Tijdens het voorseizoen is het logisch dat je een hogere trainingsintensiteit hanteert, omdat je je spelers zo snel mogelijk fit wilt krijgen. Let er tijdens het seizoen echter op dat je de trainingsintensiteit meerdere keren controleert. Je kunt ervoor kiezen om een lagere trainingsintensiteit te hanteren als je meerdere wedstrijden per week hebt. Een andere optie is om je spelers tussen de wedstrijden door een paar dagen rust te geven. Hier komen we zo nog even op terug.

Roteer je spelers

We snappen dat je graag zoveel mogelijk met de beste spelers speelt, maar dit echter gewoonweg niet altijd mogelijk. Gebruik een goed roulatiesysteem om alle spelers gedurende het seizoen fit te houden. Controleer maandelijks het wedstrijdschema en zorg dat je beste spelers voor de echte wedstrijden topfit zijn. In de minder belangrijke wedstrijden kun je dan overwegen om een B-team of jeugdspelers op te stellen.

Bescherm je topspelers

Ook de allerbesten in je team hebben rust nodig. Het zou zonde zijn dat jouw Lionel Messi of Cristiano Ronaldo er voor een groot deel van het seizoen uitligt omdat ze te veel wedstrijden in een korte periode hebben gespeeld. Geef ook deze spelers af en toe rust van de training of wedstrijden. Wissel ze bijvoorbeeld wanneer de score het toelaat.

Gebruik je wisselspelers

Dit heeft namelijk meerdere voordelen:

  1. Je topspelers kunnen rusten;
  2. Je back-up spelers blijven gelukkiger omdat zij ook het nodige aantal minuten mogen maken;
  3. Je talenten krijgen de kans om zich te laten zien op een hoger niveau, wat alleen maar gunstig is voor hun ontwikkeling.

Let op: wees niet te bang wanneer een speler een kleine tik heeft opgelopen tijdens de wedstrijd. Aan de lichaamstaal van de speler kan je zien of hij zich nog goed genoeg voelt om door te spelen, of dat hij toch gewisseld wil worden.

Lees ook: salarisplafond in Football Manager om een goede balans te maken in het aantal selectiespelers.

Rust, rust en nog eens rust

We gaven het eerder al even aan, maar Football Manager biedt de mogelijkheid om spelers tussen wedstrijden door een aantal dagen rust te geven. Druk rechtermuisknop op de speler > training > rust > selecteer aantal dagen. Je kunt dan tot wel twee weken rust geven aan een speler. Ik gebruik deze optie ook vaak wanneer er veel topwedstrijden achter elkaar op de planning staan.

Voorbeeld: het is nu 25 juli en we hebben net een wedstrijd gehad. Op 28 juli staat weer een belangrijke wedstrijd op de planning. Ik geef mijn eerste elf dan altijd twee dagen rust van training, zodat ze voldoende kunnen herstellen. In mijn optiek is twee dagen zonder rust net niet genoeg om optimaal te herstellen. Wanneer de volgende wedstrijd op 29 juli gespeeld zou worden, dan had ik de rustoptie niet gebruik. Naar mijn gevoel werkt drie dagen tussen de wedstrijden prima.

Zorg voor een goede en grote medische staf

Heel belangrijk: zorg altijd dat je alle beschikbare slots voor (hoofd-)fysio’s en (hoofd-)sportwetenschappers opgevuld hebt. Het medisch hoofd en dokter worden door Football Manager automatisch ingevuld. Deze staffuncties kun je zelf niet vervullen. Hoe meer fysio’s en sportwetenschappers je hebt, hoe beter.

De fysio’s behandelen je spelers nadat ze een blessure hebben opgelopen. De sportwetenschappers geven advies over het risico dat een speler op een blessure loopt. Dit is terug te zien in het medisch centrum.

Zorg er ook altijd voor dat ze de hoogst mogelijke waardering voor hun taken hebben. Een fysio die 20 voor fysiotherapie heeft is natuurlijk beter dan een fysio die 8 voor fysiotherapie heeft.

Andere tip: wanneer je een bestuursverzoek kan indienen voor het vergroten van het aantal fysio’s of sportwetenschappers, doe dit dan! Nogmaals: hoe meer, hoe beter! Ga naar clubvisie > bestuursverzoek indienen > staf

Conditie van de grasmat

Wanneer je je thuiswedstrijden moet spelen op een knollenveld, dan is de kans ook een stuk groter dat er sneller blessures gaan vallen. Ga naar clubinfo > faciliteiten > kwaliteit grasmat om de status van je grasmat te controleren. Wanneer de status van de grasmat er uitziet alsof je bij een hutje op de hei op zondagmiddag tegen FC Bal op ’t Dak 8 moet spelen, kun je beter aan het bestuur vragen of ze er een nieuwe grasmat in kunnen leggen.

Verbeter je faciliteiten

Huh, wat heeft dat er nou weer mee te maken dan? Ook je faciliteiten kunnen invloed uitoefenen op het aantal blessures. Hoe beter je trainingsfaciliteiten zijn, hoe minder groot de kans is dat je spelers tijdens de training geblesseerd raken. Eigenlijk vang je hiermee twee vliegen in één klap. Je vermindert namelijk de kans op blessures, maar je spelers worden ook beter doordat je faciliteiten beter zijn.

Afsluitend

Blessures horen nu eenmaal bij de sport en helemaal voorkomen gaat je nooit lukken. Maar als je deze tips in acht neemt, dan maak je de kans op blessures in ieder geval al een stuk minder!

Andere Football Manager hulpgidsen

Wonderkids vinden in FM
Lower League Management in FM
Instellen van een salarisplafond in FM
Tien tips voor de beginnende FM-speler
FM 21: Beste jeugdopleidingen

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen