De Tien: clubs om in FM18 mee te starten

We worden inmiddels al flink warm gemaakt voor Football Manager 2018 en naar verwachting zullen mensen die het spel met toegang tot de beta al volgend weekend aan de slag. Maar waar moet je dan beginnen? Bij welke club ligt die uitdaging die jij zoekt? In deze gids doen we een tiental suggesties mocht je zelf nog geen idee hebben waar je wilt starten.

FC SKA-Khabarovsk
Het Russische FC SKA-Khabarovsk neemt in het seizoen 2017-2018 voor het eerst deel aan de Russische Premier League. Niets speciaals, daarvan zijn er dit jaar ook een paar in Spanje en Italië. Maar als je kijkt naar de ligging van de club, dan begint duidelijk te worden waarom we hier wel met iets bijzonders van doen hebben. Khabarovsk ligt immers net niet in China, vlakbij de grens met Noord-Korea. De afstand met Moskou bedraagt meer dan 8.000 kilometer, oftewel meer dan 7 uur vliegen! De verplaatsingen voor deze club zijn dus geen lachertje, maar dat zijn ze ook niet voor andere Russische clubs wanneer zij op bezoek moeten komen in het Lenin Stadion. Wordt jij een Europese grootmacht vanuit een basis ver buiten Europees grondgebied? Een uitdaging voor ontdekkingsreizigers!

Real Racing Club de Santander
Jarenlang een vaste klant in de Primera Division, in 2008-2009 zelfs nog Europees gespeeld, ex-spelers zoals Sigur Rushfeldt, Markus Rosenberg en Pedro Munitis, maar ondertussen is Racing Santander een heel eind teruggevallen. Het start het nieuwe seizoen immers in de Segunda División B – Group 2, het derde niveau van Spanje. Met een stadion van meer dan 22.000 plaatsen en een volledig Spaanse selectie dient zich een mooie uitdaging aan. Lukt het om Santander terug te brengen naar daar waar het thuishoort? Kan je de strijd aangaan met Real en Barcelona? En zou dat misschien zelfs kunnen met een volledig Spaanse selectie? Een uitdaging voor de langere adem!

Aberdeen FC
Aberdeen FC is de laatste Schotse club die de hegemonie van Celtic en Rangers kon doorbreken. Hun laatste landstitel dateert echter al van midden jaren ’80. Onder Alex Ferguson boekte de club bovendien toen ook Europees succes. Anno 2017 gaat Celtic op zoek naar een zoveelste titel op rij. De magische tien komt zelfs al in de buurt. Hun eeuwige rivaal Rangers is voor het tweede jaar terug op het hoogste niveau. Vorig seizoen maakten ze al de sprong naar de bovenste regionen van het klassement, maar dit seizoen willen ze natuurlijk nog meer, wat de uitdaging voor Aberdeen nog moeilijker maakt. Het Schotse voetbal is bovendien behoorlijk ver teruggevallen de laatste jaren in Europa. Ook daar ligt dus nog een uitdaging. En waarom op termijn geen uitdaging aangaan als Schots bondscoach? Eentje voor spelers die willen breken met traditie!

FC Liefering
FC Liefering is een speciaal geval. De Oostenrijkse club heeft een zeer uitgebreid samenwerkingsverband met RB Salzburg en doet eigenlijk dienst als satellietclub voor de Red Bull jongens uit de Bundesliga. Het komt uit op het tweede niveau en mag door haar samenwerkingsverband ook niet promoveren. Waar ligt de uitdaging dan? In het ontwikkelen van (Oostenrijkse) jeugdspelers, omgaan met succes en afhankelijkheid van RB Salzburg, en natuurlijk zelf proberen door te groeien als trainer. Wat zou er mooier kunnen zijn dan als onervaren coach door te groeien binnen het Red Bull netwerk? Liefering, Salzburg, Leipzig … de mogelijkheden liggen voor het grijpen. Maar eerst opvallen in de anonieme Oostenrijkse tweede klasse. Een minder conventionele uitdaging.

KFCO Beerschot-Wilrijk
Beerschot-Wilrijk is een club die pas in 2013 werd opgericht, na de teloorgaan van Beerschot. De club maakte een start in de toenmalige eerste provinciale reeks in het Belgische voetbal, het vijfde niveau. De club promoveerde drie keer op rij en trad vorig seizoen aan in de Eerste Klasse Amateurs na hervormingen in het Belgisch voetbal. Het liet dat echter niet aan haar hart komen en promoveerde prompt opnieuw. Anno 2017 staat de club nog één niveau verwijderd van een terugkeer naar de hoogste divisie. Hun grote rivaal, Antwerp, is echter wel al terug in Eerste Klasse. Kan ook Beerschot snel terugkeren en de derby van ’t Stadlaten herleven op het hoogste niveau? Om de uitdaging wat groter te maken kan je enkel op Belgische spelers en/of jeugd concentreren. Voor wie van rivaliteit houdt!

Everton
Een van de meest opvallende clubs uit de afgelopen transferperiode is waarschijnlijk het Everton van (nu nog) Ronald Koeman. Na de recordverkoop van Lukaku, trok de club ook flink de portemonnee en hengelde een flink aantal nieuwe spelers binnen, waaronder natuurlijk Davy Klaassen. Everton is echter erbarmelijk aan het seizoen begonnen, zeker in vergelijking met de torenhoge verwachtingen. In de competitie pakte de ploeg nog maar een paar punten en ook in Europees verband is de start alles behalve veelbelovend. Kun jij de druk van de hoge verwachtingen wel aan en steek jij eeuwige rivaal Liverpool naar de kroon?

Atalanta Bergamo
FM-spelers zien geregeld af van een game in Italië. Er is namelijk geen ander groot voetballand waar over het algemeen nog zou ouderwets wordt gespeeld en waar ervaren spelers nog zo duidelijk de voorkeur krijgen dan in het land van pizza en pasta. In het noorden van Italië, in de buurt van Milaan waar de plaatselijke AC helemaal los ging afgelopen zomer, ligt echter ook de plaats Bergamo. Behalve een mooie stad om een keer te bezoeken, is het spelen met Atalanta Bergamo in FM18 ook zeker het overwegen waard. De club heeft een relatief jonge selectie, in ieder geval voor Italiaanse begrippen, herbergt een aantal Nederlandse spelers en je kan direct starten in de Europa League. Kun jij Napoli en Juventus voorbijstreven en door te breken met Italiaanse tradities een nieuwe standaard zetten?

VVV-Venlo
Geen top met aanbevelingen zonder een aanbeveling uit eigen land. Waar de meeste FM’ers een game in Nederland normaal starten met de club waarvan zij in het echte leven fan van zijn, is het misschien ook de overweging eens een andere club te proberen. En de club die dit seizoen misschien nog wel het meeste in het nieuws is geweest (zowel positief als negatief) is VVV-Venlo. De kampioen van de Jupiler League van afgelopen seizoen werd voor het seizoen gezien als degradatiekandidaat nummer één. De club logenstraft dit tot op heden en staat zelfs in het linkerrijtje. De club heeft echter maar een klein budget en best een paar huurlingen in de ploeg. Kan jij van VVV een vaste Eredivisionist maken en je op termijn zelfs mengen in de titelstrijd?

Blackburn Rovers
Het roemruchte Blackburn Rovers is in diepe rouw. De club die tot een aantal jaren geleden vaste klant was in de Premier League en in 1995 zelfs nog kampioen was van Engeland, speelt dit seizoen niet meer eens op het tweede niveau van het land. De club degradeerde naar de League One en moet weer flink gaan bouwen voordat de Premier League in zicht komt. Echter, met een van de duurste selecties uit de competitie, zal direct in het eerste jaar al vol de druk bij jou als manager komen te liggen om direct terug te keren in het Championship. Lukt het jou om van deze gevallen gigant weer de topclub van weleer te maken?

FC Sochaux
Een aanbeveling die eigenlijk elk jaar wel te doen is, is het Franse Sochaux. De club, uitkomend in de Ligue 2, is namelijk een broedplaats voor talent. De jeugdopleiding is van wereldklasse, wat het spelen met veel jeugd bij deze club alleen maar makkelijker maakt. De selectie zit al vol met spelers uit de eigen opleiding en met waarschijnlijk elk seizoen wel een nieuw groeibriljantje, is het zeker de moeite waard eens met Sochaux te starten en met een selectie met veel jeugd, of misschien zelfs wel alleen maar eigen jeugd, Frankrijk te veroveren.

Heb jij al helemaal zin gekregen om te starten met een van deze clubs of heb jij al een andere club in je hoofd om Football Manager 2018 mee te starten? Laat het ons in een reactie hieronder weten of laat een berichtje achter op ons forum!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here