Het talent van Oceanië

Soms moet je gewoon even gek doen. Soms moet je de deur uit. Soms moet je spelers hebben van wie nog nooit iemand gehoord heeft. Deze drieslag vormt de drijfveer van dit artikel, waarin we niet zozeer op zoek gaan naar de grootste talenten van Oceanië. Doen we dat, dan komen we met een lijstje van vijf Nieuw-Zeelanders op de propper, terwijl dit op voetbalgebied bijzondere continent zo veel meer obscuurs te bieden heeft. Wat we gaan bespreken, zijn de beste talenten per Oceanisch land: van aanwinsten voor de Eredivisie tot spelers die je bij een vierdeklasser nog niet mee zou willen laten spelen.

Amerikaans-Samoa

Om het grootste Amerikaan-Samoaanse talent te vinden, moeten we naar Ukkel in België. Bij MC Moreda Uccle besloot Jordan Moufray zijn carrière voort te zetten, nadat hij op profvoetbal had gehoopt toen hij als jongeling bij RWD Molenbeek speelde. Mourfray is een aanvallende middenvelder die nog geen caps achter zijn naam heeft staan, maar hoogstwaarschijnlijk snel een uitnodiging kan verwachten. De twintigjarige rechtspoot blinkt nergens in uit, maar zakt ook nergens door de ondergrens. Bovendien heeft hij zijn volle potentieel nog niet behaald – we zijn benieuwd hoe hij het in de onderste regionen van de KKD zou doen.

image.thumb.png.e5d347cd83a0d03a555a186108752e98.png

Cookeilanden

We komen uit bij een talent dat in Nederland al de kranten haalde: Ngereine Maro. De doelman bracht zijn loopbaan als jeugdspeler door in Nieuw-Zeeland en besloot vervolgens naar een voetbalschool in Duitsland te gaan. Uiteindelijk kwam hij terecht bij RPC Eindhoven, dat uitkomt op het zesde niveau van ons land. Kijkende naar de eigenschappen van Maro, denken we dat hij gerust een paar treden hoger op de voetballadder kan klimmen in FM. Waarschijnlijk is hij in een game jarenlang de sterkhouder van het Cookeilandse nationale elftal.

image.thumb.png.9c55a9c8595fa7d18393d5cb670dfe46.png

Fiji

De zwerftocht over de wereld wordt nog gekker, want voor het grootste talent uit Fiji hoeven we opnieuw niet in Oceanië te kijken. Scott Wara is een verdediger die al op jonge leeftijd naar Engeland vertrok; zijn vader deed dienst voor het Britse leger. Bij Stoke City stond hij jarenlang te boek als een groot talent dat misschien wel de Engelse jeugdselecties kon halen. Het liep iets anders. Zijn eerste officiële wedstrijden speelde hij voor non-leagueclub Leek Town, waarna hij in 2023 een seizoen bij Finn Harps in de League of Ireland speelde. Stalybridge Celtic, een andere non-leagueclub uit Engeland lijfde de international van Fiji dit seizoen in. Mocht hij zich nog enigszins verder kunnen ontwikkelen, dan zou Wara in de Vanarama National niet misstaan.

image.thumb.png.f56f8d232a2faefca7e056e6a37c7d79.png

Kiribati

Houd je vast: we bespreken hier de enige speler uit Kiribati die in Football Manager 2023 is opgenomen. Daarmee was het voor Biremon Ukeaba betrekkelijk eenvoudig om uitgeroepen te worden tot grootste talent van zijn land. De achttienjarige verdediger speelt trouwens voor Northland uit Nieuw-Zeeland, uitkomend in de NRFL Division 2. Hiermee is hij ongetwijfeld niet de enige Kiribatiër die in dit land verblijft én voetbal speelt, want Nieuw-Zeeland staat in de regio bekend om het opnemen van klimaatvluchtelingen; het water staat veel mensen uit Kiribati snel letterlijk aan de lippen. Gezien zijn kwaliteiten en potentieel zien we Ukeaba trouwens niet snel vertrekken naar een betere competitie.

image.thumb.png.ecf74a09ac58847562dec2cd421d8da3.png

Micronesië

Ukeaba was niet het slechtste grootste talent dat we bespreken. Daar zijn we nu pas aan toegekomen, met het bespreken van Lester (of Lexter?) James, een 23-jarige verdediger van Pink Pathers uit Micronesië. Helaas valt niet te achterhalen of Lester en Lexter één en dezelfde speler zijn in FM, want hun geboortedatum, speelpositie en club zijn exact hetzelfde. Mochten zij een tweeling zijn: geen paniek. Kwalitatief gezien doen ze amper voor elkaar onder: geen van beiden zal in FM de stap naar Europa maken. Tenzij er een gekke manager rondloopt die hem nodig heeft voor een Poképlayerchallenge…

image.thumb.png.bb452dd8dbff3019ef4dd24ef0008945.png

Nieuw-Caledonië

Over het algemeen levert Nieuw-Caledonië redelijke spelers af, als je verwachtingen niet al te hoog liggen, althans. Dit heeft onder meer te maken met de connectie met Frankrijk. Eén van die redelijke beloftevolle spelers is Nolhann Alebate, een zeventienjarige aanvallende middenvelder van Hienghène Sport, de grootste club van het land. Verwacht geen topspeler over een paar jaar, maar een verrassende vleugelflitser op een tweede of derde niveau in Europa kan Alebate zeker worden: hij heeft snelheid en beschikt over een aardige voorzet. Twee ingrediënten die tot een fijn voetbalgerecht kunnen leiden.

image.thumb.png.e4f104575ad18f7e948491184ea11d91.png

Nieuw-Zeeland

Zonder twijfel het land dat de meeste Oceanische talenten aandraagt. De vraag is dan wie de beste is en in de voetstappen van Chris Wood kan treden, de Nieuw-Zeelander die het afgelopen decennia faam wist te vergaren. Wat ons betreft heeft Tyler Bindon daartoe de grootste kans. Deze achttienjarige verdediger kwam afgelopen jaar over vanuit de academie van LAFC om bij Reading FC zijn geluk te gaan beproeven. In de League One zou hij direct in de basis kunnen beginnen. Bindon kan fysiek eenvoudig meekomen en beschikt over veel eigenschappen om uit te groeien tot een meer dan prima stopper.

image.thumb.png.98c64a982112dbd21769e83089adf4d2.png

Papoea-Nieuw-Guinea

We begeven ons weer eens in de non-leaguedivisies van Engeland. Daar, bij Ton Law, speelt namelijk Terry Stephenson, een in Papoea Nieuw-Guinea geboren vleugelverdediger annex vleugelaanvaller. Hij doorliep de jeugd van Middlesbrough, speelde kortstondig in het college soccer in Amerika en vervolgende zijn weg in de lagere regionen van Engeland: Billingham Town, Crook Town, Billingham Synthonia en nu dus Tow Law. Kortom, een echte clubhopper op de amateurvelden. We verwachten dat de linkspoot nog een aantal andere clubs zal bezoeken, waarschijnlijk op een iets hoger niveau dat waar hij nu speelt.

image.thumb.png.754179c22b7536f687a34afd07f8aa3d.png

Samoa

Veel Oceanische talenten zien we in Nieuw-Zeeland of Australië spelen. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend, van ouders die emigreren naar een groter land tot het aangrijpen van elke kans op profvoetbal. Greg Siamoa is in ieder geval zo’n speler: de jonge spits is actief in Australië, waar hij hoopte op een doorbraak richting Western United. Die kwam er (vooralsnog niet); momenteel is de aanvaller actief voor Green Gully uit Melbourne. De eerste interland voor Samoa moet nog gespeeld worden; een eerst doelpunt zal dan vast niet lang op zich laten wachten.

image.thumb.png.860081ac9bbbb43db9a578fc39abd86b.png

Salomonseilanden

Goed, laat Nieuw-Zeeland even achterwege en kijk naar waar de grootste belofte van het contitent vandaan komt. Het antwoord vind je op de Salomonseilanden in de vorm van Raphael Lea’i. Al op zeer jonge leeftijd schoot hij de volledige binnenlandse S-League aan diggelen. Dat dit van een ander niveau is dan de A-League van Australië bleek wel toen een avontuur bij Wellington Phoenix op niets uitliep. Vorig seizoen maakte de linksbuiten de stap naar Europa: hij ging spelen voor Velez Mostar uit Bosnië. In tien wedstrijden kwam hij tot één treffer. Het was niet genoeg; zijn aflopende contract werd niet verlengd en momenteel zit Lea’i zonder club. Kortom: hij is klaar om opgepikt te worden in FM. Met hem kun je gratis een van de grootste Oceanische talenten aantrekken.

image.thumb.png.9c68f106d98b4688edad8a8e877fbd8a.png

Tahiti

We gaan verder met een Poképlayerpareltje. Geboren op Tahiti, opgegroeid in Frankrijk en ook nog eens een Malagassisch paspoort: Thierno Millimono is een speler met drie paspoorten, waarvan twee bijzondere. De verdediger speelde in de jeugd van OGC Nice en Olympique Marseille. De Ligue 1 bleek te hoog gegrepen, dus probeerde hij het bij Sochaux in de Ligue 2      – ook geen succes. Bij Besançon Foot, spelend in regionale competitie van Bourgogne, kwam hij wel tot spelen. Het ging zelfs zo goed dat hij een transfer naar US Mondorf uit Luxemburg. Millimono kan ook als linkback en als verdedigende middenvelder uit de voeten, wat van hem een interessant talent maakt. Hoe ver zal hij het kunnen schoppen?

image.thumb.png.014ceb6ffaf956a70a0305df5c7faa65.png

Tonga

Op naar Thailand! Daar speelt namelijk AJ Inia, de grootste belofte van Tahiti. De vleugelspeler lijkt er al een heel voetballeven op te hebben zitten met meerdere clubs in Australië achter zijn naam én een avontuur bij Angkor Tiger uit Cambodja. Bij Phrae uit Thailand is hij dit jaar actief bij zijn vierde club in dit land, na uit te zijn gekomen voor Trang, Navy FC en Chainat Hornbill. Echte stabiliteit heeft Inia dus nog niet gevonden, terwijl voor hem de klok begint te tikken: kan hij ergens zijn belofte waarmaken? Het zou ons niet verbazen als hij bij Phrae blijft; Inea zal nooit het niveau bereiken om bij een grote club te spelen.

image.thumb.png.7a7d387e7da91a36185000be6b981f9e.png

Tuvalu

Tenzij je bovengemiddeld geïnteresseerd bent in het Tuvaluaanse voetbal, heb je nog nooit gehoord van Nokisi Kaitu en zal je ook nooit van hem horen. Toch zijn er Nederlanders die het voetbal in dit land een warm hart toedragen, wat vooral een even exotisch als humanitair gedreven project lijkt te zijn – natuurlijk brengt Tuvalu geen wereldtoppers voort. Kaitu is een linksback die zijn wedstrijden speelt voor Nauti, de grootste club op de eilandengroep. Hij zal het van zijn snelheid moeten hebben en daarmee heb je in amateurdivisies direct een belangrijk wapen in huis.

image.png.338184a1bd63a6327788f6d71170048e.png

Vanuatu

Wie het eveneens van zijn snelheid gaat moeten hebben in de diepst verborgen competities ter wereld is Maliwan Thomas, de linksbuiten van Tafea. In potentie moet hij verder kunnen komen dan zijn collega uit Tuvalu, maar om die potentie te bereiken, kan hij niet bij Tafea actief blijven. Die club heeft er de faciliteiten, trainers en tegenstand niet naar om spelers tot volledige wasdom te laten komen. Is Thomas dan de zoveelste speler waar minder uitkomt dan erin zit, puur omdat hij in een onbeduidend land speelt? Waarschijnlijk wel, al biedt een virtuele carrière in FM natuurlijk veel meer mogelijkheden.

image.png.44228cc23501384b5aadefe1e7305609.png

Wallis en Futuna

We sluiten het artikel af met een enorme anticlimax die tegelijkertijd heel veel zegt over de status van het Oceanische voetbal: er is geen enkele voetballer geboren in Wallis en Futuna opgenomen in de database van FM. Wie per se een speler wil vinden met deze nationaliteit kan terecht bij Olympique Grande-Synthe, waar de in Frankrijk geboren David Faupala in de spits staat – hij heeft als bewijs van zijn tweede nationaliteit een paspoort van Wallis en Futuna. Hiermee is hij de enige in-gamespeler met roots in deze eilandengroep.

CATEGORIEËN