De talenten van toen: tien jaar later (deel 2)

Liefhebbers van Football Manager maakten in de editie van 2007 kennis met een nog piepjonge Lionel Messi. De Argentijnse dribbelaar en meervoudig speler van het jaar had nog een flinke ontwikkeling voor de boeg, maar de makers van het spel wisten het zeker: dit is een van de grootste talenten van dit moment. Hun voorspelling is uitgekomen, maar geldt dat ook voor de andere toptalenten die tien jaar een gouden toekomst werden voorspeld? Deze artikelenreeks werpt een blik op de talenten van toen: hoe vinden we hen terug in FM2017? In dit tweede deel zien we wederom vijf wonderkids waar we destijds veel meer van hadden verwacht.

Luizão
Zocht je een verdediger die zou uitgroeien tot een wereldtopper, dan probeerde je al snel de Brazliaan Luiz Carlos Nascimento Júnior over te nemen van Cruzeiro. Op het WK voor spelers onder de 20 was Luizão een basisklant in de verdediging van de Brazilianen, die door wisten te dringen tot de kwartfinale van het toernooi. Hij koos ervoor om een zeer opvallende transfer te maken, want in 2007 verbond hij zich aan het Zwitserse Locarno, terwijl bijvoorbeeld de Portugese competitie meer voor de hand lag. Het werd geen succes in de Alpen; na een paar weken werd hij verhuurd aan Vasco da Gama en het daaropvolgende jaar werd wederom een seizoen op huurbasis. Deze keer kwam hij echter nog verder van huis terecht: Oezbekistan. Toen ook dit geen succes werd, zwierf Luizão enkele jaren door Brazilië, zonder al te veel succes. Toch waren er nog clubs die hem (waarschijnlijk) kenden uit Football Manager; zijn overstap naar Grimsby Town was op zijn minst opvallend te noemen. In de League Two werd het wederom geen succes; een definitieve terugkeer naar Brazilië was het vervolg. Momenteel speelt hij zijn wedstrijden bij Água Santa, alwaar hij in FM2017 tevens onder contract staat. Ondanks zijn vele mislukkingen tijdens zijn voetbalavontuur wordt de verdediger nog redelijk sterk ingeschat door de makers van het spel. Luizão zou nog prima meekunnen bij een aantal clubs in de Eredivisie. De vraag is echter of hij wel geschikt is voor de Europese velden; het is tot nu toe nooit een gelukkig huwelijk geweest.

Luizão in FM2017
Michel Schmöller
Een ander Braziliaans toptalent uit FM2007 was Michel Schmöller, die zoals zijn naam doet vermoeden ook de Duitse nationaliteit heeft. Dit gegeven maakte hem een interessante speler om naar Europa te halen, want hij kon ingeschreven worden als een EU-speler. Zoals het veel gaat met talenten uit Zuid-Amerika, maakte Schmöller de hoge verwachtingen niet waar. De verdedigende middenvelder heeft de afgelopen tien jaar maar liefst dertien clubs gediend, waarvan sommige op huurbasis. Alle clubs zijn gesitueerd in Brazilië, wat duidelijk maakt dat Schmöller nooit de stappen heeft gezet die hij in mening FM2007-game wel zette. In de FM-editie van 2017 voetbalt hij voor Inter de Lages en is hij niets meer en niets minder dan een middelmatige speler. In principe zou hij bij veel clubs in ontwikkeling van waarde kunnen zijn, maar het talent van weleer is inmiddels wel verdwenen.
Schmöller in FM2017

Patricio Araujo
Een speler die tien jaar laten helemaal niet slecht terecht is gekomen, maar waar de doorgewinterde FM-speler meer van had verwacht, is Patricia Araujo. De destijds 18-jarige verdedigende middenvelder van Chivas Guadalajara was samen met Carlos Vela en Francisco Ochoa het beste dat Mexico voor de toekomst te bieden had. Wie dacht dat Araujo de clubs voor het uitzoeken had in zijn jonge jaren en binnen afzienbare tijd een toptransfer zou maken, zat er stevig naast. Het zag er lange tijd zelfs naar uit dat hij zijn gehele carrière bij dezelfde club zou blijven. Pas in 2015 kwam er een einde aan zijn dienstverband bij Chivas. Dit kwam door een huurconstructie met Puebla, dat hem een jaar later definitief aantrok. Ook bij deze club ontwikkelde hij zich snel tot een vaste basisklant. Patricio Araujo is nog altijd een uitstekende speler. Misschien is hij niet de voetballer geworden die in 2007 voorspeld werd door Football Manager, maar in FM2017 zou hij bij veel teams nog prima mee kunnen draaien. Er zal dan wel een financieel obstakel moeten worden overwonnen. Mexicaanse ploegen staan er in FM om bekend dat ze hun meest waardevolle spelers alleen voor extreem veel geld laten gaan, zelfs wanneer die spelers al ouder zijn. Daarnaast zal Araujo een stevig salaris vragen.

Araujo in FM2017
Sherman Cárdenas
Klein van stuk, maar groots in zijn daden. Deze Colombiaanse aanvallende middenvelder zou in FM2007 uitgroeien tot een creatieve speler met een uiterst verwoestend linkerbeen. Voor een relatief klein bedrag was hij op te halen bij Atlético Bucaramanga, waarna een groot voetballeven voor het oprapen lag. Net als bij veel andere talenten verliep het voor Cárdenas anders: in 2009 vertrok hij naar Millonarios, een van de grootste clubs van Colombia. Na de daaropvolgende twee seizoen bij respectievelijk La Equidad en Junior te hebben gespeeld, werd Atlético Nacional zijn vierde club in vier jaar tijd. Bij de Colombiaanse topclub begon hij voortvarend en speelde hij veel duels. Het moet tekenend zijn geweest voor zijn loopbaan dat hij alsnog werd verhuurd, juist tijdens het seizoen dat Atlético beslag wist te leggen op de Copa Libertadores. Zo ging de Zuid-Amerikaanse stunt aan hem voorbij. In FM2017 zou hij kans op eerherstel kunnen krijgen, want zijn stats zijn absoluut niet slecht. Tien jaar geleden was hij een van de jongste talenten, dus bij aanvang van een game in FM2017 is hij nog maar 26 jaar oud. Er is dus nog tijd om de belofte in te lossen; wie geeft hem die kans?
Cárdenas in FM2017
Thiago Ribeiro
Opnieuw een verhaal over een Braziliaans toptalent dat niet zijn volledige potentie heeft weten te benutten. Althans, niet als het aan FM2007 lag. De spits, die het tot international had kunnen schoppen, startte zijn carrière bij Rio Branco en deed al op jonge leeftijd ervaring op in Europa. Na een aantal wedstrijden op huurbasis bij Bordeaux te hebben gespeeld, was het de Braziliaanse topclub São Paulo dat hem in wist te lijven. Via uitstapjes naar Uruguay en Qatar kwam hij bij Cruzeiro terecht, waar hij een aantal prima seizoenen kende. Cagliari zag wel brood in de handige aanvaller en haalde hem naar Italië. Het bleek geen succes. 64 competitiewedstrijden en zeven doelpunten later keerde hij terug naar Brazilië om zijn goals voor Santos te gaan maken. In FM2017 speelt hij op 30-jarige leeftijd nog steeds bij deze club en lijkt het er niet meer van te komen dat hij ooit nog wereldfaam zal kennen. Hij verdient een behoorlijk bedrag per maand, wat het zonde maakt om hem naar je club te halen. Beter wordt hij niet meer en het is maar de vraag of hij je veel punten op gaat leveren.
Thiago Ribeiro in FM2017

De weergegeven club- en contractinformatie in FM2017 is gebaseerd op de 17.3.0-database van Sports Interactive. Heb jij een van deze ex-talenten nog een kans gegeven? We zouden graag willen horen hoe dit is bevallen. Deel je bevindingen op ons forum in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here