De talenten van toen: tien jaar later (deel 1)

Liefhebbers van Football Manager maakten in de editie van 2007 kennis met een nog piepjonge Lionel Messi. De Argentijnse dribbelaar en meervoudig speler van het jaar had nog een flinke ontwikkeling voor de boeg, maar de makers van het spel wisten het zeker: dit is een van de grootste talenten van dit moment. Hun voorspelling is uitgekomen, maar geldt dat ook voor de andere toptalenten die tien jaar een gouden toekomst werden voorspeld? Deze artikelenreeks werpt een blik op de talenten van toen: hoe vinden we hen terug in FM2017? In dit eerste deel zien we vijf wonderkids waar we destijds veel meer van hadden verwacht.

Anderson
Als Braziliaan op jonge leeftijd de overstap maken naar FC Porto en twee jaar later voor ongeveer achttien miljoen euro verkocht worden aan het grote Manchester United; de carrière van Anderson Luís de Abreu Oliveira zat duidelijk in de lift. Hoewel hij nog acht interlands voor zijn geboorteland speelde, maakte centrale middenvelder de verwachtingen nooit helemaal waar. Naarmate de jaren vorderden werd zijn speeltijd in Engeland steeds korter, tot Internacional hem in 2015 uit zijn voetballijden verloste. Het plezier in het spelletje heeft hij ongetwijfeld terug gevonden, maar hij zal zo nu en dan terugdenken aan de loopbaan die hij had kunnen hebben. In FM2017 vinden we hem terug bij de Braziliaanse club. Het is zeker geen slechte speler. Een aantal eigenschappen zijn nog prima, maar over het algemeen zal geen enkele Europese (top)club nog veel geld neer willen leggen voor deze 28-jarige speler.

Anderson in FM2017

Freddy Adu
In 2007 werd de Ameriaanse Adu gebracht als een van de grootste talenten die de aardbol ooit gekend had. Binnen enkele jaren zou hij zich kunnen meten met de allerbesten en zou hij herinnerd gaan worden als een absolute legende. Een dik sponsorcontract nog voordat hij zijn rijbewijs mocht halen en op 16-jarige leeftijd debuteren in het nationale elftal. Wat kon er nog fout gaan voor de nieuwe Pelé? Veel kon er fout gaan, heel veel. De hele voetbalwereld leek te bedelen voor zijn handtekening en de jonge Adu besloot deze bij Benfica te zetten. Tien jaar later heeft hij de halve wereld rondgereisd. Een opsomming: Monaca, Belenenses, Thessaloniki, Rizespor, Philadelphia, Bahia, Jagodina, KuPS, Kufu en tot slot Tampa Bay. Waar hij het ook probeerde, nergens kon hij het waarmaken. Tampa Bay zag het ook niet meer in hem zitten en maakte van hem een transfervrije speler. Zo zien we hem ook terug in FM2017: gratis op te vangen, komt spelen voor de hoogste bieder. De vraag is echter wie hem nog een allerlaatste kans op eerherstel gunt.

Adu in FM2017

Leandro Lima
Er zwemmen jaarlijks veel vissen in de talentenvijver van Brazilië. De tweebenige aanvallende middenvelder Leandro Lima was er in 2007 eentje van. Wie hem binnen zou hengelen, had een grote vangst gedaan. Dit dacht FC Porto ook, maar na acht competitiewedstrijden hadden de Portugezen genoeg gezien. Ze lieten hun vis niet langer spartelen en verhuurden hem de daaropvolgende jaren aan verschillende clubs. Na al twee keer te zijn teruggekeerd naar Brazilië ging hij toch nog een keer het buitenlandse avontuur aan. In Zuid-Korea kende hij een redelijke carrière, maar meer werd het niet voor jeugdinternational. Momenteel voetbalt Leandro Lima op het derde niveau in zijn vaderland bij Fortaleza ES. Van het talent is weinig overgebleven, afgaand op zijn stats in FM2017. Misschien nog een alleraardigste speler voor Achilles of De Treffers.

Leandro Lima in FM2017

Lebohang Mokoena
In FM2007 was deze aanvallende middenvelder de hoop van het nationale Zuid-Afrikaanse elftal. Met veel spelplezier, een fluwelen techniek en een aardige snelheid werd Mokoena een gouden toekomst voorspeld. Als tiener was hij al basisklant bij Orlando Pirates, wat het des te opvallender maakt dat hij elk jaar minder ging spelen bij de club die hem opleidde. Na zeven seizoen daar onder contract te hebben gestaan vertrok de zesvoudig international naar Mamelodi Sundowns, alwaar hij een respectabel aantal wedstrijden speelde. In 2016 ging hij een verbintenis aan met zijn derde club in Zuid-Afrika: Ajax Cape Town. Hier is hij in FM2017 voor een zacht prijsje op te pikken. Als aanvallende middenvelder zou hij nog prima meekunnen in de Jupiler League. Het onbevangen spel en de techniek zijn nog altijd aanwezig, al dachten we tien jaar geleden niet dat zijn carrière zo zou gaan verlopen.

Mokoena in FM2017

Valeri Bozhinov
Een van de gevallen Europese toptalenten is ongetwijfeld Valeri Bozhinov, of Bojinov, zoals zijn achternaam soms ook wel gespeld wordt in ons schrift. De uit Bulgarije afkomstige spits vertrok op zeer jonge leeftijd naar Italië, waar hij kennismaakte met de pracht en praal van het leven. In Bulgarije vulde hij wekelijks de roddelbladen door zijn activiteit in het nachtleven en zijn voorkeur voor topmodellen en playmates. Het deed zijn carrière weinig goed, want wie had gedacht dat hij na zijn grote transfer naar Manchester City in 2007 nog zou belanden bij clubs als Vicenza Calcio en Ternana Calcio? In Servië, dicht bij zijn geboorteland, kende hij nog een alleraardigst seizoen bij Partizan. Begin 2017 werd zijn contract in onderling overleg ontbonden en trok hij Meizhou Hakka, uitkomend op het tweede niveau van China, om als voetballer van het mooie weer te gaan genieten. Deze laatste stap heeft hij in FM2017 echter nog niet gemaakt, want in het spel is hij transfervrij, wachtend op een mooie aanbieding. Hij is niet meer de topper van weleer, maar voor veel teams kan hij nog een meerwaarde zijn. Krijgt de krachtige, allroundspits nog een kans bij een grote club?

Bozhinov in FM2017

De weergegeven club- en contractinformatie in FM2017 is gebaseerd op de 17.3.0-database van Sports Interactive. Heb jij een van deze ex-talenten nog een kans gegeven? We zouden graag willen horen hoe dit is bevallen. Deel je bevindingen op ons forum in United!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here