Tactiek: Strikerless: I love it, I hate it!

Opdracht vier van MU Master Tactician is weer afgerond en de deelnemers hebben hun beoordelingen weer ontvangen. De opdracht van deze week was om een tactiek te bedenken zonder spits, er mocht dus geen enkele speler opgesteld worden hoger dan de linie van de aanvallende middenvelders. Het deelnemersveld, dat inmiddels was geslonken tot vier tactici, was vrij om een eigen formatie en speelstijl te vormen. De winnaar van deze ronde is wederom R4vje, voor wie het inmiddels de derde ronde is die hij (gedeeltelijk) heeft gewonnen in deze MU Master Tactician.

Voor degenen die niet bekend zijn met de Strikerless tactiek, dit is een tactiek zonder aanvallers. Er is dus geen nummer negen in het veld die bijvoorbeeld als kapstok gebruikt kan worden. Het Barcelona van een paar jaar geleden met Lionel Messi in de spits is een mooi voorbeeld van deze tactiek. Op papier was Messi de spits, maar in werkelijkheid liet de Argentijn zich telkens terugzakken tot op het middenveld om het spel te maken. Pas als de bal voor het doel werd gegooid, liet hij zich in de spits zien.

R4vje gebruikt beweging als sleutelwoord in deze tactiek, een absolute must in een spitsloze tactiek. Hij heeft bij deze tactiek voortgeborduurd op de resultaten die hij heeft behaald bij de vorige opdracht. Er zijn dus overduidelijk overeenkomsten te zien tussen de twee tactieken. Er wordt in deze tactiek gebruik gemaakt van spelers die de verdediging van de tegenstander kunnen penetreren en die de beslissende passes kunnen geven. Door het gebruik van een sterk gevulde middenlinie is de speelstijl overigens prima in balans, wat het moeilijk te verdedigen maakt voor de tegenstander.

 

Formatie

 

Met een klein beetje fantasie valt uit deze, op het eerste oog, complexe formatie een 4-3-3 of 3-4-3 te ontwaren. Wat wel duidelijk is, is dat de formatie bol staat van driehoeken. Dit maakt dat er passopties te over zijn en dat de tegenstander op voetballende kwaliteiten te verslaan valt. Hieronder geeft R4vje kort een beschrijving van de taken en benodigde kwaliteiten per positie.

Keeper: De keeper is aanwezig om ervoor te zorgen dat de tegenstander geen goals kan maken. Hij zal ook de bal naar de centrale verdedigers moeten passen, zodat zij kunnen gaan opbouwen.

Centrale verdedigers: Zij zullen de tegenstanders moeten weerhouden van het stichten van gevaar. Het moge duidelijk zijn dat dat ook hun belangrijkste taak is. De taak die daarnaast van belang is, is het opbouwen van achteruit. Zodoende zijn de volgende eigenschappen belangrijk: passing, positie kiezen, techniek, concentratie, vastberadenheid en beslissingen.

Rechtsback: De rechtsback zal fungeren als volledig aanvallende vleugelverdediger die over het middenveld heen zal moeten gaan. Echter moet hij zich bewust zijn van zijn verdedigende taken en daar ook aan voldoen.

Linksback: De defensief ingestelde vleugelverdediger zal diep staan, maar toch de bal de ruimte in blijven spelen als de kans daarvoor is. Hij zal ook een extra afspeelmogelijkheid zijn voor de middenvelders en verdedigers.

Regista: De regista zal het spel moeten maken. Hij is de creatieveling in het veld die telkens weer de ruimte moet zoeken voor nieuwe kansen om tot een aanval te komen.

Centrale middenvelder: Hij zal de verbinding tussen de aanval en de verdediging moeten zijn. Deze speler moet op zijn positie blijven. In deze tactiek zijn er voldoende spelers die voor beweging moeten zorgen, deze speler zal voor balans moeten zorgen.

Spelmaker op de vleugel: Deze spelmaker zal vanuit de vleugel de ruimte induiken om beslissende passes te geven en kansen te creëren. Verdedigend zal hij de vleugelverdediger afdekken, maar er wordt niet van hem verwacht dit met veel tackles te doen. Zijn defensieve kwaliteiten zullen voornamelijk van zijn positioneringskwaliteiten moeten komen, wat ook direct de belangrijkste eigenschap is van een speler op deze positie.

Schaduwspits: Dit is de belangrijkste aanvallende bedreiging. Hij zal de verdediging van de tegenstander moeten penetreren, zodat lange ballen gegeven kunnen worden.

Hangende vleugelspeler: Hij zal naar de verdediging van de tegenstander moeten rennen en heeft de optie om te schieten of te passen. Als een valse nummer negen gebruikt wordt zal hij ook in de gecreëerde ruimte kunnen duiken.

Enganche: Hij is de belangrijkste creatieveling en zal dus kansen moeten creëren voor zijn teamgenoten.. Hij zal moeten strooien met passes naar spelers die om hem heen bewegen.

Teaminstructies

De teaminstructies zijn als vrij duidelijk te omschrijven: voetbal staat namelijk voorop. Er dient fatsoenlijke opgebouwd te worden en de spelers zitten niet vast aan hun eigen posities. Er mag namelijk gezworven worden over het veld. Daarnaast is het de bedoeling dat er expressief gevoetbald wordt, wat betekent dat er van de spelers geacht wordt op intuïtie keuzes te maken. R4vje licht hieronder kort zijn eigen teaminstructies nog even toe.

“Ik ben normaal geen fan van strikerless tactieken, maar deze keer heb ik speciaal voor Nom de Guerre een uitzondering gemaakt. Ik heb veel gelezen op zijn blog over strikerless tactieken en ik kwam er snel achter dat beweging de sleutel was tot succes bij een tactiek zonder aanvallers. Dat is de reden waarom ik mijn tactiek heb gebaseerd op mijn symmetrische tactiek bij de vorige opdracht. Beweging was toen heel belangrijk, dus ik had een stevige basis om vanuit te werken. Om deze tactiek te laten slagen heb ik spelers nodig die de verdediging van de tegenstander kunnen penetreren gebruik makende van hun snelheid en een spelmaker die goede passes kan geven. Sleutelpasses en steekpasses zullen erg belangrijk zijn om goals te maken, dus de kwaliteit van de spelers zal bepalen hoe goed de resultaten zijn “.

Beeldmateriaal


Een typische Strikerless goal!


De spelers lopen over de rode lijnen om passopties te creëren voor de teamgenoten.


Veel passopties die moeilijk te verdedigen zijn voor de tegenstander.

Ben jij na het lezen overtuigd van deze tactiek? Dan kun je middels deze link de tactiek downloaden of neem eens een kijkje in het topic van R4vje bij de MU Master Tacitian voor deze en andere tactieken die hij ontwikkeld heeft. Wil je MU Master Tactician nog volgen? Klik dan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here