Tactiek: Park the Bus

En MU Master Tactician gaat gewoon weer verder. Onder leiding van onze submod strategieënboek en schrijver van het blog Strikerless Nom de Guerre gaan de leden van ons forum de strijd met elkaar aan. Waar het in de eerste opdracht ging over het effectief nemen en verdedigen van hoekschoppen, was deze keer de opdracht om een complete tactiek te creëren. En niet zomaar een tactiek, maar een tactiek waar toptrainer Mourinho trots op zou zijn: de ultieme variant van Park the Bus.

Voor degenen die niet zo bekend zijn met het concept Park the Bus, volgt een korte uitleg. In een tactiek gebaseerd op het principe van Park the Bus is prioriteit nummer één het houden van de nul. Als je hierin slaagt, heb je sowieso een punt binnen. Verder is het de bedoeling met snelle en goed uitgevoerde counters zelf wel tot scoren te komen. Een doelpunt kan al genoeg zijn om de wedstrijd te winnen. Het draait dus allemaal om een stabiele verdediging en scoren via snelle uitbraken.

Voor deze opdracht werden weer verschillende inzendingen gedaan. Echter, waar bij de vorige opdracht de beste cornervarianten vrij dicht bij elkaar lagen, hadden we deze keer een afgetekende winnaar. Alle tactieken werden op het EK gesimuleerd met de selectie van België en er was één tactiek die zowel het EK wist te winnen als in geen enkele wedstrijd een doelpunt incasseerde: de tactiek van Bokke. Hieronder vind je zijn tactiek en zijn uitleg hierbij.

“Het is dus duidelijk: we gaan met zes man voor de goal liggen en loeren op een counter. We laten ook geen ruimte in onze rug waar de spitsen van de tegenstander eventueel in kunnen duiken. Achterin staan dan ook vier van nature centrale verdedigers, dus ook op de backposities. Voor de verdediging staan dan ook nog twee verdedigende middenvelders, een met een meer voetballende taak en een met een afbrekende taak. Echter ook de voetballende verdedigende middenvelder moet wel zo veel mogelijk in positie blijven zodat we niet gepakt kunnen worden op de counter. Centraal op het middenveld hebben we dan wel nog een dynamische middenvelder die met zijn fysiek de kloof richting de aanvallers moet dichten. Op de flanken lopen twee creatieve toppers van de selectie, waarbij de rechter van de twee ook de vrijheid heeft om te zwerven. Voorin moet de spits veel werk verrichten, waardoor een fysiek superieure spits met een goed uithoudingsvermogen geen overbodige luxe is.

En om het countervoetbal optimaal tot zijn recht te laten komen, gaan we directer passen, meer de diepte zoeken en ook in een hoger tempo die diepte zoeken. Het doel is dus om echt de tegenstander naar ons goal toe te lokken en dan keihard toe te slaan in een snelle omschakeling. Dit is eigenlijk een redelijk letterlijke vertaling van het concept Park the Bus, maar daardoor niet minder effectief.”

Wil jij de bovenstaande tactiek ook proberen in je game of wil je verder discussiëren over dit onderwerp? Dan verwijs ik je graag naar dit topic op ons forum voor een verder discussie over countertactieken en kun je via deze link de tactiek van Bokke downloaden. En blijf MU Master Tactician hier verder volgen, want de volgende opdracht is inmiddels als weer uitgeschreven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here