Tactiek: de legendarisch 3-2-2-2-1 van Sir Alex

Opdracht drie van MU Master Tactician is weer afgerond en de deelnemers hebben hun beoordelingen weer ontvangen. Deze keer was de opdracht een tactiek te ontwerpen op traditioneel Engelse grondslag. Waar deze grondslag precies in zou liggen, was aan de deelnemers. De tactieken lagen nog niet eens zo heel ver uit elkaar, maar toch is er weer een winnaar gekomen. Een bekende uit deze competitie bovendien. R4vje, de man achter de beste aanvallende cornervariant eerder in MU Master Tactician, was weer de gelukkige. Zijn interpretatie van de tactiek die Sir Alex Ferguson hanteerde in het seizoen 2012-2013 kun je hieronder en op zijn eigen blog The FMVeteran vinden.

Manchester United is een club die in het verleden verschillende periodes heeft gedomineerd op de Engelse en zelfs de Europese velden. Zeker onder leiding van Sir Alex Ferguson wisten The Red Devils zeer goede resultaten te boeken. Het zal dan ook moeilijk zijn hem ooit te evenaren. Wel kunnen we veel van hem leren. Zo introduceerde hij in zijn laatste seizoen een aantal verschillende tactieken waarin symmetrie een hoofdrol speelde. Na wat research en testen in Football Manager, kwam een tactiek eruit rollen die stoelt op deze symmetrische denkwijze van Sir Alex en die het in zich had om te domineren in de Engelse competitie.

Het woord dat het aller belangrijkste is in deze tactiek, is beweging. Spelers moeten constant in beweging blijven en in de vrije ruimtes lopen zodat zij aanspeelbaar zijn voor hun medespelers. Vanuit dit principe moet het team gevaarlijk worden. Team moet je hier ook met nadruk lezen, want als een onderdeel in het geheel van deze tactiek faalt, zal je het moeilijk krijgen. Gaat het echter goed, zal jouw team veel balbezit hebben en zullen er goede kansen worden gecreëerd. Je aanvallers moeten echter wel scherp moeten zijn, want elke kans telt!

De opstelling
Hierboven staat de tactiek, een ongebruikelijke opstelling zou je op het eerste oog zeggen. Echter, als je verder kijkt dan je neus lang is, zal je de basis van verschillende geijkte formaties ontdekken. Zo kun je, met een beetje fantasie en eigen interpretatie, de basis van een 3-4-3, 4-3-3 en de befaamde 4-4-2 met ruit op het middenveld ontdekken. R4vje geeft per positie en rol een korte uitleg.

Doelman: De doelman is in eerste instantie gewoon opgesteld om doelpunten te voorkomen. Zijn aandeel in het veldspel bestaat voornamelijk uit het kort afspelen van de bal aan de centrale verdedigers zodat deze de opbouw door kunnen zetten.

Centrale verdedigers: Zij staan op hun post om gewoon de aanvallers van de tegenstander onschadelijk te maken. In opbouwend opzicht zal het spel bovendien bij hun beginnen, maar echt inschuiven of creativiteit is bij hun niet aan de orde. De belangrijkste eigenschappen zijn passing, positie kiezen, techniek, concentratie, vastberadenheid en beslissingen.

Rechtsback: Deze heeft zowel een aanvallende als een verdedigende taak. Hij zal over het middenveld heen moeten gaan om voor voorzetten te zorgen, maar moet ook altijd weer terug zijn om verdedigend zijn mannetje te staan.

Linksback: Deze staat hoger dan de rechtsback, maar door zijn verdedigende taak zal hij uiteindelijk in aanvallend opzicht niet per definitie meer inbreng hebben. Echter, door zijn hogere positie op het veld, is de linksback wel een extra aanspeelpunt voor zowel verdediging als middenveld

Regista: Deze speler moet het spel dicteren vanuit een redelijk ver teruggetrokken positie. Hij is het creatieve brein achter de meer aanvallend ingestelde spelers en is constant op zoek naar nieuwe openingen om zo de tegenstander onder druk te zetten.

Centrale middenvelder: Hij is de link tussen aanval en verdediging. Waar veel spelers rondom hem heen de vrijheid hebben om de ruimte op te zoeken, moet deze centrale middenvelder vooral het anker zijn dat zijn positie houdt.

Spelmaker vanaf de vleugel: Dit is een creatieve speler die op zoek gaat naar de perfecte passes om kansen te creëren. In verdedigend opzicht moet hij de back van de tegenstander opvangen, maar hij zal dit vooral door zijn positionering doen, niet door een grote hoeveelheid tackles. Naast de aanvallende eigenschappen is positie kiezen voor deze speler dan ook een zeer belangrijk attribuut.

Aanvallende middenvelder: Zijn rol in aanvallend opzicht is tweeledig. De aanvallende middenvelder moet zowel kansen creëren door splijtende passes als aanwezig zijn in de zestien van de tegenstander om de spits te ondersteunen in de zoektocht naar doelpunten. Hij zal ook de ruimtes moeten bespelen die de spits maakt met zijn loopacties.

Hangende vleugelspits: Hij komt van de vleugel op volle snelheid af op de verdedigers van de tegenstander en heeft dan de keus om te gaan voor een schot, een pass of een voorzet. Hij kan, net als de aanvallende middenvelder, bovendien profiteren van de ruimte die de spits trekt met zijn loopacties.

Valse nummer negen: Hij zal vanuit de spitspositie zich uit laten zakken en daardoor verdedigers voor een keus stellen. Als ze de spits volgen, zullen er gaten ontstaan voor andere aanvallers, maar laten ze hem gaan, dan kan hij zelf gevaar gaan stichten.

Teaminstructies
De teaminstructies spreken redelijk voor zich. Ik wil dat mijn spelers de ruimtes gebruiken en daarvoor zullen zij ook hun vaste positie moeten kunnen verlaten (Roam from position). Ook wil ik voetballend uitverdedigen om zo tot verzorgd voetbal te komen. Verder zetten we de tegenstander ook wat extra onder druk en loeren we op hun fout. Dit zal er voor moeten zorgen dat het team de bal redelijk snel veroverd. Het lage baltempo moet ervoor zorgen dat we geduldig opschuiven naar de vijandige zestien, terwijl het ook het verzorgde voetbal beter mogelijk maakt. De Engelse instructie Stay On Feet moet er dan weer voor zorgen dat de spelers niet zomaar tackles inzetten en zo optimaal verdedigen vanuit hun positie.

Als mentaliteit is gekozen voor Controleren, met een vloeiend systeem. Dit zal ervoor moeten zorgen dat de spelers de creatieve vrijheid krijgen om beslissende passes af te leveren en gebruik te maken van de ruimtes die rondom hen op het veld liggen. Deze creatieve vrijheid is een belangrijk onderdeel van de aanvallende kracht van deze tactiek, aangezien deze op de sterke passing en individuele acties stoelt.

En mocht je nu een keer een tegenstander treffen die zich ingraaft, dan is het een goede optie om het speltempo omhoog te gooien. Hierdoor zal het team automatisch naar wat extra diepte zoeken en sneller de bal rond laten gaan om zo de verdedigende muur te doorbreken. Een voorbeeld van een gescoord doelpunt met deze tactiek staat hieronder.

Wil jij de bovenstaande tactiek ook proberen in je game? Via deze link kun je hem downloaden direct downloaden of neem even een kijkje op het het bijbehorende topic op ons forum. En blijf MU Master Tactician hier verder volgen, want de volgende opdracht is inmiddels als weer uitgeschreven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here