Tactiek: 433 Karlo – Pep Tactiek

In deze serie worden de tactieken van onze forumleden uitgelicht. Op ons forum zijn veel verschillende tactiekenmakers te vinden. Tijd om deze eigen gemaakte tactieken dus eens extra in het zonnetje te zetten!

Forumnaam: Karlo

Lid van het forum sinds: 25-9-2004

Maakt eigen tactieken sinds: Eigenlijk nog maar twee jaar nu, sinds ik meelees op het tactiekenforum van SI Games. Hier heb ik veel topics doorgespit (lees: vanaf heden terug tot begin 2019) en onderweg veel dingen voor mezelf genoteerd over het opzetten van een logische, niet al te extreme tactiek. Welke combinaties van rollen werken goed, bijvoorbeeld. Waar moet je naar kijken als je vanaf 0 een tactiek gaat opbouwen, maar ook wat voor invloed je algehele teammanagement heeft op dit alles. Spelers op de juiste momenten rust geven, spelers prijzen en bekritiseren.

Daarvoor maakte ik altijd gebruik van tactieken van anderen. Dat doe ik nog steeds wel eens, maar dan meer om er dingen uit te halen en te kijken hoe de tactiek ingesteld is en welke spelersinstructies ze gebruiken.

Favoriete tactiek: (formatie en stijl, bijvoorbeeld 4-2-3-1 Gegenpress of 5-4-1 Catenaccio)

4-3-3 DM zoals hij in FM heet, oftewel 4-3-3 met de punt naar achteren. Het liefst een tactiek met een lage tot gemiddelde intensiteit, waarbij de bal het werk doet en je niet elke wedstrijd na 60 minuten je hele elftal hoeft te wisselen.

De basis

Engels:image.png.b02ac4146f1d88a6693d3021c5e3e4f3.png

Nederlands:image.png.46ca565221f9799b521029d5d4a369ad.png

Formatie: Waarom heb je voor deze formatie gekozen?

De formatie is gebaseerd op het Barcelona en Man City onder leiding van Pep Guardiola. Dan moet je denken  aan Pique en Puyol centraal achterin, aan de hoog staande backs Dani Alves en Jordi Alba (eigenlijk stond hier toen Abidal, maar ik vond het zonde om met zo’n passieve back te spelen), het trio Busquets-Xavi-Iniesta op het middenveld en voorin Messi als valse negen met Pedro en Villa op de flanken.

Ook bij City heeft Pep deze formatie vaak gebruikt, waarbij Aguero dan de valse negen was.

Spelersrollen: Waarom kies je voor deze spelersrollen, hoe staan de spelersrollen met elkaar in harmonie?

Allereerst omdat deze rollen het Barcelona van omstreeks 2012 onder Pep het beste weergeven. Messi zakt in, waardoor er ruimte ontstaat voor de buitenspelers. Vanuit het middenveld zetten Xavi en Iniesta de lijnen uit.

Maar het is vooral belangrijk – heb ik geleerd – dat de rollen in verhouding staan met elkaar. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar ik zal een voorbeeld geven. Het liefst wil je bijvoorbeeld geen twee spelmakers te dicht bij elkaar in de buurt. Dit zijn namelijk spelers die in de bal komen, daarom heb ik Busquets als ‘simpele’ DM ingesteld in plaats van DLP, aangezien ik voor Frenkie kies als spelmaker (de Xavi-rol). Had ik Iniesta nou ook nog als spelmaker gezien (wat hij in de praktijk ook was eigenlijk) dan had het weer overkill geworden. Daarom is het dus zo belangrijk om de balans te zoeken.

Kijk je naar individuele mentaliteit (verdedigend – ondersteunend – aanvallend) dan heb je het liefst niet twee of drie spelers op ‘aanvallend’ aan dezelfde zijde. Denk aan een Alba, Pedri  en Fati die allemaal op aanvallend zouden staan, dit zou de linkerkant ontzettend kwetsbaar maken. Voor de balans in een formatie is het mooi dat tegenover een ‘aanvallende’ mentaliteit altijd een ‘ondersteunende’ mentaliteit staat in de directe omgeving. In deze tactiek zijn er maar twee spelers op aanvallend, de buitenspelers, en zoals je ziet staat de rest omheen op ondersteunend of verdedigend (CV’s).

Een mogelijke tweak om voor een andere dynamiek te zorgen zou zijn de linksback op aanvallend te zetten, maar de linksbuiten dan weer op ondersteunend.

Ondersteunende mentaliteit helpt ook nog eens in de passing, want een speler op aanvallend zal met zijn eerste gedachte naar voren toe bewegen en doet dit vaak met bal waardoor je dribbels krijgt. Een speler op ondersteunend kijkt meer om zich heen en zoekt een medespeler om een pass aan te geven.

Mentaliteit: Waarom kies je voor deze mentaliteit in combinatie met de formatie en spelersrollen?

Pep staat voor aanvallend voetbal, maar wel verzorgd. We gaan dus niet als een kip zonder kop aanvallen. Mentaliteit in FM staat voor meerdere dingen. Het is niet een schuifje waardoor je spelers ineens weten van “Oh, nu moeten we aanvallen” of “Oh, nu moeten we verdedigen”.

Mentaliteit verandert het tempo, passing, breedte, pressing, de (start)hoogte van de defensieve lijn en de interventielijn en risico.

Bij deze tactiek vind ik daarbij een positieve mentaliteit het beste passen. Want hoe aanvallender je hem zet, hoe directer de passing dus ook wordt en ik wil juist korte passing. En ik wil niet dat de spelers al te diep staan, dus ik wil niet te hoge lijnen. En het (passing)risico heb ik persoonlijk ingesteld voor Busquets (minder) en Pedri (meer), de rest staat op standaard.

Verdieping

In balbezit: Waarom deze keuzes in balbezit, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?

Het idee achter deze tactiek is zoals ik zei dus veel balbezit, geduldig wachten op openingen, veel passes en beweging. Nou hebben Barcelona en Man City hier in principe de spelers wel voor, bij een kleinere club zal dit wat geduld vergen. Verwacht dan ook niet dat je meteen alle wedstrijden met 3-0 wint. Je zult heus wel eens een wedstrijd gelijkspelen of verliezen, kortom realistische resultaten.

De valse negen zakt veel terug naar het middenveld om mee te voetballen, hierdoor ontstaat er ruimte voor de buitenspelers. Zij zullen ook je gevaarlijkste spelers zijn. De mezzala zal ook loopacties maken en in ruimtes duiken. De backs zullen ook aanwezig zijn met hun dribbels en loopacties, waardoor er een fijne dynamiek ontstaat.

Wij willen veel de bal hebben. zodat er geduldig gezocht kan worden naar openingen. Om zo tot verzorgde aanvallen te komen. Ik kies daarbij voor voetballend uitverdedigen, korte passing, geduld opbrengen en meer expressief spelen. Meer expressief spelen gebruik ik hier als tegengewicht voor geduld opbrengen, zodat het niet één grote lijndribbelshow wordt maar spelers ook daadwerkelijk eens de trekker durven over te halen.

In omschakeling: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?

Bij het voetballend uitverdedigen past dat we de doelman vragen om de bal in te leveren bij de verdediging. Daarnaast geven we druk op de bal als we deze niet hebben (counter-press) zodat we hopelijk snel te bal weer hebben. We gaan niet counteren op het moment dat we de bal veroveren, dit past niet bij deze tactiek, want zodra we de bal hebben gaan we juist rustig op zoek naar de beste oplossing in plaats van overhaast naar voren te rennen.

Zonder balbezit: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?

We proberen ver van de goal te spelen, om zo het veld niet te lang te laten worden. Het is belangrijk om een mate van compactheid te creëren met je lijnen. Dat wil zeggen;

– standaard / lager
– standaard / standaard
– hoog / standaard
– hoog / hoog

Ik kies bij deze tactiek voor hoog / standaard, want ik vind het niet nodig dat wij al op de zestienmeter van de tegenstander staan als zij de bal hebben. Ik vind het fijn om ruimte te creëren op het veld en door de interventielijn op standaard te zetten hebben de AMR en AML nog ruimte over om in te kunnen duiken.

Om het allemaal niet te passief en tam te maken, kies ik wel voor meer druk zetten en kort afspelen keeper voorkomen. Dit is iets wat eigenlijk inmiddels een soort van noodzakelijk is in FM helaas. Als je wedstrijden bekijkt in 2d of 3d is er niks frustrerender dan je spelers een beetje apathisch achter een poppetje aan te zien rennen, zonder iets te doen.

Individuele instructies: Welke gebruik je en hoe staan deze in verhouding tot de tactiek?

Busquets – neem minder risico
Frenkie – meer dribbelen
Pedri – neem meer risico
Fati – veld smaller houden
Agüero – tussen de linies spelen

Voor de rest vertrouw ik op de kwaliteiten van de speler en de bijbehorende instructies van een rol.

Standaardsituaties

Hier kan ik kort over zijn, deze zijn niet van mezelf. Ik gebruik een routine waarbij er verre inworpen worden geprobeerd en corners die naar een centrale verdediger gaan bij de eerste paal. Hierdoor scoor je gegarandeerd een handjevol doelpunten uit en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Strijdplannen en instructies tegenstanders

Maak je gebruik van strijdplannen, hoe zijn deze ingevuld?

Nee.

Instructies tegenstanders. Geef je vaste instructies mee (welke?) of is dit afhankelijk van de tegenstander?

Nee, het is wel belangrijk dat je bij de verantwoordelijkheden instelt dat je dit zelf afhandelt. Want als je ze standaard door je assistent laat doen, dan kan dit ten koste gaan van je tactiek en hoe je spelers staan. Tijdens de wedstrijd neem ik wel eens een advies voor een ‘instructie tegenstander’ van de assistent over maar niet alles. Wees vooral voorzichtig met mandekking of mentaliteitsveranderingen, deze negeer ik standaard.

Club

Voor welk soort teams is deze tactiek geschikt?

Het is dus een recreatie van het Barcelona onder Pep en later bij Man City, maar hij kan natuurlijk in principe bij elke club werken. Als je niet een échte spits hebt, maar wel goede buitenspelers en goede passers op het middenveld dan kan deze tactiek je veel plezier opleveren.

Alsnog zal je trouwens flink moeten managen om iedereen fit en happy te houden. Wat ondanks dat de tactiek niet extreem intensief is, zal je moeten rouleren. Gebruik bijvoorbeeld de bekerwedstrijden voor je B-team en als je om de drie dagen een wedstrijd hebt, geef je spelers dan meteen na de wedstrijd een dag vrij door de vermoeide spelers te selecteren > rechtermuisknop > training > rust 1 dag aan te vinken.

Ook onderdeel van je teammanagement is de aanpak van je spelers. Prijs de spelers die twee of meer goals of assists maken in een wedstrijd en bekritiseer spelers hun vorm en diegene die slecht trainen (onder de 7 gemiddeld).

Succes!

Resultaten

image.png.7aa9e5ab550e23245a9ff358fbcbb075.pngimage.thumb.png.74600ca68cedb47a3598580626bce6a7.png

image.thumb.png.fd280de6adca6ca7ff97c20a9ec99fce.png

Benieuwd geworden naar deze tactiek? Klik dan hier om naar het topic te gaan. Hier is ook een downloadlink te vinden om zelf met deze tactiek aan de slag te gaan.

Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!

CATEGORIEËN