Tactiek: 4-3-3 Bielsista

Naam: AvatarTactiekcopy.png Bekeken: 8 Groote: 13,5 KBAndermaal heeft forumlid Rossini’ een degelijke tactiek uitgebracht. Hij heeft zijn tactiek 4-3-3 Bielsista gebaseerd op de denkbeelden van toptrainer Marcelo Bielsa. Bielsa is een gerenommeerde trainer en is een voorbeeld voor velen, waaronder Pep Guardiola. De Argentijn is een aanhanger van aanvallend voetbal en dat draagt deze tactiek dan ook uit.

De omschrijving die Rossini’ bij zijn tactiek heeft geschreven is kort, maar krachtig: “Houd je ook van aanvallend voetbal, totale dominantie en snelle tegenprikken? Kijk dan vooral verder! De tactiek die ik heb gecreëerd is de verpersoonlijking van mijn visie op het voetbal. Ik moet er niet te veel woorden aan vuil maken maar snel, aanvallend en dominant: dat is hoe ik een team wil zien spelen”. Een tactiek naar het hart van Marcelo Bielsa dus. El Loco heeft met dergelijke tactieken successen geboekt bij onder andere Chili en Athletic Bilbao, dus misschien is het ook wel de basis voor jouw volgende FM succes.


De opstelling


De teaminstructies

Uit de opstelling is op te maken dat de achterliggende gedachte vooral aanvallen is. De twee backs zijn aanvallend ingestelde vleugelverdedigers geworden, dus de centrale verdedigers staan er alleen voor als er snel om wordt geschakeld door de tegenstander. Er is wel een hangende middenvelder voor in de plaats gekomen die meer verdedigende taken op zich neemt. Centraal op het middenveld moeten een spelverdeler voor de verdediging en een vooruitgeschoven spelmaker het spel verdelen. Dit is het kloppende hart van het elftal, dus de trainer doet er goed aan om ervoor te zorgen dat deze twee spelers het meest aan de bal komen.

De twee buitenspelers zijn hangende vleugelspitsen. Dit biedt deze spelers de kans om naar binnen te trekken en eventueel van afstand te schieten. Bijkomend voordeel is dat de vleugelverdedigers nu alle ruimte hebben om op te stomen langs de lijn en een voorzet te geven. De spits is een valse nummer negen. Hij moet inzakken waar nodig om zo ruimte voor zichzelf te creëren of juist om ruimte te creëren voor medespelers door de centrale verdedigers uit positie te trekken.

Het hele idee van deze tactiek is dat er creatieve vrijheid is voor de spelers. Zo mogen de spelers expressief spelen, de verdediging opzoeken en zwerven. Daarnaast staat de verdediging heel diep en wordt er gebruik gemaakt van de buitenspelval. Verdedigend is het team dus kwetsbaar voor snelle omschakelingen via lange ballen en steekballen als de taken niet goed uitgevoerd worden. Voetballend uitverdedigen geniet de voorkeur en er wordt over elkaar heen gegaan aan de flanken. Lange halen snel thuis is dus absoluut niet van toepassing op het spel dat deze tactiek voort zal brengen.

De resultaten

Uit de bovenstaande resultaten blijkt dat de tactiek uitstekend werkt. Je zult echter wel problemen ondervinden tegen grotere tegenstander. Dan blijkt je team kwetsbaar in verdedigend opzicht. Er kan dan gekozen worden om een counterversie van deze tactiek te gebruiken. Deze tactiek is dus absoluut een aanrader voor teams die aanvallend en dominant voetbal willen prediken. Het spelersmateriaal zal er echter wel naar moeten wezen.

Geprikkeld door dit artikel en wil jij deze tactiek ook gaan proberen? Download dan nu de normale variant en de countervariant van de tactiek. En heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kun je hier naar het topic van Rossini’ – 4-3-3 Bielsista.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here