Tactiek: 4-2-3-1 OHL – FlyD

HomeFootball Manager 2021FM21 DownloadsTactiek: 4-2-3-1 OHL - FlyD

Auteur

Datum

Categorie

In deze serie worden de tactieken van onze forumleden uitgelicht. Op ons forum zijn veel verschillende tactiekenmakers te vinden. Tijd om deze eigen gemaakte tactieken dus eens extra in het zonnetje te zetten!

Forumnaam: FlyD
Lid van het forum sinds: Al lang, maar de laatste 2 jaar echt actief
Maakt eigen tactieken sinds: CM2 (95/96), mijn eerste game uit de reeks
Favoriete tactiek: Ik kan zowel genieten van tiki taka als van snelle counters.

De basis

1210501363_Schermafbeelding2021-08-18om14_13_15.thumb.png.62e59a18a50d9a58a0f62c84d890444f.png

Formatie: Waarom heb je voor deze formatie gekozen?
Een 4-2-3-1 is vermoedelijk een van de meest gebruikte formaties, zowel in Football Manager als in de echte wereld. Het was de formatie die het beste bij mijn spelersmateriaal paste. Ik koos specifiek voor OH Leuven als club en vorig jaar speelden ze in het echt ook een 4-2-3-1. De kracht van de ploeg was de samenwerking tussen de spits (Thomas Henry) en de spelmaker erachter (Xavier Mercier) met daaromheen snelle en behendige buitenspelers (Sowah en El-Tamari). Deze succesvolle dynamiek wilde ik kopiëren in Football Manager.

Spelersrollen: Waarom kies je voor deze spelersrollen, hoe staan de spelersrollen met elkaar in harmonie?
De spelersrollen zijn gekozen op basis van de kwaliteiten van de spelers en met de bedoeling de bovengenoemde dynamiek te creëren. Ik heb geprobeerd een goede balans te vinden tussen het aanvallende en verdedigende spel en om verschillende manieren van aanvallen mogelijk te maken. De beste speler van het team, Xavier Mercier, kreeg de rol als Enganche. Zo zal hij het spel naar zich toetrekken en verdelen, vooral op basis van zijn passing en inzicht. Hij is niet de meest bewegelijke of hardwerkende speler, maar dat wordt gecompenseerd door de drukzettende spits voor hem en de creatieve dribbelaars aan de zijkanten.

Aan de linkerkant wordt het veld breed gehouden door de vleugelspeler. De verdedigende mentaliteit van de linkercentrale middenvelder zorgt dat er een gat ontstaat waar de naar binnenkomende linksachter kan induiken. Deze beweging is voor veel tegenstanders moeilijk te verdedigen wat zorgt voor de nodige doelpunten. Tegelijk zal de inzakkende middenvelder ervoor zorgen dat de tegenstander geen gebruik kan maken van de ruimte die de opkomende back achterlaat. Dit gaat wel regelmatig ten koste van een gele kaart, maar dat ligt ook aan de agressieve mentaliteit van die speler.

Op de rechterkant wordt het veld breed gehouden door de back en is het de vleugelspeler die naar binnen trekt. Meestal gebeurt dit met de bal aan de voet via een lange dribbel of in een combinatie met de Enganche. De rechtercentrale middenvelder zorgt voor extra dynamiek door soms de diepte te zoeken en op andere momenten meer achterin te blijven om het spel te verplaatsen naar de andere kant of door de rechtsachter in te schakelen

Mentaliteit: Waarom kies je voor deze mentaliteit in combinatie met de formatie en spelersrollen?
De positieve mentaliteit is mijn favoriet omdat je er alle kanten mee op kan. Het werkt perfect als je de betere en meer dominante ploeg bent, maar ondersteund ook snelle counters als er ruimte voor is.

Verdieping

In balbezit: Waarom deze keuzes in balbezit, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
In balbezit kiezen we voor een iets lager tempo. Dit is vooral om onnodig balverlies bij de minder goede spelers te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het voetballend uitverdedigen. Een lange bal is prima, maar enkel als hij aankomt of als het niet anders kan. Voor de rest houden we het simpel qua instructies. Ik vertrouw erop dat de spelers de goede keuzes zullen maken en het zou de variatie ten goede moeten komen.

In omschakeling: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Bij balverlies zullen we proberen direct druk te zetten om de bal terug te veroveren. Een keuze die ik maakte omdat mijn centrale verdedigers vrij snel zijn. Ze kunnen dus met ruimte in de rug spelen. De rol van de Thomas Henry, als drukzettende spits is hierin eveneens belangrijk. Na het veroveren van de bal is het in eerste instantie de bedoeling om direct een tegenaanval op te zetten. In dit geval om te profiteren van de snelheid van vooral de vleugelspitsen. Zij kunnen met of zonder bal gebruik maken van de ruimte in de rug van de tegenstander. Gezien de fysieke kracht van Henry en zijn vermogen om kopduels te winnen laat ik de keeper vrij in zijn keuze voor de baldistributie.

Zonder balbezit: Waarom deze keuzes in omschakeling, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de tactiek?
Zoals aangegeven beschikken mijn twee centrale verdedigers over een redelijke snelheid. Daarom heb ik gekozen om de laatste lijn iets op te schuiven naar voren en de buitenspelval aan te zetten. Om het compact te houden en om de urgente druk een wedstrijd lang te blijven zetten staat de interventielijn op ‘normaal’. Het zorgt er ook voor dat de tegenstander enigszins zal opschuiven zodat er, na het heroveren van de bal, ruimte is om onze tegenaanval te lanceren.

Individuele instructies: Welke gebruik je en hoe staan deze in verhouding tot de tactiek?
Er zijn geen individuele instructies gegeven. De gekozen spelersrollen zijn voldoende.

Standaardsituaties

Wat doe je tijdens standaardsituaties. Hoe vertaalt zich dit in de wedstrijd?
Gezien de kopkracht van de spits koos ik voor de bekende corner naar de eerste paal. Daarnaast heb ik een tweede variant ingesteld voor de korte corner. Hierbij ontvangt een van de vleugelspelers de bal en die kan vervolgens kiezen uit een combinatie, dribbel of directe voorzet. In beide varianten zorg ik voor voldoende spelers op de rand van de 16 om de afvallende ballen op te vangen.

Heb je een speciale aanpak bij hoekschoppen, zowel aanvallend als verdedigend?
Voor de aanvallende hoekschoppen zie het antwoord hierboven. Verdedigend gebruik ik de standaardinstellingen, alleen zorg ik dat de beste koppers achterin staan en een snelle dribbelaar voorin blijft.

Heb je een speciale aanpak bij vrije trappen, zowel aanvallend als verdedigend?
Aanvallend zorg ik ervoor dat er een extra speler in de buurt van de bal komt staan zodat een korte vrije trap een optie is. Daarnaast is dat ook een extra speler om een afvallende bal op te vangen. Verdedigend pas ik niks aan.

Heb je een speciale aanpak bij inworpen?
Hier kies ik voor een korte inworp, het liefst naar de spelmaker of een van de vleugelspelers. Dat zijn tenslotte de spelers die ik graag aan de bal krijg. Verdedigend heb ik niks aangepast.

Strijdplannen en instructies tegenstanders

Maak je gebruik van strijdplannen, hoe zijn deze ingevuld?
Nee, deze gebruik ik niet. In de Champions League wedstrijden en uitzonderlijk tegen een goede tegenstander in de competitie pas ik mijn tactiek een beetje aan. De spits wordt dan een targetman op ‘ondersteunen’, de Enganche wordt een schaduwspits en de dynamische middenvelder wordt een centrale middenvelder of een spelmaker voor de defensie op ‘ondersteunen’. Daarnaast zet ik de ‘gegenpress’ uit. Het idee erachter was dat de targetman het makkelijker moet maken om onder de druk van de betere tegenstanders uit te komen. De aanpassing centraal op het middenveld is om zeker geen ruimte weg te geven in die belangrijke zone. Het uitzetten van de gegenpress is eveneens bedoeld om iets minder risico te nemen en om meer ruimte te krijgen om zelf te counteren.

Instructies tegenstanders. Geef je vaste instructies mee (welke?) of is dit afhankelijk van de tegenstander?
In wedstrijden waar we beter zijn dan de tegenstander gebruik ik ze meestal niet. Dan wil ik zoveel mogelijk ons eigen spel spelen. Enkel als er een bepaalde speler zo goed is dat hij extra aandacht verdient voer ik dat in. In wedstrijden tegen betere tegenstanders volg ik meestal het advies van de assistent en voeg ik eventueel wat extra’s toe om een belangrijke spelmaker uit de wedstrijd te houden.

Club

Voor welk soort teams is deze tactiek geschikt?
De tactiek is zowel aanvallend als verdedigend redelijk veelzijdig. Daardoor is hij geschikt voor zowel underdogs als dominante ploegen. De specifieke spelerskwaliteiten, op hun niveau, zijn van groter belang. Zoals aangegeven zijn centrale verdedigers met een redelijke snelheid aangeraden vanwege de hoge defensieve lijn. Daarnaast is de invulling van de Enganche belangrijk. Probeer hiervoor een goede spelmaker te vinden. Zijn technische (passing, eerste balaanname, techniek) en mentale eigenschappen (inzicht, zonder bal,…) zijn hierbij belangrijker dan zijn fysiek. Voor de spits is het verhaal anders. Zijn fysieke kwaliteiten zijn belangrijker dan de technische.

Behaalde resultaten

In twee seizoen twee keer kampioen in de Jupiler Pro League

1939668852_Schermafbeelding2021-08-09om11_23_54.thumb.png.111e6273da7dde9c8580d61aa1e4ad16.png

Benieuwd geworden naar deze tactiek? Klik dan hier om naar het topic te gaan. Hier is ook een downloadlink te vinden om zelf met deze tactiek aan de slag te gaan.

Heb jij zelf vragen over tactische kwesties? Stel ze in ons algemeen discussietopic tactieken. Hier zijn genoeg kenners te vinden die je verder kunnen helpen met jouw tactiek!

Andere FM 21 tactieken

4-4-2 legende – Martin18071982
4-3-1-2 Working Class Hero – FlyD
4-2-3-1 Gegenpress – Marius
2-3-3-2 Goaleore – Fantasy

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen