Spelersontwikkeling verbeteren: De interne factoren

mu-standaard-trainingsgidsen-kleinNadat je ervoor hebt gezorgd dat de jeugdinstroom wordt verbeterd in Football Manager, wil je natuurlijk focussen op de spelersontwikkeling. Iedereen die Football Manager speelt, droomt ervan om een team van zijn eigen, unieke regens naar talloze kampioenschappen te leiden. Maar hoe zorg je ervoor dat deze regens de toekomstige wereldtop worden? Helaas is er geen geheime formule die honderd procent succes biedt en bovendien houdt iedere manager er zijn eigen stijl op na. Deze gids kan je echter wel inzicht bieden in wat er allemaal van invloed is op de ontwikkeling van je jeugdspelers en hoe je daar het beste gebruik van maakt. Wees je er wel van bewust dat er op een aantal punten geen goed of fout is. Deze gids biedt je enkel advies.

Groene pijltjes zijn een indicatie van een uitstekende ontwikkeling
Groene pijltjes zijn een indicatie van een uitstekende ontwikkeling

Bepalende factoren
Er zijn een aantal factoren die bepalen of een speler wel in staat zal zijn, om zijn potentieel überhaupt te halen. Je kan nog zo hard je best doen om een speler kansen te geven om zijn huidige kwaliteiten een impuls te geven, maar als je faciliteiten of trainersteam niet toereikend zijn, heeft dit totaal geen zin. Net als bij het verbeteren van de jeugdinstroom, ben je afhankelijk van de combinatie van verschillende factoren. Deze factoren kunnen we onderverdelen in twee soorten: interne factoren en externe factoren. In deze gids behandelen we de interne factoren.

  • Interne factoren: zijn omstandigheden die te maken hebben met de speler zelf, denk hierbij aan de persoonlijkheid van een talent of bijvoorbeeld zijn potentieel.
  • Externe factoren: zijn omstandigheden die te maken hebben met de omgeving van de speler, hierbij moet je denken aan de faciliteiten van de club waar hij speelt of de begeleiding die hij krijgt.

Persoonlijkheid
Een jong talent met een positief karakter zal zich sneller ontwikkelen dan een speler die een negatieve persoonlijkheid heeft. Het karakter van je spelers kun je op verschillende manieren beïnvloeden in Football Manager. Dit begint bij je Hoofd Jeugdopleding. Als deze een positief karakter heeft, zullen de spelers die doorstromen vanuit je jeugdopleiding eerder en eveneens positieve persoonlijkheid hebben. Het karakter van het talent zelf heeft het meeste invloed op zijn ontwikkeling! Wil je meer weten over het karakter van spelers, dan verwijs ik jullie graag naar een serie artikelen, waarvan je met deze link de eerste vindt.

 Jakob Ahlqvist zal zich minder snel ontwikkelen dan de rest, gezien zijn nonchalante karakter

Jakob Ahlqvist zal zich minder snel ontwikkelen dan de rest, gezien zijn nonchalante karakter

Blessuregevoeligheid
Een jonge speler die erg gevoelig is voor blessures komt vaak niet aan zijn potentieel. Heb jij een blessuregevoelige speler met een enorm potentieel? Wees dan heel voorzichtig met hoe je hem traint. Een jong talent dat elke keer langs de kant staat met een vervelende blessure, krijgt veel te weinig tijd om zich te ontwikkelen in de trainingen. Er zijn ook blessures waarbij een speler zomaar een half jaar uit de roulatie is. Je kunt je wel voorstellen dat dit een half jaar vol gemiste kansen is. Heb jij dus een speler die gevoelig is voor blessures, zorg dan dat je deze speler niet te veel belast. Laat hem zich ontwikkelen door de teamtraining en de minuten die hij krijgt in het eerste en zorg dat je de individuele trainingen altijd zo licht mogelijk houdt!

Leeftijd
In Football Manager loopt vanaf vierentwintigjarige leeftijd de snelheid waarmee een speler zich ontwikkelt drastisch terug. Scout jij een speler met een enorm potentieel maar is deze nog niet voldoende ontwikkeld, let dan goed op zijn leeftijd. Als deze speler bijvoorbeeld al tweeëntwintig is, heeft hij zeer weinig tijd om zich nog snel genoeg te kunnen ontwikkelen om dat potentieel te bereiken. Je moet je dan ook afvragen of het wel verstandig is hier tijd in te stoppen of dat je beter door kunt zoeken naar een speler die, of zich al verder ontwikkeld heeft, of jonger is.

 Deze speler zal het nog moeilijk krijgen de laatste ster vol te krijgen

Deze speler zal het nog moeilijk krijgen de laatste ster vol te krijgen

Potentieel en huidige niveau
Het moge duidelijk zijn dat het potentieel wel een bepaalde invloed heeft op de ontwikkeling van een speler. Het verschil tussen zijn huidige niveau en zijn potentieel is echter van veel groter belang. Hoe groter dit verschil is, hoe sneller een speler zich zal ontwikkelen. De laatste stapjes naar het potentieel van een speler zijn het moeilijkst en duren het langst.

Mythe
Al jaren lang hoor ik mensen zeggen: “Oh, aan die speler heb je niks. Die heeft een veel te laag doorzettingsvermogen, concentratie en teamgeest!” Deze eigenschappen hebben minimale invloed op de ontwikkeling van een speler! Het is natuurlijk altijd fijn als een speler hoog scoort in deze eigenschappen, maar het is geen graadmeter om naar te kijken hoe een speler zich zal gaan ontwikkelen. Hiervoor zal je moeten kijken naar de persoonlijkheid van een speler. Een gedreven of ambitieuze speler zal zich beter en sneller ontwikkelen, dan een loyale speler.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here