Speler van de week: Gylfi Sigurðsson

In het kader van onze rubriek Speler van de Week publiceren we aan het begin van elke week een gids over een speler die in het voorafgaande week of weken geschitterd heeft op een van de professionele voetbalvelden of op een andere manier in het nieuws is gekomen. Om de artikelen zo interessant mogelijk te houden, proberen we natuurlijk de bekende talenten links te laten liggen en nieuw talent te ontdekken. Soms zullen we ook, als geen interessante speler voor handen is die in het nieuws is geweest, gewoon kiezen voor een uitzonderlijk talent of interessante speler in Football Manager. Deze week kozen we Gylfi Sigurðsson. De IJslandse speler was niet alleen gisteren trefzeker tegen het Nederlandse Elftal, maar opende ook de score tegen Letland afgelopen vrijdag.

Gylfi Þór Sigurðsson zag het levenslicht op 8 september 1989 aan het IJslandse zuidkust in een plaatsje genaamd Hafnarfjörður. Hij begon al op vroege leeftijd met het trappen tegen de bal bij de plaatselijke voetbalclub FH. Op dertienjarige leeftijd maakte hij de stap naar Breiðablik, waar hij uitgroeide tot jeugdinternational. Zijn kwaliteiten vielen op en Preston North End en Reading hadden al snel interesse.

Preston leek beet te hebben na een proefperiode, maar Reading bood de jonge Gylfi een scholarship aan. De IJslander nam deze aanbieding aan in 2005 en vertegenwoordigde enkele jeugdteams van Reading. In 2007 kreeg hij zijn eerste contract bij deze club en een jaar later volgde zijn debuut. Hij snuffelde aan het grote werk, maar werd al snel uitgeleend aan Shrewsbury Town en Crewe Alexandra. Na deze twee uitleenperiodes werd hij dan toch een vaste waarde in het elftal van Reading.

Maar iedere speler wil een stapje hogerop, zo ook Gylfi. Hij koos ervoor om zijn heil te gaan zoeken bij 1899 Hoffenheim. De IJslander maakte indruk en er zaten veel clubs achter hem aan. Swansea City koos ervoor om hem een half jaar te huren en wilde de speler eigenlijk daarna vastleggen. De club uit Wales had viste echter achter het net, want Tottenham Hotspur handelde snel. Gylfi trok naar Londen.

Hiermee werd hij de eerste aankoop onder André Villas-Boas, maar imponeren kon hij echter nog niet. Desondanks speelde hij met enige regelmaat voor de club uit Londen. Reading probeerde de speler nog in de winter van 2013 terug te halen, maar dit mislukte.

Afgelopen zomer trok wel een ex-club van Sigurðsson aan het langste eind, namelijk Swansea City. Hij werd als ruilmiddel gebruikt. Ben Davies ging naar Spurs, terwijl Gylfi de omgekeerde weg bewandelde. De IJslander veroverde de harten van de fans in zijn eerste wedstrijd voor the Swans door de winnende te maken tegen Louis’ Manchester United.

Zijn interlandcarrière kent net als zijn clubcarrière een mooie opbouw. Gylfi Sigurðsson heeft alle jeugdteams van IJsland doorlopen, waarna hij in mei 2010 zijn debuut maakte voor het eerste elftal tegen Andorra. Een mooier debuut had hij eigenlijk niet durven wensen met één assist. Anderhalf jaar later scoorde hij de 5-3 tegen Portugal, zijn eerste doelpunt. Hij scoorde daarna eigenlijk nauwelijks voor zijn vaderland, maar de laatste tijd heeft Gylfi de smaak te pakken. In alle kwalificatieduels voor EK 2016 wist hij te scoren.

Naam: Gylfi Þór Sigurðsson
Nationaliteit: IJslands
Positie: AMC
Lengte: 186 cm
Gewicht: 77 kg
Huidige club: Swansea City
Vorige club(s): FH, Breiðablik, Reading, Shrewsbury Town (huur), Crewe Alexandra (huur), 1899 Hoffenheim, Tottenham Hotspur
Geboortedatum: 8-9-1989
Leeftijd: 25
Geboorteplaats: Hafnarfjörður
Interlands: 27 interlands (9 doelpunten)

In FM 2014
In het begin van het spel is Gylfi Sigurðsson al een meerwaarde voor iedere subtopper in Europa. De stap naar de top kan deze IJslandse middenvelder echter ook snel maken. Gylfi valt vooral op door zijn fluwelen traptechniek en balaanname. Verder is het echt een werker. De middenvelder kan echter wel nog werken aan het positie kiezen en lef tonen, maar een goede manager kan hem dat aanleren. Swansea City laat hem echter niet makkelijk gaan, want ze hebben een diamantje in huis!

Deze gids werd geschreven aan de hand van database 14.3.0 met MU Data Update. De future screen is gemaakt door in de editor het CA van de speler gelijk te stellen aan zijn PA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here