Speler van de Week: Gary Martin

In het kader van onze rubriek Speler van de Week publiceren we aan het begin van elke week een gids over een speler die in de voorafgaande week of weken geschitterd heeft op een van de professionele voetbalvelden of op een andere manier in het nieuws is gekomen. Om de artikelen zo interessant mogelijk te houden, proberen we natuurlijk de bekende talenten links te laten liggen en nieuw talent te ontdekken. Soms zullen we ook, als geen interessante speler voor handen is die in het nieuws is geweest, gewoon kiezen voor een uitzonderlijk talent of interessante speler in Football Manager. Deze week kozen we voor een onbekende aanvaller. De Engelsman Gary Martin is al een tijdje actief op IJsland en was afgelopen weekend goed voor drie doelpunten in een competitiewedstrijd in deze onbekende competitie.

Gary John Martin, zoals de Engelsman voluit heet, werd geboren in Darlington op 10 oktober 1990. De kleine Gary bleek talent te hebben en dit viel op bij Middlesbrough, alwaar hij instroomde in de jeugdopleiding. In 2007 kreeg de aanvaller zijn eerste soort contractje van de club. Martin onderscheidde zich door zijn neusje voor de goal: zowel in de jeugdteams als bij de reserves vlogen de goals er als vanzelf in.

Gary mocht snuffelen aan het eerste team van Middlesbrough, maar tot een officieel debuut kwam het nooit. In de winter van 2010 werd de Engelsman uitgeleend aan de Hongaarse topclub Újpest. Hier kwam het eindelijk dan toch van het professionele debuut voor Martin. In drie wedstrijden mocht hij kort opdraven, maar een echt succes kon de uitleenbeurt dan ook niet worden genoemd. Het was dan ook niet raar dat Middlesbrough besloot niet verder te gaan met het talent en hem transfervrij te laten vertrekken.


Martin (rechts op de foto) in actie. Foto door RyanH17.

Door zijn transfervrije status kwam de nog altijd jonge aanvaller terecht in de onbekende IJslandse tweede divisie bij ÍA Akranes, een IJslandse topclub in verval. Hier begon Martin langzaam zijn talent waar te maken. In twee seizoenen, het seizoen in IJsland loopt van winter tot winter, wist hij te komen tot 22 doelpunten in 36 wedstrijden. Hij was er dus mede verantwoordelijk voor dat de club weer promoveerde naar het hoogste niveau.

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt bij de grotere clubs op het eiland en het duurde dus ook maar een half seizoen op het hoogste niveau voordat KR Reykjavík de Engelsman overnam voor een klein bedrag. Dit was in de zomer van 2012. Dit betekent dat Martin deel uitmaakte van het team van KR dat in 2013 weer een landskampioenschap pakte, sterker nog, hij werd topscorer en werd verkozen tot beste buitenlandse speler in de IJslandse competitie.

Het kampioenschap betekende dat Gary ook zijn debuut mocht gaan maken in de kwalificatie voor de Champions League. Dit duurde echter niet lang, aangezien met Celtic meteen een veel sterkere tegenstander werd getroffen. Hierdoor kon de Engelse aanvaller zich weer compleet concentreren op de competitie. Hierin eindigde KR dit jaar als derde, maar het lukte Martin in de laatste wedstrijd van het seizoen, die afgelopen weekend werd gespeeld, toch nog een keer op te vallen. In de wedstrijd tegen het als laatste geëindigde Thór was hij goed voor drie doelpunten.

Naam: Gary John Martin
Nationaliteit: Engels
Positie: AM (L), SP
Lengte: 1.80 m
Gewicht: 77 kg
Huidige club: KR Reykjavík
Vorige club(s): Middlesbrough, Újpest (huur), ÍA Akranes
Geboortedatum: 10-10-1990
Leeftijd: 23 jaar
Geboorteplaats: Darlington
Interlands: 

In Football Manager
Ook in ons geliefde spelletje is Gary Martin een talentvolle aanvaller, zeker in IJsland. Zijn grote kracht is overduidelijk zijn zeer sterke afwerking, maar ook zijn snelheid en beweeglijkheid zijn een goot wapen. Eigenlijk is de spits een vrij complete aanvaller, die hooguit mentaal een aantal tekortkomingen heeft. Ook zou hij nog iets moeten kunnen groeien, al was dit niet te zien op de gemaakte future screen. Dat is dan ook de reden dat deze niet is toegevoegd.

Deze gids is geschreven met de 14.3.0 database. De future screenshot is vanwege gebrek aan zichtbare verbetering niet in de gids opgenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here