Speler van de Week: Dusan Tadic

In het kader van onze rubriek Speler van de Week publiceren we aan het begin van elke week een gids over een speler die in het voorafgaande week of weken geschitterd heeft op een van de professionele voetbalvelden of op een andere manier in het nieuws is gekomen. Om de artikelen zo interessant mogelijk te houden, proberen we natuurlijk de bekende talenten links te laten liggen en nieuw talent te ontdekken. Soms zullen we ook, als geen interessante speler voor handen is die in het nieuws is geweest, gewoon kiezen voor een uitzonderlijk talent of interessante speler in Football Manager. Deze week is er gekozen voor Dusan Tadic, speler van Southampton FC. De Serviër speelde een fantastische wedstrijd tegen Sunderland en was erg belangrijk in de 8-0 overwinning. Dankzij zijn goal en vier assists is de oud-speler uit de Eredivisie terecht de Speler van de Week.

Dusan Tadic zag op 20 november 1988 voor het eerst het levenslicht in Bačka Topola, Servië. Net als vele van zijn leeftijdsgenootjes was de jonge Tadic continue in de weer met een bal. Het was dan ook niet opmerkelijk dat hij zich op jonge leeftijd al aansloot bij een vereniging, AIK Bačka Topola. Na een tijdje ging hij spelen voor FK Vojvodina. Op achttienjarige leeftijd debuteerde de vleugelaanvaller voor laatstgenoemde club. Uiteindelijk zou hij in vier seizoenen tot 107 wedstrijden en 29 doelpunten komen voor Vojvodina voordat hij de overstap naar het buitenland wist te maken. Uiteindelijk kon Tadic hogerop, de Serviër hij kon kiezen tussen clubs uit onder andere Spanje, Rusland of Frankrijk waar hij een verdienstelijk salaris zou verdienen. Ondanks deze interessante opties koos Dusan Tadic ervoor om naar FC Groningen te verhuizen.

Op 8 juni 2010 tekent Tadic een driejarig contract met een optie voor nog twee seizoenen. Twee maanden later, op 8 augustus 2010, maakte de jonge aanvaller zijn competitiedebuut voor de Noorderlingen. In de wedstrijd tegen Ajax maakte Dusan Tadic direct indruk, zo gaf hij de assist op de gelijkmaker en werd hij door de supporters verkozen tot Man of the Match. Naarmate het seizoen vorderde ging het steeds beter en begon de Serviër meer te wennen aan het voetbal dat er op de Nederlandse velden gespeeld werd. Als linksbuiten ontwikkeld hij zich prima en valt hij op vanwege zijn perfecte voorzetten en onvoorspelbare acties op het veld. In zijn eerste seizoen in Nederland weet de aanvaller meteen een goede indruk achter te laten. Bij FC Groningen werd hij gelijk de speler met de meeste assists (17) van de Eredivisie en scoorde hij 7 goals. Na zijn succesvolle jaar in het noorden van het land wilde FC Twente hem graag overnemen. FC Groningen wilde echter niet meewerken omdat het na de transfer van Matavz niet acceptabel was om nog een bepalende speler te laten gaan. Ook in zijn tweede seizoen in dienst van Groningen doet Tadic het prima. Opnieuw weet hij zeven keer het net te vinden maar hij maakte wel minder assists.


Tadic hier nog in dienst van FC Twente

Na zijn tweede seizoen bij FC Groningen meldde FC Twente zich opnieuw voor de Servische vleugelspeler. Na eerder aan afwijzing te krijgen kwam de transfer nu wel rond. Dusan Tadic maakte voor 7,7 miljoen euro de overstap naar Enschede waar FC Twente zijn nieuwe werkgever werd. Ook in het rood van Twente ging Tadic verder met indruk maken, hij bleef zich verder ontwikkelen en dat was duidelijk te merken. Assists bleven komen maar ook zijn scorend vermogen werd steeds beter. Zo liet Tadic in zijn eerste seizoen bij Twente het net zestien keer bollen, tijdens zijn tweede seizoen gebeurde dit opnieuw zestien keer in alle competities. Dankzij zijn prestaties in de Eredivisie was er interesse van verschillende clubs uit het buitenland, het was wel duidelijk dat Tadic de overstap zou gaan maken.

Voor 10.9 miljoen pond maakte Dusan Tadic de overstap naar Southampton FC en tekende hij een vierjarig contract. In Engeland is hij ook gelijk goed begonnen want na eerder al een paar assists te geven voor zijn nieuwe club was hij tegen Sunderland de grote man. Met vier assists en een doelpunt had hij een belangrijk aandeel in de recordzege van 8-0 op Sunderland.


Tadic was afgelopen weekend dé grote man van Southampton

Ook bij de nationale selectie is Tadic inmiddels een vaste international geworden. De linksbuiten word telkens opgeroepen door de Servische bond en tot op heden mocht Dusan Tadic 25 keer de kleuren van zijn land verdedigen. Voor Servië wist hij ook al zes keer het net te vinden.

Naam: Dušan Tadić
Nationaliteit: Serviër
Positie: Linker aanvallende middenvelder, linker middenvelder, rechter aanvallende middenvelder, centrale aanvallende middenvelder
Lengte: 181 cm
Gewicht: 76
Huidige club: Southampton FC
Vorige club(s): FC Twente, FC Groningen, FK Vojvodina, AIK Bačka Topola
Geboortedatum: 20 november 1988
Leeftijd: 25
Geboorteplaats: Bačka Topola
Interlands: 25 (6)

In Football Manager
Dusan Tadic is een prima speler in ons geliefde Football Manager. De linksbuiten is erg creatief, beschikt over een goede techniek en is ook sterk in zijn passing. Zijn sterkste punten zijn echter zijn aannames, dribbels en voorzetten, niet onbelangrijk voor een buitenspeler natuurlijk. Daarnaast is Tadic een echte teamspeler en zou hij ook kunnen uitgroeien tot een van de leiders binnen je selectie. Het positie kiezen en zijn concentratie liggen echter wel onder niveau, dit zijn zeker twee aandachtspuntjes. Daarnaast is zijn kracht ook niet zoals je graag zou zien maar zolang Tadic de duels weet te ontlopen is er weinig aan de hand. Het huidige niveau van Tadic is prima maar hij kan zich zeker nog ontwikkelen. In de toekomst kan hij uitgroeien tot een bepalende speler voor Southampton en zou hij zeker een stapje hogerop niet misstaan.

Begin

Future

De future screenshot is gemaakt door zijn CA en PA gelijk te stellen.
Deze gids is geschreven met de 14.3.0 database en MU Data Update September.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here